Tahsin  Keskin

Bu insanlara kim sahip çıkacak!

Tahsin Keskin

Kocaeli’nde çalışan 7 bin servis şoförünün olduğunu biliyor muydunuz?

Çalışan sayısından çok daha ilginci bu gerçek emekçilerin haklarını savunacak veya koruyacak ne bir dernekleri ne de bir sendikaları var.

Servis şoförlerine bir dokundum bin ah işittim resmen.

Binbir zorluklarla gerçekleşen eğitim ve sınavların ardından alınan E Sınıfı Ehliyet, SRC 2 Belgesi, Psikoteknik Belgesi, Ticaret Odası’nın verdiği Dijital Ehliyet, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak UKAME’nin Şoför Kimlik Kartı ile işe başlayan servis şoförlerini asıl zorluk iş başı yaptıktan sonra bekliyor.

Üç vardiya sistemine göre çalışan servis şoförlerinin en çok şikayet ettikleri konular, çalışma saatlerinin uzunluğu ve aldıkları ücret oluyor.

Sabah saat 6:30 aracının başında olmak zorunda olan servis şoförleri ilk servisine 06:45’te başlıyor. Akşam servisinden sonra gece servisine hazırlanan servis şoförlerinin işi gece saat 01:30’da bitiyor.

Hangi saatler arasında nasıl uyuyacak, nasıl dinlenecek belli değil.

Bir de vicdansız bir işverene rastladıysa öğlen arasında da bir okul servisi çekebilir.

Bunu yaparken asgari ücretin üstünde bir maaş isteyen olursa hemen işine son veriliyormuş. Çünkü çalışmak isteyen, dışarıda iş bekleyen çok şoför varmış.

Hatta asgari ücretin altında ve üstelik sigortasız çalışan çokça da emekli varmış.

Otobüs sahipleri de bunu bildiği için en ufak bir itirazı olan servis şoförünün işine son veriyormuş.

Servis şoförleri bir sendika kursa, sendikanın avukatları olsa, hakkı yenilen servis şoförünün hakkı aransa, verdiği emeğinin tam olarak karşlığı alınsa kötü mü olur?

Peki servis şoförleri neden bir sendika kurmuyorlar?

Neden hep işverinin zulmü altında eziliyorlar?

Ancak kuracakları sendika Lastik-İş’in sendikasına benzeyecekse hiç kurmasınlar zaten.

Başkanın elli bin lira maaş aldığı, yönetiminin sefasını sürdüğü, işçiden kesilen aidatlarla milyonların içinde yüzen bir sendikadan bahsetmiyorum elbette.

Gerçekten işçi için kurulan ve işçiye hizmet eden bir sendika, servis şoförlerinin bu çalışma koşullarını iyileştirir diye düşünüyorum ama buna öncülük eden olur mu, onu bilmiyorum.

Yorumlar 3
Cenk Cemil 19 Haziran 2022 10:45

Sayın yazar, Elbetteki halkımızın her kesimine sahip çıkacak birilerinin olması lazımdır. Ancak,kendielrine sahip çıkılmayan öyle bir kesim var ki, bunların kaderi sadece iktidarın iki dudağı arasından haklarında çıkacak olumlu sözlerden ibaret !.. Şahsen bendenizin içinde bulunduğu bu kesim İşçi Emeklileri kesimidir. Dikkat ederseniz, bu emekli kesimlerine ait ne bir oda ve nede bir sendika söz konusudur. 6 Ayda br arttırılan enflasyon oranındaki zamlardan başka bir getirileri yoktur ! Memur Emeklileri gibi ek gösterge tabloları olmadığı gibi, eş-çocuk yardımları falan da almazlar ! Bütün çalışanlara bankalara açık arttırmalı ihale ile verilen promosyonlar, bu emeklilere sıra gelince çekirdek parası olarak verilir ! İhale yaptırılmak hak getire !.. Böyle olunca da bankaların şamar oğlanına çevriliyorlar !

Necati 17 Haziran 2022 06:47

Maşallah her yere yetişiyorsunuz Tahsin bey. Sağolun. İyi ki varsınız.

Aliye hastürk 17 Haziran 2022 06:02

Tahsin bey, Dünkü Yenişehir deki köpekler ile ilgili yazınız için teşekkür ederiz. Fakat hiç bir şey değişmedi. Bu gece sabaha kadar her tarafta köpek vardı. Sabah kızımı işe babası araç ile götürdü. Kaymakamlık etrafı jopek dolu

Yazarın Diğer Yazıları