Tahsin  Keskin

Kim haklı?

Tahsin Keskin

Geçen haftaki yazımda Kocaeli Üniversitesi yönetiminin hükümetin kamuda tasarruf kısıtlaması kapsamında aldığı karar çerçevesinde üniversiteki kamu personel servisi hizmetini sonlandırması sonrasında Kocaeli Sağlık Çalışanları Derneği üyeleri yaptıkları eylemle alınan bu kararı protesto ettiklerini belirterek Dernek Başkanı Adem Yaman’ın açıklamalarına yer vermiştim.

Kocaeli Sağlık Çalışanları Derneği Başkanı Adem Yaman, basın açıklamasında ''Personel servisinin kaldırılmasını hatalı bir karar olduğunu vurgulamak istiyoruz. Taşıma servislerinin kaldırılması, iş aksaması, iş barışının bozulmasına, kamu hizmet sunumunun aksamasına sebebiyet verecektir’’ ifadelerini kullanmıştı.

Kocaeli Sağlık Çalışanları Derneği Başkanı Adem Yaman’ın bu açıklamalarından sonra ben de köşe yazımda;

‘’Bir derneğin açıklaması böyle olmamalıydı.

Oysa bu kentte en çok sağlık çalışanlarına pozitif ayrımcılık yapıldı, en çok onlar korundu, kollandı.

Sağlık çalışanları için Kocaeli’de sosyal konutlar yapıldı, ulaşım araçlarından ücretsiz yararlandırıldı.

Kamu Tasarrufu tedbirleri kamuda çalışan herkesi kapsarken böyle bir açıklama tam anlamıyla talihsizliktir’’ demiştim.

Yazımdan sonra Kocaeli Sağlık Çalışanları Derneği Başkanı Adem Yaman, beni aradı, telefonda uzunca bir süre konuştuk, meramını dinledim.

Başkan Yaman, benimle olan görüşmesinde ‘’Kamu personel servisi hizmetinin sonlandırmasını Sayın Cumhurbaşkanımız bir yönetmelikle kurumlara bildirdi. 30 Haziran itibariyle sözleşme süresi dolduğu için Kocaeli Üniversitesi kamu personel servisi hizmetinin kaldırılması gerekiyordu. Üniversite yönetimi de bu karara uygun olarak servisleri kaldırma kararı aldı. Kocaeli Üniversitesi’nin servisinden yararlanan yaklaşık 6 bin personel var. Bunların 3 binin üzerindeki hastane personelidir. Kocaeli Üniversitesi’nin servislerinden sadece sağlık personeli değil, tüm akademik kadro ve diğer personeller de yararlanmaktaydı. Kamuda tasarruf tedbirlerinin alınmasını destekliyorum ama burada hakkaniyetli olunması gerekiyor. Her sabah ve akşam Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’ne yeterli sayıda belediye otobüsü kaldırabilecek mi? Yeterli sayıda otobüs kaldırılamazsa bu çalışanlar için ciddi bir sıkıntı oluşturacak. Ayrıca özel araçlarıyla işe gelenleri de düşündüğümüzde orada otopark sorunu oluşturacak. Karamürsel, Gebze’de ikamet edenler  var. Uzak mesafelerde oturan arkadaşlarımızın geliş gidiş saatleri otobüs saatlerine uyacak mı, bilemiyoruz. Bütün bunları hesap ettiğimizde ciddi bir ulaşım problemiyle karşı karşıya kalacağız. Ayrıca sağlık personeli sabah 8’de işinin başında olmak zorunda ki diğer arkadaşlarımız nöbetini teslim edebilsinler. İşe geç kalan arkadaşlarımız olduğunda diğer çalışan arkadaşlar da buna tepki gösteriyorlar. Bütün bu sebeplerle iş barışının zedelenmesiden endişe ediyoruz. Meslek grubunda çalışanlarımızın yüzde 75’i kadınlardan oluşuyor. Dolayısıyla bu arkadaşlarımız aynı zamanda anne. Devletimizden kolaylık bekliyoruz’’ dedi.

Başkan Yaman’a sizin devletten tam olarak beklentiniz nedir diye sorduğumda ‘’Bizim devletten beklentimiz şu. Kamu tasarruf tedbirlerini destekliyoruz. Ancak servisler bizim meslek grubumuza çok kolaylık sağlıyor. Nöbet ve iş akışını düzenli bir hale getiriyor. Bu düzenin bozulmaması için servislerin kaldırılmasını istemiyoruz. Eğer devletimizin bir inisiyatif kullanma hakkı varsa bunu bizim için kullanmalarını rica ediyoruz. Mümkün olmadığı takdirde işimizi aksatma gibi bir düşüncemiz olamaz. Devletimize zorluk çıkaracak halimiz yok. Biz görevimizin başında olacağız’’ ifadelerini kullandı.

Başkan Yaman’ın bu ifadelerinden sonra kimin haklı olduğuna karar veremedim.

Biz de her kesimin sesi olarak sağlık çalışanların istek ve beklentilerine yer veriyoruz ama karar, devletimizin elbette…

Yazarın Diğer Yazıları