En uzun gün!

Gündönümü, yılda iki defa gerçekleşen olaylardır. 21 Haziran günü Kuzey Yarımkürede Yaz'ın başlangıcı olarak bilinir.

Bugün 21 Haziran.. Türkiye’nin de içinde bulunduğu kuzey yarım kürede bugün en uzun gündüz, en kısa gece yaşanacak. Bugün  güneş saat 05.22’de doğdu, akşam 20.42’de batacak. Bugünden itibaren kuzey yarım kürede her gün gündüzler biraz kısalıp, geceler uzamaya başlayacak.

21 Haziran aynı zamanda “Gündönümü” olarak adlandırılıyor. Bugünden itibaren dünyanın kuzey yarım küresi güneşten uzaklaşmaya başlayacak. 

YAZ GÜN DÖNÜMÜNDE NELER OLUR?

En uzun gün sadece Kuzey yarımküreyi değil, aynı zamanda güney yarımküreyi de etkilemektedir. Bu tarihte Güney Yarımkürede kış başlamaktadır. Güney yarımküre de en uzun gece en kısa gündüz yaşanmaktadır. Ayrıca aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ni teğet geçerken güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile almaktadır. Bu tarihten sonra Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge yaşanmaktadır ve gölge boyları kısalır.

Sadece kış ve yaz olarak kabul edilmez bu tarih bazı ülkelerde yazın ya da kışın ortası olarak da kabul edilmektedir. Aynı zamanda kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, Güney'de ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz Gündönümü'nde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran'da en uzun gece Sinop'ta yaşanırken, 21 Aralık'ta Hatay'da en uzun gündüz yaşanır.

GÜN DÖNÜMÜ NE DEMEK?

En uzun gün aynı zamanda yaz gündönümü veya yaz ortası olarak da bilinir. Gündönümü” kelimesi, temelde “Güneş (sol) duruşu (stitium)” anlamına gelen Latince solstitium kelimesinden gelir.

GÜN DÖNÜMLERİ

21 Mart: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlar.

21 Haziran: En uzun gündüz, en kısa gece. Yaz mevsimi başlar (Kuzey yarım kürede)

23 Eylül: Gece ve gündüz eşit olur. Yaz biter, sonbahar başlar. (Kuzey yarım kürede)

21 Aralık: En uzun gece, en kısa gündüz. Kış mevsiminin başlangıcı. (Kuzey yarım kürede)

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme