Gölge Adam

Bu şehrin elektriği de kalitesiz 

Gölge Adam

Deveye, “Boynun neden eğri?” diye sormuşlar.

“Nerem doğru ki” diye yanıtlamış… 

Bizimki de bu hesap. Bu kentte  her şey sorunlu… Trafik, ulaşım, çevre sorunları var. Sporda, sanatta, kültürel etkinliklerde Türkiye ortalamasının çok gerisindeyiz. 

Buna rağmen en çok üreten şehir durumundayız. 

Ama bir de elektrik sorunumuz var. 

Yıl, 2022 olmuş... Geçmişte sık sık elektrik kesilmesi belki normal karşılanabilirdi. Ama bugün herhangi bir bölgede 5 dakikalık elektrik kesintisi bile büyük sıkıntı oluyor. 

Geçen hafta sonu, cumartesi günü yine İzmit’in büyük bölümünde uzun süre elektrik kesildi. SEDAŞ, sorumluluk alanı içindeki illerden en fazla Kocaeli’den para kazanıyor. Ama belki de en az yatırım bizim kentimizde yapılıyor.

Sadece İzmit’te değil, Kartepe, Başiskele, Gölcük ve diğer ilçelerde de sık sık elektrikler kesiliyor. Bakım, onarım ekipleri yeterli değil.

Bazen kesintiler saatlerce sürebiliyor. 

Sözde yaz aylarında periyodik bakımlar yapılıyor. Bu bakımlar nedeniyle de sözde  önceden haber verilerek elektrikler kesiliyor. Ama bakım onarım dedikleri de palavra... 

Bazı bölgelerde trafolar yetersiz, bazı bölgelerde havai hatların yerine yer altı hatları şart… Bu yatırımlar yapılmıyor. 

Bir bölgede elektrik kesildiği zaman aboneler SEDAŞ’a ulaşıp bilgi de alamıyor. 

Bazı bölgelerde voltajlar inip çıkıyor, elektrikli aletler bozuluyor. 

Elektrik hem çok pahalı, hem bu kentte çok kalitesiz… Bu sıkıntılardan balalım ne zaman kurtulacağız. 

ÇOCUKLAR OKULA BAŞLADI; LÜTFEN DİKKAT!
Eğitim yılının en önemli kısmı, dün başladı. Ana sınıfları ile ilkokulların 1’inci sınıflarındaki minik öğrenciler dün sabah okula gittiler. 
5-6 yaşında minicik çocuklar... 

İlk günler anneleri, babaları, dedeleri, nineleri de yanlarında olacaktır. Ama daha sonra bu çocuklar okula yalnız gidip gelecek. Servis araçlarına inip binecek. 

Toplumda herkesin okula yeni başlayan bu minikler için çok titiz olması gerekiyor. Şehir içinde araç kullananların  gözlerini dört açmaları, direksiyon başında cep telefonu kullanmamaları gerekiyor.

Haftaya pazartesi ilkokul, ortaokul, lise hepsi başlayacak. İzmit trafiği çok daha sıkıntılı hal alacak. Herkesin, öğrenciler konusunda çok titiz ve duyarlı olması gerekir.

Hele ana okulu ve ilkokul 1’inci sınıf öğrencileri için çok daha fazla dikkatli olmalıyız. Umalım ki bir tek çocuğun burnu bile kanamadan eğitim yılını bitiririz. 

BENZİN-MAZOT FİYATI BAŞ DÖNDÜRDÜ 
Türkiye’de akaryakıt fiyatlarındaki hareketlilik artık iyice tatsız hale geldi. 

Her gece yarısı benzin ve mazotun litre fiyatı değişiyor. 

Bir gece mazota ve benzine 1.5 TL indirim geliyor, ertesi gece yarısı 80 kuruş zam yapılıyor. 

Oysa dünyada ham petrol fiyatları böylesine oynak değil. Bir ara 100 Dolar’ın üzerindeydi. Birkaç günden beri 95 dolar seviyesinde… 

Türkiye’de ne oluyor da her gün benzin ve mazot fiyatı değişiyor?. Bunun bir izahı olmalı. 

Benzin ve mazot fiyatı sadece araç sahiplerini değil, herkesi ilgilendiriyor. Bir taksici, bugün 1300 TL’ye depoyu doldurursa, ertesi  gün 1500 TL’ye dolduruyor. 

Zaten bu fiyatlarla depo dolduran kalmadı. 
Ama her defasında örneğin 50 veya 100 TL’lik benzin ya da mazot alan  bir ticari araç veya özel araç sahibi, bir gün aldığı yakıtla 120 km yol gidiyorsa, ertesi gün aynı parayı ödediği yakıtla 80-90 km yol gidebiliyor. 

Benzin ve mazot fiyatlarına istikrar getirmezseniz, hiçbir mal ve hizmetin fiyatında istikrar sağlayamazsınız. 

İnsanlar artık  benzin ve mazotun fiyatlarını takip edemez hale geldi. Hattı benzin ve mazot fiyatlarındaki indirim veya zamlar artık haber olmaktan bile çıktı. 

20 yıl önce yılda bir kez akaryakıt fiyatlarına yüzde 5-10 zam yapılsa ortalık ayağa kalkardı. Şimdi her gece pompalar yeniden ayarlanıyor.. 

Galiba ipin ucu iyice kaçtı. 


 

Yorumlar 1
Mert 06 Eylül 2022 07:40

20 yıldır hem belediye hem hükümeti yönettiniz. 1-) Adapazarı tren durakları niye halen kapalı 2-) İzmit hal binası trafiği olumsuz etkilemiyordu. Buna rağmen niye kartepeye taşındı? 3-) Bu kadar büyük kamu binaları yapmak yerine köy okullarını açmak daha doğru olmaz mı idi? Kartepe belediye binası, YEni emniyet müdürlüğü gibi dev kamu binaları gün gelecek ısıtılamayacak bile. 4-) Kartepe ve Gölcük raylı sistem projeleri ihale edilmesine rağmen şimdi niye sözü bile edilmiyor. 5-) Sahil ve liman dolguları yaparak marmara denizinin sonu geldi. Yapılan dolgu işlerini başarı imiş gibi millete yutturdunuz.

Yazarın Diğer Yazıları