Yoksulluk sınırı 22 bin 442 TL'ye yükseldi

Açlık sınırı ağustosta 6 bin 890 TL ile mevcut asgari ücretin 1,390 TL üzerine çıktı. 10 bin TL sınırını ilk kez Ekim 2021'de aşan yoksulluk sınırı ise ağustos itibarıyla 22 bin 442 TL'ye yükseldi.

PAYLAŞ
Kocaeli Zirve - Burcu Nazlı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara’da dört kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcamasının 2022 Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 0.73 arttığını; açlık sınırının 6 bin 890 TL ile mevcut asgari ücretin 1,390 TL üzerinde gerçekleştiğini açıkladı. Türk-İş verilerine göre Ekim 2021’de ilk kez 10 bin TL’yi aşan dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise ağustosta 22 bin 442 TL’ye yükseldi.

BEKAR BİR ÇALIŞANIN YAŞAMA MALİYETİ 9 BİN TL
Verilere göre, gıda kalemindeki artış bir önceki aya göre yüzde 0.73, yılbaşına göre yüzde 68.13 ve son 12 ayda yüzde 119.11 oldu.

Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” aylık 8 bin 999 lira olarak belirlendi.

Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 0,73 artarken, son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 119,11 oldu.

TAHIL ÜRÜNLERİNİN TAMAMINA ZAM
Araştırmaya göre, ağustos ayında süt ve yoğurt fiyatları arttı, peynir fiyatı geriledi.

Aylık tabanda dana eti yüzde 6, yumurta yüzde 7 zamlandı. Kuzu etinin fiyatı yüzde 10, balık eti yüzde 12, tavuk eti yüzde 5 azaldı.

Nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimeğin fiyatları geriledi, yeşil mercimek zamlandı. Yağlı tohumlarda fiyat artışı ortalama yüzde 7 olarak tespit edildi. Bu ay Ankara’da tahıl ürünlerinin tamamının fiyatı arttı. Makarnanın fiyatında bir önceki aya göre yüzde 10’luk artış yaşandı. Pirinç, bulgur, un ve irmik fiyatları da yükseldi, ekmek fiyatı aynı kaldı.

SALÇA ZAM ŞAMPİYONU OLDU
Semt pazarlarında maydanoz, kıvırcık gibi yeşilliklerin fiyatı yükseldi.

Pazı, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları ile patates ve kuru soğanın fiyatı aynı kaldı. Domates, biber, salatalık, turp fiyatları düştü, şeftali, kayısı gibi çekirdekli meyvelerin ortalama fiyatı azaldı.

Ayçiçeği yağı ve zeytinyağının fiyatı artarken margarin ve tereyağının fiyatı geriledi, yeşil ve siyah zeytinin fiyatı düştü.

Tuzun fiyatı sabit kaldı. Çay yüzde 6, ıhlamur yüzde 32 zamlandı. Şeker, bal, reçel, pekmez ürünlerinin fiyatları da arttı. Salça, yüzde 40 ile bu ay fiyatı en çok artan ürün oldu.

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN