‘’İçi beni yakar dışı seni’’ atasözümüz vardır ya!
Kocaeli’deki belediye çalışanlarının durumunu en iyi özetleyen sözdür diye düşünüyorum.
Dışarıdan bakan belediye çalışanlarına özeniyor ve oraya girmek için can atıyor ama oradaki çalışanlara da bir dokunduğunuzda bin ah işitiyorsunuz resmen.
Bazen de dokunmanıza gerek kalmadan neler anlatıyorlar neler?
Özellikle işçinin büyük umutlar beslediği ve işçi için ezber bozacak denilen Fatma Kaplan Hürriyet’in İzmit Belediyesi’nde yaptıkları tam bir hayal kırıklığı oldu.
Hatta hayal kırıklığını da aşarak işçiyi kandırdıkları iddia ediliyor.
Bu iddialar bizzat İzmit Belediyesi çalışanları tarafından ifade ediliyor.
Bundan yaklaşık iki ay önce işçiye müjde diye İzmit Belediyesi önünde şölen yapanlar, bu iddialara ne diyecek çok merak ediyorum.
Hemen İzmit Belediyesi çalışanlarının bize aktardığı iddialara gelelim;
Birincisi; İzmit Belediyesi’nde çalışan en düşük işçi maaşı 4 bin 500 lira olacak denildi ama bunun şu anda böyle olmadığı net bir şekilde ifade ediliyor. Ancak kendi döneminde işe aldığı ve 5 ay 29 günlük süresi dolunca kadroya geçirdiği işçiler hariçmiş.
İkincisi; İşçinin çalışma saatleri 45 saatten 40 saate indirilecek denildi, ama bu da yalan çıktı.
İzin olarak ekledikleri hafta tatilini yıllık izinde çalışma gününden sayarak yine işçiden çalmayı başardılar. Yani sözde izin, özde boş çıktı.
Üçüncüsü; Belediye binasında çalışan personele 10:00 ila 16:00 Covid mesai düzenlemesi uygulayan başkan bu mübarek ramazan ayında şantiyelerde çalışan personellere kürek mahkumu gibi 08:30-17:00 mesai uygulamasını layık gördü, ikinci sınıf işçi muamelesi yaptı.
Dördüncüsü; Meclis toplantılarında, orada burada yaptıkları koftiden faaliyetleri anlatan Fatma Başkan ve yönetimi haybeye para harcamaya devam ediyor.
Kredi çekip aldıkları araçlar, yaptıkları işin vasfında olmadığından araçlar servislerden çıkmıyor. İsteyen IVECO servisine gün gün uğrayıp bakabilir.
Beşincisi; İzmit Belediyesi’nde doğrudan temin limiti 4. Ay gelmeden %80 i bulurken ihale edilebilecek işler neden doğrudan teminle gerçekleştirildi?
Altıncısı; Seçimden önce Fatma Başkan’ın vaatlerine inanıp cv bırakan işsiz ama liyakatli vatandaşlar şimdilerde başkanla görüşmeleri bile mümkün olamıyormuş.
Yani anlayacağınız İzmit Belediyesi’nde çalışan da dertli oraya girmek için söz alıp giremeyen de...