Tahsin  Keskin

Hyundai'de neler oluyor?

Tahsin Keskin

Dün basına servis edilen ve bizim de yayınlağımız ‘’Hyundai’den personele birer tam altın’’ başlıklı haberde ‘’Hyundai işyerinde  bütün personele birer tam altın  ikramiye verdi.  Hyundai’de en son geçen temmuz ayında ücretlere yüzde 30 zam yapılmış, eylül ayı zam oranı da  merakla bekliyor. Bugün ikramiye olarak dağıtılan birer tam altın da çalışanlar için ilaç gibi geldi. Tam altının bugünkü satış fiyatı 6.600 TL civarında’’ ifadeleri kullanılmıştı.

Sosyal medyalarda yayılan bu haberin altına birkaçı hariç yüzlerce destek mesajı gelmişti.

Bu mesajlarda Hyundai tebrik ediliyor, yere göğe sığdırılamıyor, diğer fabrikalara örnek gösteriliyordu.

Ben de ilk başta ‘’Helal olsun Hyundai’’, demiştim doğrusu.

Taa ki benim ve Kocaeli Zirve’nin sosyal medya sayfalarına gelen mesajlara kadar…

Üşenmedim, sosyal medyalarımızdan bize telefon numaralarını gönderen onca işçiyi aradım, tek tek konuştum.

İşin rengi gerçekten çok bambaşkaymış.

Aslında haberde yalan yoktu, haber doğruydu.

Gerçekten Hyundai fabrikası işyerinde  çalışan bütün personeline birer tam altın  ikramiye vermişti.

Ancak fabrikada yaşananların iç yüzü oldukça farklıymış.

Hyundai fabrikası işyerinde çalışan personeline tam altın ikramiye verirken diğer taraftan da onlarca işçinin işine sessiz sedasız son vermiş.

Hem de sorgusuz sualsiz.

Telefonla arayıp ‘’Sizi işten çıkartıyoruz’’ demişler.

Tek bir açıklama, tek bir gerekçe de yok.

Sessiz sedasız işten çıkartılan onca Hyundai işçisi için biz de dahil hiçbir gazetede tek kelime bile haber yapılmamış maalesef.

Herşeyi basınla paylaştıklarını ve şeffaf bir yönetim sergilediklerini defalarca ifade eden Hyundai fabrikası yönetimi, gerekçesiz olarak onlarca işçiyi işten çıkartırken tek bir açıklama yapma gereği bile duymamış.

Üstüne üstlük bu işçiler ne zaman işten çıkartıldı biliyor musunuz?

Yıllık izindeyken.

Evet yanlış okumadınız.

Hyundai işyerinde çalışan onlarca işçisini tatildeyken işten çıkartmış.

Biz de yaptığımız haberlerde personeline tam altın ikramiye verdi diye Hyundai’ye övgüler yağdırıyoruz.

Şimdi oldu mu Hyundai’nin bu yaptığı?

İşçi tatildeyken bir telefonla işten çıkartmak ne demektir?

En güzel, en verimli yıllarını bu fabrikaya vermiş onlarca işçiye uygulanan bu muamele Hyundai’ye yakıştı mı?

Hiç mi vicdanınız sızlamadı?

Bu işçiler size ne yaptı da ansızın kapı dışarı edildiler?

Şappadak bir şekilde işten çıkartılan bu işçiler Hyundai gibi sağlam bir işyerine güvenerek aldıkları ev ve araç kredilerini şimdi nasıl ödeyecekler?

Kaç kişinin işine son verildiğine dair de fabrikadan herhangi bir açıklama yapılmıyor.

‘’İşe ben aldım, ben çalıştırdım, ben kovuyorum, kime ne?’’ der gibi işçilerin işine son verildi.

Gelelim işin aslına…

Hyundai’den resmi olmayan açıklamaya göre bu işçilerin işten çıkarılma sebebi güya performas düşüklüğüymüş.

Güya diyorum, çünkü hiçbir inandırıcı tarafı yok maalesef.

Yani kocaman bir yalan.

Çünkü işten çıkartılan işçilerin arasında B, A performansları olan üretimde en az hata yapan ikinci adamlar bile var. Üstelik 9 yılda sadece 8 rapor almış işçiler bunlar. Hem de bu raporlar da dışarıdan değil, revirden alınmış.

İşin aslında bu işçilerin işten çıkarılmasında en büyük gerekçe ne biliyor musunuz?

Hyundai’de Nisan ve Eylül aylarında maaşlara zam yapılıyor.

Şu anda Eylül ayı olduğu için zam dönemi.

Hyundai fabrikasında sendikaya izin verilmediği için sözleşme yenileme dönemlerinde haklarını savunan, yönetime kolay lokma olmayan bu işçiler, göze battığı, sivrildiği ve yönetime karşı eyvallahı olmadığı için bugün kapının önüne konulmuş.

Asıl gerçek bu.

Ayrıca şu anda da işten çıkartılan arkadaşlarına destek olamayan işçilerin en büyük endişesi kendilerinin de işten çıkartılacağı korkusu…

Hyundai’de işten çıkarılma korkusu bütün fabrikayı sardığı için Eylül ayı zam ayı olmasına rağmen işçiler zammı konuşamıyorlar bile…

Bu nedenle fabrikada herkes susuyor ve endişe ile olanları izliyor.

Sonuç olarak artık bütün ipler Hyundai’de olduğu için yönetim ne derse işçiler de kuzu kuzu onu kabul edecekler.

Geçmiş olsun Hyundai işçilerine…

Yorumlar 4
!!!!! 09 Eylül 2022 22:28

Öncelikle bu köşe yazısını herkesin paylaşıp vatandaşlarımıza neyin ne olduğunu gösterelim ki biz kapıya koyulduysak yarın bir gün sıra sizede eşinize dostunuza gelecek olduğunu unutmayalım.1 sene boyunca gece gündüz kar kış demeden vardiyaya gidip etini tırnağına takan abiler arkadaşlar kardeşlerim hakkı olan yıllık izinde iken işten çıkarmak hangi insan oğlunun hakedildiği bi durumdur.Bunu yapanlar yastığa kafasını koyduğunda alnı secdeye değdiğinde bi kere daha düşünsünler ki vicdanları rahat etmesin...kimse kimsenin ekmek parasıyla çocuğunun rızkıyla haksız yere işten atılmasına sebep olmamalı bu bu kadar basit olamaz bişeyler yalakalıkla oluyorsa burda hak hukuk adalet yok demektir.Biz bu hayatta dik durduk eğilmedik diye olduysa bütün bunlar elhamdülillah olsun varsın.Gün gelir devran döner elbet kimsenin hesabı yarıda kalmaz sorulur!!!!

Ramazan 09 Eylül 2022 14:40

Geç oldu ama süper oldu korelilerle derdimiz yok başi seçdeye inen adamlarla işimiz var hepsi amir memur ama kendi insanını önünde el pençe olmuyani sevmiyor yazacak çok konu varda kul hakkiyla öteki dünyada hesaplaşiçaz

.... 09 Eylül 2022 08:01

Hyundai işçisi bu muameleyi hak ediyor malesef .. bende yilbasinda geçen seneki eylemde konuştuğum için çıkarıldım tabi rapor bahane edildi ama benden fazla raporu olanlar çalışıyor bizi çıkardılar Neyse aslında biz Renault grevinde destek vermeyerek kaybettik haklarımızı . Ford o zaman destek verdi sendika değişti adamlar para almaya başladı.. Biz dünyada birinci olduk gram altınla kandirildik ses çıkarmadık o yüzden kaybettik.. Biz banka promosyonunu her fabrika çatır çatır verirken bize bankada para yok ???? sonra vericez dediler yav koskoca ismini vermeyim şimdi Türkiye'deki sayılı bankalardan birinde para yokmuş ses cikartmadigimiz icin kaybettik .. biz bir işçi işten çıkarılırken sıra banada gelecek diye dusunmedigimiz tam aksine oh bir kişi daha eksildi önümdeki rakiplerden diye düşündüğümüz için kaybettik.. işçilerin alayı yalaka yedek eleman kontrolcü vb bişeyler olayım diye haklarını yediriyor .. jokerin işini işçi yapiyor joker amirin işini yapıyor . Amirler yatıyor .. hyundaideki amirlere koyun versen gudemezler ama bizi iyi gutmusler helal olsun koyundanda betermisiz demekki koyun bile bir kişi ne yapsa arkasından aynısını yapıyor çünkü biz deve kuşu gibi kafamızı gömdük ondan kaybettik...daha anlatılacak çok şey varda dedigim gibi şuan orda çalışanlar bu muameleleri fazlasıyla hakediyor ... İyi bir yerde çalışıyorum susayım düzelir belki diye ses çıkarmaya çıkarmaya kendi ayaklarına sıktılar dışarda güvenlik görevlisiyle aynı parayı alıyorlar .. 2013 de ben ilk girdigimde asgari ücretin ikikatina yakın para alıyordum sözleşmeliyken dahaa.. şimdiki sözleşmeliler daha geçen sene asgari ücretin altında kaldığı için destekleme yapıldı sonrada ikramiyeyi maaşlara böldüler fazla gözüksün diye.. kadrolularada isteğe bağlı maaşa boldurduler .. Onu da yaptıran çok saf kadrolu var ???? şimdi ise başlayana zaten maaşa bölünmüş veriyorlar o şekilde anca işçi buluyorlar .. yapılan iş montajda gerçekten ağır şimdi bu yorumda nankorsunuz o paralari.begenmiyorsun diyen gitsin çalışanlara sorsun oyle yorum yapsın .. bizde tuvalate bile gitmek yasak ya düşünebiliyor musunuz tuvalet yasakk adam altına sicacak yine ses çıkaramıyor .. Neyse Allah herkese akıl versin. Allah sonumuzu hayr eylesin

Piiz 09 Eylül 2022 06:12

Bu Korelilerin hepsi aynı beş para etmezler.. bunların herşeyi para...bide bunlar için gidip savaşmisiz...

Yazarın Diğer Yazıları