Tahsin  Keskin

Kim bu İpsiz Recep?

Tahsin Keskin

28 Haziran İzmit’in kurtuluşunun 99. Yılı kutlu olsun.

İzmit’in kurtuluşu basit bir törenle kutlandı.

Törende Kocaeli’nde Kurtuluş Savaşı’nda mücadele verenlerin adına bir etkinlik düzenlenip o kahramanlarımızı anmak çok zor bir şey miydi?

Eften büften etkinlikler düzenleyen İzmit Belediyesi, İzmit’in kurtuluşu için canını malını ortaya koyan bu kahramanlarımız için bir etkinliği bile çok gördü.

Yazıklar olsun!

İzmit Belediyesi, bu kahramanlarımızı görmezden gelse de biz rahmet ve minnetle anarken Kurtuluş Savaşı’nda verdiği dillere destan mücadelede İpsiz Recep’i size anlatmak istiyorum.

İpsiz Recep’i  milli mücadele öncesi ve sonrası kahramanlıkları nesilden nesile anlatılan ve ismi tarihe altın harflerle yazılan  bir kahramandır.                         

İPSİZ RECEP KİMDİR?

Kurtuluş Savaşı kahramanlarından İpsiz Recep, 1860’lı yılların başında Rize’de dünyaya geldi. Emirailoğullarından Hüseyin Oğlu’dur.

İttihat Terakki, Teşkilat-ı Mahsusa, Karakol Cemiyeti ve Kuvayı Milliye teşkilatlarında görev aldı ve buralarda faal eylemlere girdi.

Ele avuca sığmaz/söz dinlemez biraz da eli açık olduğu için ona ‘İpsiz Recep’ dendi. Karadeniz’in fırtınaları gibiydi...

Milli Mücadelemizin unutulmaz ismi oldu.

Yelkenlisiyle Zonguldak üzerinden kömür taşımacılığı yaparken işlerinin bozulmasıyla eşkıyalığa  başlamış,  Kandıra ve Kefken civarında Müslüman halka zulmeden Rum çetelerine karşı Kuvayı Milliye saflarında başarıyla karşı koymuştur.

Bir Fransız gemisini kaçırmayı başarınca Ankara Hükûmeti'nce milis yüzbaşı olarak onurlandırılan İpsiz Recep, düzenli kuvvetlere katılarak Yunan ordusuna karşı savaşmıştır.

Ona layık görülen istiklal madalyasını geri çevirerek "Ben madalya için değil milletim içim savaştım" demiştir.

MAAŞINI TAYYARE CEMİYETİ’NE BAĞIŞLADI!
Milli Mücadele’nin zaferle neticelenmesi üzerine Sakarya Karasu’daki evine çekilen İpsiz Recep, bağlanan 250 liralık gazilik maaşını da Tayyare Cemiyeti’ne bağışlayarak sade hayat sürdü.

Verilen arazinin ise 6 dönümünü bırakıp gerisini ihtiyacı olanlara dağıttı. İstiklâl Madalyası ise en büyük gururu oldu. Atatürk tarafından da Ankara’da kabul edildi.

Milli Mücadele’nin kahraman Emice’sini 11 Haziran 1928 günü Sakarya Karasu’da 68 yaşında kaybettik. Mezarı yıllar sonra anıtmezara dönüştürüldü.

40 yaş üzerinin askere alınmadığı günümüzde o zaman İpsiz Recep'in, 60 yaşında Kurtuluş Savaşı’nda nasıl mücadele verdiğini özellikle hatırlatmak isterim.

Siyasilerimizin umurunda olmasalar da bu vatan size minnettardır, ruhunuz şad olsun gerçek vatan kahramanları…

Yazarın Diğer Yazıları