Tahsin  Keskin

İzmit Belediyesi onların yüzünü güldürecek mi?

Tahsin Keskin

En son çıkan kanunla birlikte bir evrak muhtarlığa bırakıldığı andan itibaren kişiye tebliğ edilmiş sayılıyor artık.

Üstelik gelen evrak için sadece 7 gün itiraz süreniz bulunuyor.

Muhtarlığa gelen evrağa 7 gün içerisinde yetkili makamlar nezdinde itiraz etmezseniz evrağı kabul etmiş sayılıyorsunuz.

Bu borç için, haciz için, mahkeme için olabilir, hiçbir evrak için durum farketmiyor.

Bu yeni kanunun çok haksız yere bir çok insanın canını yakacağını düşünüyorum.

İşte ben de muhtarlık vasıtasıyla bana tebliğ edildiğini öğrendiğim belgeyi almak için dün 16:30 sıralarında ikamet ettiğim mahallenin muhtarlığının bulunduğu İzmit’teki Belsa Plaza’ya gittim.

Muhtarlarımızın çoğu çok çalıştığı için genellikle yerlerinde bulunmuyorlar maalesef!

Öyle çok çalışıyorlar ki anlatamam!..

Dün de öyle oldu zaten.

İzmit İlçesi’ne bağlı Kemalpaşa Muhtarlığı’nın bulunduğu Belse Plaza 1. kata çıktım. Ancak mahalle muhtarımızı yerinde göremeyince yan tarafta muhtarlık ofisi açık olan Karabaş Mahallesi Muhtarı Arif Çelik’in yanına gittim.

Muhtarlıklara bırakılan evrak sahiplerinin bilgilendirilmediği için bu tür mağduriyet yaşayan mahalle sakinleri adına Muhtar Arif Çelik’e sitem etmek için kendimi konsatre etmişken muhtardan kontra yedim resmen.

Muhtar Çelik, önce gazetecilerin laflarını nasıl çarpıttığını ve nasıl kendisinin mağduriyetler yaşadığını uzun uzun anlattı bana.

Sonra muhtar olarak yaşadıkları zorlukları tek tek dile getirdi.

Muhtar Çelik'ten son çıkan kanunla birlikte sadece Karabaş Mahallesi muhtarlığına haftalık 100 adet civarında zarfın postacı tarafından bırakıldığını öğrendim.

Muhtarlığa postacılar tarafından bırakılan bu zarfların önemli bir çoğunluğunun sahibinin de haberinin olmadığını düşünüyorum.

Haftalık 100, aylık 400 civarındaki resmi bildirim içeren zarfların büyük bir çoğunluğunun sahiplerine ulaştırılamayacağını düşündüğümüzde ne kadar büyük sıkıntı ile karşı karşıya kalındığını görmemiz açısından yeter de artar bile.

Muhtarlarımız bırakın bu kadar çok zarfı birebir evlere ulaştırmayı telefonla bildirimi bile yapamazlar.

Postacılar da kolay yolu bulmuş.

-‘’Evde yoktu, muhtarlığa bıraktım!’’

Oh ne rahat, değil mi?

Yani nereden baksanız elinizde kalıyor…

Acaba, eline para sıkıştırılıp evrağı adresine götürmeyen, adresin bulunduğu yere ‘’Evrağınızı muhtardan teslim alabilirsiniz’’ yazısı bırakmayan, direkt muhtara götüren ve teslim tarihini bile öne çeken postacılarımız var mıdır?

Böyle yapan bir postacı ile karşılaşırsanız hem Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunun hem de CİMER’e şikayet edin.

Şimdi yine gelelim muhtarlarımıza…

Muhtar Çelik, muhtarların karşılaştıkları zorluklardan bahsederken bir de maddi anlamda çektikleri sıkıntıları da anlattı.

Muhtar Çelik,  İzmit Belediyesi eski Belediye Başkanı Nevzat Doğan zamanında muhtarlıklardan kira alınmadığı gibi aidat da ödemediklerini ve hatta misafir karşılama bedeli adı altında aylık belli bir ücretin muhtarlıklara verildiğini söyledi.

Gelirleri gittikçe azalan ve maddi zorluklarla boğuşan muhtarların İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’ten istekleri var.

Belsa Plaza’da bulunan muhtarlık bürolarından belediyenin aldığı aidatın kaldırılmasını isteyen muhtarlar, elektrik, su giderlerinin de belediye tarafından karşılanmasını bekliyorlar.

İzmit Belediyesi’ne bağlı 102 muhtarlığın bu tür isteklerini karşılamak çok zor olmasa gerek.

İzmit’teki muhtarlarımız çok şey mi istiyor acaba?

Şarkı söylemesi için getirdiği bir sanatçıya yüzbinlerce lira para ödeyen İzmit Belediyesi’nin mahalle ve köylerde düzeni, dirliği sağlayıp yürütme görevini üstlenen, belediye başkanının gözü,kulağı olan muhtarlarımıza aylık 500 ya da bin lirayı çok göreceğini düşünmüyorum.

Haydi Fatma Başkan, İzmit Belediyesi’nin gülen yüzünü ilk önce muhtarlara gösterin, sonra arkası da gelir inşallah…

Yorumlar 2
ÖMER 27 Haziran 2022 11:42

izmit belediyesi nakdi yardım yapmıyor diger belediyeler yapıyor mu araştırdınız mı gasteci bey

Yahyakaptanlı 25 Haziran 2022 10:59

Zaten Belediye Kanununun 9. maddesi uyarınca belediyelerin muhtarlıklara ayni yardım yapma yükümlülüğü var. Ancak yazıda nakdi yardımdan söz ediyorsunuz. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 20/9/2010 tarihli ve B.05.0.MAH.0.01.01.00/26019-45133 sayılı genelgesinde, belediyelerin bu tür bir yardımı yapamayacağı açıkça belirtiliyor. Amiyane tabirle, İzmit Belediyesinden beklediğiniz şey yasak! Kolaylıklar.

Yazarın Diğer Yazıları