İsmet Çiğit

Fevziye bahçesinde Gülümse Kafe 

İsmet Çiğit

İlimizin belediyelerini, hizmetleri konusunda pek çok açıdan eleştirme hakkına sahibiz. 

Ancak, gerek Büyükşehir Belediyesi, gerekse İzmit Belediyesi, işletmecilik açısından şimdiye kadar başarılı hizmetler veriyorlar. 

Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Antikkapı’nın işletmeleri, özellikle Sekapark alanı içindeki belediye işletmeleri gayet başarılı... 

Büyükşehir Belediyesi tesislerinde cemiyet düzenleyenler, aldıkları hizmetten memnun kalıyor. Üstelik, bu tesisler özel işletmelere göre göreceli de olsa daha hesaplı… 

Büyükşehir’in özel şahıslara kiraladığı tesislere nazaran, Antikkapı’nın kendi işlettiği tesisler çok daha başarılı hizmet veriyor. 

Aynı şeyi İzmit Belediyesi için de söyleyebiliriz. 

İzmit Belediyesi’nin Yahya Kaptan’daki Gülümse Kafe’si bölge insanının ilk tercihi haline geldi. 

Yine İzmit Belediyesi’nin İnönü Caddesi üzerindeki Çınar Market’i bence çok başarılı ve hesaplı bir market.. 
…………………

Türkiye, AKP iktidarı ile birlikte çılgın bir “Özelleştirme” süreci yaşadı. Belediyeler de bu rüzgara kapıldı, tuvalet işletmelerinden kantin, kafe işletmelerine, hatta ulaşım hizmetlerine kadar pek çok alanda özelleştirmeye gittiler. 

Özellikle yüksek enflasyon döneminde halkın yararlandığı tesislerin özel işletmelerden çok kamu yönetiminde olması son derece önemlidir. İlimizdeki belediye işletmelerinde hem daha uygun hesap, hem daha güleryüzlü hizmet bulabiliyoruz. 

Şimdi, bir süredir kapalı olan Fevziye Camii avlusundaki kafenin, yakında İzmit Belediyesi’nin bir işletmesi, Gülümse Kafe’nin yeni bir şubesi olarak hizmete gireceği görülüyor. 

Fevziye avlusundaki kafe, Halil Vehbi Yenice döneminde yapıldı ve özel işletmeye verildi. Nevzat Doğan dönemindeki işletme başarılı değildi. Haziran ayından beri kapalı olan kafenin tadilatın ardından Gülümse Kafe olarak açılması, bence kaliteyi arttıracak, fiyatların da daha makul seviyeye inmesine neden olacaktır. 

İzmit Belediyesi’nin kendi personeli, kendi işletme anlayışı ile bu işin altından kalkabileceğini düşünüyorum.
……………..

Fevziye Camii bahçesindeki kafeterya alanını özel sektörden alıp, belediyenin işletmesi iyidir de, yetmez. 

İzmit Belediyesi’nin uzun süredir kapalı olan Av Köşkü bahçesindeki kafeteryayı da bir an önce Gülümse Kafe’nin yeni bir şubesi olarak açmasını bekliyorum. Mevsim geçti ama en azından gelecek yaz sezonu için Bağçeşme Şehitlik Korusu’ndaki tesisi de İzmit Belediyesi açmalı… 

Aynı şekilde halen tadilat halinde olan Yenicuma Camii bahçesindeki tesisin de özel sektöre kiralanmak yerine  İzmit Belediyesi’ne ait Gülümse Kafe haline getirilmesini  önerebilirim. 

İzmit Belediyesi, işletmecilik konusunda başarılı… Çınar Market’in şehir merkezindeki marketi gibi İzmit’in batısında (Yenidoğan), doğusunda (Bekirdere) birer şube açması kaliteli ve fiyatları hesaplı ürünleri halkın ayağına götürmesi önerilebilir. 

Büyükşehir Belediyesi de market işletmeciliği ve toplu taşıma konularında elini taşın altına daha fazla sokabilir. 

Bizim şehrimizde ne acıdır ki insanların en doğal ihtiyacına hizmet veren umumi tuvaletler bile özelleştirilmiş durumda ve insanlar tuvalet ihtiyaçlarını karşılarken bile  ciddi paralar ödemek zorunda kalıyorlar. 

Fevziye bahçesindeki kafeterya alanının İzmit Belediyesi tarafından işletmeciye kiralanmadan işletilmesi kararını heyecanla karşılıyor ve destekliyorum. 

Bilindiği gibi, Cumhuriyet Parkı’nı yenileme işi de İzmit Belediyesi’ne verildi. İzmit Belediyesi’nin bu kent insanlarının daha kaliteli hizmeti, daha ucuz fiyatlarla alabilmesine yönelik adımlar atması son derece önemli. 

Yahya Kaptan’daki Gülümse Kafe her açıdan güzel bir örnek. 

İzmit Belediyesi bilindiği gibi kendi arazisinde sebze-meyve de yetiştiriyor. Bu ürünlerin de hesaplı fiyatlarla Çınar Market mağazalarında satışa sunulması lazım. 

İnsanlar artık 5 liranın hesabını yapıyor. Üstelik bu kentin insanları Türkiye’nin en pahalı kentinde yaşıyorlar. 

İzmitli’nin  ucuz ve kaliteli mal ve hizmetlere ulaşmasında Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri (başta İzmit Belediyesi) mutlaka ellerini taşın altına sokmalıdır. 

Günümüzde bu tür hizmetler, kaldırımların taşlarını yenilemek, şehrin çöplerini toplamak kadar yerel yönetimlerin üzerine düşen bir görev haline gelmiştir. 

Yorumlar 3
İsmail Akın 27 Eylül 2022 14:09

Mersin'de düzenlenen alçak terör saldırısını gerçekleştiren teröristlerden birinin, CHP'nin "Tutuklu Gazeteciler" raporunda yer alan Dilşah Ercan olduğu ortaya çıktı. Raporda Özgür Özel ve Veli Ağbaba'nın imzası var

vatandaş 27 Eylül 2022 04:53

Belediye hizmetleri konusunda daha önce sıkca gündeme gelen ekmek ile ilgili düşüncelerim.Bursada belediyenin halk ekmeğinin kilosu 10 TL. İzmitte ekmeğin kilosu 20 TL.Bu kadar fark olur mu ?Belediyelerin ilk işi temel ihtiyacımız ekmeği nasıl ucuz ve kaliteli olarak halka ulaştırmak olmalı.Gönder elemanını Bursaya bu işi nasıl yapıyorlar öğren ve uygula.Ben mazeret istemem.Orası nasıl yapıyorsa sende yap.Mazeret istemem.

BEN YAPTIM OLDU 27 Eylül 2022 03:54

Kaliteli ve ucuz ürüne ulaşmanın en kolay yolunu belediyeler değil A . K .P iktidarı sağlar. Önce üreticiye bu malı şu fiyat tan satacaksın der. Sonra ,TÜİK e talimat verip" gerçek enflasyon rakamlarını kesinlikle açıklamayacak gizleyeceksin" diye emreder sonra "üreticiden aldıkları malı TÜİK in açıkladığı enflasyon oranında artıracaksın üzerinde satamazsın" diye kanun koyar. Üretici memnun ,satıcı memnun kalır. Enflasyon düşer, Vatandaş kaliteli ve ucuz mal a ulaşır. Bu kadar basit.

Yazarın Diğer Yazıları