Tahsin  Keskin

Ayaz böler, parçalar, Mutlu yönetir

Tahsin Keskin

31 Mart Yerel Seçimleri için partilerin aday belirleme süreci çok sancılı geçmişti.

Bir türlü aday belirleyemeyen Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın eski ortakları CHP ve İYİ Parti, rakibe göre aday belirleme çalışmaları sonrasında il ve ilçelerde çıkardıkları adaylar konusunda da çok eleştirilmişti.

Öğrencilik dönemim dahil 25 yıldan fazladır, Türkiye’deki seçimleri takip ediyorum hiç bu kadar kalitenin dibe vurduğu bir dönem hatırlamıyorum.

Adaylar kalitelisiz, sloganlar kalitesiz, siyasi atışmalar kalitesiz.

Hepsi bir yana ayak oyunlarının bu kadar besbelli olduğu başka bir siyasi dönem hatırlamıyorum.

Ortaklık yapacak partiler, gizli gizli kapıların ardında iş tutuyor, gözümüze baka baka oyunlar kuruyorlar.

Bu kadar da olmaz be kardeşim.

CHP, eski adı HDP, yeni adıyla DEM Parti ile ortaklık için gizliden gizliye görüşürken, Saadet Partisi-CHP arasındaki işbirliği yokmuş gibi davranılması seçmende ciddi derecede rahatsızlıklar yaratıyor.

Güya CHP ile DEM Parti arasında işbirliği yok.

Bal gibi de var.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, DEM Parti ile işbirliğini bir adım ileriye taşıyarak ortaklık bile kurmuş.

2019’daki işbirliğinin ardından HDP’lileri belediye dolduran Başkan Hürriyet, 31 Mart seçimlerine kısa bir zaman kala DEM Parti’nin gönderdiği isimleri yine belediyede işbaşı yaptırmaya başlamış.

Ancak bu ortaklık son derece sessiz ve derinden gidiyor.

Bu arada İzmit için sözlü olarak Saadet Partisi ile anlaşan Başkan Hürriyet’in planları CHP’nin Başiskele’de aday çıkarması ile altüst olmuştu.

Ancak Yüksek Seçim Kurulu’nun CHP Başiskele Adayı Anıl Acurman’ın adaylığını düşürmesinden sonra hem İzmit’te hem Başiskele’de işler tamamen değişti.

Saadet Partisi, İzmit’te aday çıkarmamak için son dakikaya kadar CHP’yi bekledik, ancak onlar Başiskele’de aday çıkartınca biz de İzmit adaymızı belirledik, artık geri dönüş olmaz, deselerse de siyasette bir ay çok uzun bir zamandır.

Ben İzmit’te de Başiskele’de de Saadet Partisi ile CHP’nin işbirliği yapacağını düşünüyorum.

Çünkü ismi hiç ortada yokken ‘’Başiskele’de ben adayım’’ diye ortaya çıkan Anıl Acurman’ın adaylık açıklamasını ilk günden beri garipsemiştim.

CHP, Başiskele’de Anıl Acurman’ı aday göstermişti ama burada akışında gitmeyen tuhaf bir şeyler vardı.

Adaylık açıklamasından kısa bir süre sonra Başiskele İlçe Seçim Kurulu, yapılan itiraz sonrasında  CHP’nin Başiskele Başkan Adayı Anıl Acurman’ın adaylığını düşürdü,

İtirazı yapan Kocaeli’den biri de değil.

İstanbul’un Kartal İlçesi’nde ikamet eden bir kişi Başiskele İlçe Seçim Kurulu’na gelerek Anıl Acurman’ın adaylığına itiraz ederek, adaylığını düşürüyor.

Yerel medya dahil olmak üzere Kocaeli’deki herkes bu işi CHP Genel Merkezi’nin yaptığını düşünerek, bütün okları Ankara’ya çeviriyor.

Oysa bu yapılan tamamen bir algı opersyonudur.

Şöyle bir bakış açınızı değiştirelim bakalım.

Birincisi, CHP Genel Merkezi’nin bunca derdi sıkıntısı içinde Anıl Acurman’ın adaylığının yasal olmaması için bir mücadele vereceğine inanmam zor değil tamamen imkansız. Çünkü buna gerek yoktu. İstemeselerdi zaten Acurman’ı aday yapmazlardı.

Yani olayı bir kumpas olarak niteleyip, CHP Genel Merkezi’ni suçlamak çok komik ötesi bir şey.

İkincisi, Anıl Acurman’ın adaylığının yasal olmadığını bu kadarcık kısa bir sürede CHP Başiskele İlçe Yönetimi’nden başka kim bilebilirdi?

Üçüncüsü, bütün bu belge ve bilgiler, Kocaeli ile hiç ilgisi olmayan birisinin eline nasıl geçer? Bu kişi Kartal’dan İzmit’e neden gelir?

Dördüncüsü ve en önemlisi yıllardır siyasetin içinde bulunan ve bir hukukçu olan Anıl Acurman, adaylık belgesini ilçe başkanı olarak kendisi imzalayacak kadar bilgisiz ve cahil olabilir mi?

Allah aşkına buna nasıl inanırsınız?

Peki, CHP’nin Başiskele’de aday çıkarmaması neleri değiştirir?

Başiskele’de  bütün dengeler değişir.

Ak Parti, çantada keklik gördüğü Başiskele’de Saadet Partisi Başkan Adayı Zafer Mutlu’nun hezimetine uğrayabilir.

Ancak bu sadece CHP’nin Başiskele’de aday çıkarmamasına bağlı değil.

Eğer ilçede derin izler bırakan Hüseyin Ayaz, adaylık konusunda diretirse Başiskele’de kaybeden Ak Parti Adayı Yasin Özlü olur.

Ayaz böler, parçalar Mutlu da yönetir.

Yorumlar 3
Tamam 28 Şubat 2024 15:04

Tespitlere bişey diyemeyiz, ama sen iyi parti- chp ittifakı olmazsa işi bırakacağına dair sözün ne oldu onu söyle, yoksa yine yan mı çizdin

Kemal Usta 28 Şubat 2024 14:50

bence de yazdıklarınız noktasına virgülüne kadar doğru ancak bu durum karşısında AKP'nin birşey yapmaması çok ilginç değil mi? AKP'nin atacağı adımı görmek lazım.

Doğruu 28 Şubat 2024 13:41

Tespitler cuk oturmuş bravo

Yazarın Diğer Yazıları