İsmet Çiğit

Youtube bize ceza vermiş!

İsmet Çiğit

Malum, hafta içi her akşam saat 18.00’de Kocaeli Zirve Gazetesi’nin youtube kanalından canlı yayın yapıyoruz. Pazartesi akşamları Zafer Onar ile spor gündemini değerlendiriyor, diğer 4 gün Tahsin Keskin ile kent, ülke ve dünya gündemi hakkında konuşup, bir miktar da atışıyoruz..

Kocaeli’de benzeri bulunmayan bu program çok tuttu... 

Hele bazı akşamlar Tahsin Keskin ile ben kameralar önünde birbirimize girip atıştığımız zamanlar izlenme doruğa çıkıyor. Her akşam izleyici sayımız çok belirgin biçimde artıyor.. 

Geçen çarşamba akşamı yine KOCAELİ ZİRVE’nin stüdyosuna girdik,  kameraların karşısına geçtik…

Yönetmenimiz Burcu Nazlı, “Yayın başlat” düğmesine bastı, Tahsin Keskin canlı yayını açmak için kravatını taktı, hazırlığını tamamladı. 

Ama o da ne, ekranda bir yazı, “Canlı yayın yapmanız youtube tarafından engellenmiştir. Bir hafta cezalısınız, yayın yapamazsınız” 
Şaşırıp kaldık. İlk kez başımıza böyle bir şey geliyor. 

Hani yeni “Dezenformasyon Yasası” da çıkmış, acaba sansüre mi uğradık falan diye düşünüyorum. Ama böyle bir şey yok. Youtube kendi  kurallarını uygulamış ve bize bir hafta ceza vermiş.

Cezanın gerekçesi de hayli ilginç. 

Salı gecesi, İzmit’te Barlar Sokağı yakınlarında  bir cinayet işlenmişti. Bu korkunç cinayetin güvenlik kamerası görüntüleri İHA tarafından bütün üyelerine servis edilmişti. 

Hem Kocaeli Zirve Gazetesi, hem ilimizdeki İHA abonesi bütün haber siteleri bu  videoyu yayınladılar. 

Güvenlik kamerası görüntüleri gerçekten korkunçtu... 

Katil, hasmının üzerine tabancasındaki bütün mermileri boşaltıyor. Maktul yere düşmüş, katil hala üstüne ateş ediyor. Sonra, silahına yeni mermileri yerleştirirken, bir de yerde kanlar içinde yatan şahsa tekmeler atıyor. 

Güvenlik kamerası görüntüleri dehşet verici… Bir korku filmi, bir cinayet filmi  senaryosu gibi... 

İzleyenleri ürpertiyor. Hele çoluk çocuk izlese ne düşünecek?

Bunlar tamam da haber ajansından gelen, devletin kaydettiği resmi görüntüleri  yayınlamak herhangi bir suç unsuru içermiyor. 

Zaten yasalara göre yapılan haber de suç içermiyor. 

Youtube uygulamasının bütün dünyada uyguladığı kendi kuralları varmış… Şiddet içeren görüntüleri yayınlayan abonelerine, üyelerine yaptırım uyguluyormuş.
 

Bu nedenle, sadece Kocaeli Zirve Gazetesi değil, bu görüntüleri yayınlayan bütün  internet haber sitelerine “Youtube’de bir hafta süreyle  canlı yayın yapamazsınız” cezası verilmiş. 
……………..
Tahsin Keskin hemen harekete geçti, “Biz yayını banda alalım, banttan yayınlayalım” dedi. 

Böylece “Canlı yayın yasağı”nı delebileceğimizi düşündü. 

Burcu Nazlı, hemen programı kayıt için düğmeye bastı.  Ancak ekranda yine bir yazı, “Canlı yayın yasağı gibi, bir hafta süreyle bant yayın yapmanız da yasaklanmıştır”. 

Ben bu sosyal medya işlerinden hiç anlamam. Ama Tahsin Keskin’in işi bu…

Yeni bir alternatif üretti,  Kocaeli Zirve Gazetesi adına, ikinci bir youtube hesabı açılmasını istedi. Bu da yapıldı. Yeni şifre ile yeni bir youtube hesabı hemen açıldı. Bu yeni hesap üzerinden yayına girecek, ellerinde akıllı telefonları ile bizi izlemeyi bekleyenlere ulaşacağız. 

Yine Burcu Nazlı yayına gir komutunu verdi, ama yeni bir engel çıktı. Yeni açılan youtube hesaplarından canlı yayın yapılabilmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekiyormuş... 
……………
Sonuçta yelkenleri suya indirdik. Çarşamba gecesi yayın yapamadık.

Oysa, yine iyi hazırlanmıştık. Çok konu başlığımız vardı.

Ben, yayına girişte 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutlayacak, muhtarların öneminden söz edecektim. 

Tahsin Keskin, “Şeker raporu” hazırlamıştı. Hatta bu konuda Pastacılar Odası Başkanı  Fatih Aysel bu konuda açıklamalar yapacaktı. 

Programın ilerleyen bölümlerinde ben, İzmit’in “Cinayetler şehri” haline gelmesini yorumlayacak, programın sonunda da o gün hayatını kaybeden Gazeteci Cenap Elmas’la olan anılarımdan söz edecektim. 

Hiç birini yapamadık. Kameraların karşısında Tahsin Keskin ile birbirimize bakışıp kaldık.

Bu arada bizden yayın bekleyen izleyenlerimiz meraklanmış. Yayına giremediğimiz için bir açıklama da yapamıyoruz. 

Yılbaşından beri  her gece bu programı izleyenler meraklanmışlar. Telefonlarımız susmuyor. 

Biz ekranda görünmeyince eşim sağlığımdan endişelenmiş. O bile panik halinde  arıyor, “Neden yayın yok” diye soruyor. 

Çarşamba akşamı canlı yayın da, paket yayın da yapamadık. Ama o akşam, aslında ne kadar çok izlendiğimizi bir kez daha anlamış olduk. 
……………
Youtube’nin  “Şiddet görüntüsü yayını” nedeniyle bir haftalık canlı yayın cezası kararını eleştirmiyorum. 

Bütün dünyada uyguladıkları bu kararı, bir sosyal medya sansürü olarak da görmüyorum. 

Gerçekten bütün internet sitelerinin haber yaparken, görüntü yayınlarken, insani değerleri dikkate alması gerektiğine hak veriyorum. 

Ancak biz bu uygulamayı bilmiyorduk. İnternet haber sitesinde yayınlanan, üstelik devletin kaydettiği büyük bir haber ajansının yaydığı görüntüleri yayınlamanın böyle bir cezası bulunduğundan haberimiz yoktu. 

Şimdi aynı ceza bu haber ve görüntüleri  bütün abonelerine servis eden haber ajansı için de geçerli mi, bunu da bilemiyorum. 

Ancak olan bize oldu. Büyük emek ve çabalarla gün gün büyütüp, izleyici sayısını arttırdığımız bir program sekteye uğradı. 

Tahsin Keskin, bir haftalık yasağı delmek için arayışlarını sürdürüyor. “Youtube olmazsa, Facebook’tan yaparız” falan diyor. 

Ben bu işlerden anlamam. Saat 18.00’de kameraların karşısına otururum, o kameralar çalışır, canlı yayın başlarsa konuşurum. 

Facebook’tan yayına geçersek, yine bizi izlemeyi ihmal etmeyin. Ama bunu da becereceğiz, engelle karşılaşırsak, en geç bir hafta sonra, yani haftaya Çarşamba günü akşamı youtube kanalından yine yayında olacağız. 

Bizi izlemekten vazgeçmeyin. Hem çok gırgır, hem çok hiperaktif program yapıyor, hem bu programda izleyenleri pek çok konuda bilgilendiriyoruz.
 

Yorumlar 4
Şinasi Emre 21 Ekim 2022 11:34

İsmet dede YouTube ceza verdi diye moralini bozup rakıya yüklenme sakın kendine zarar verme aga.

MUTSUZ ŞEHİRLİ 21 Ekim 2022 07:47

Üzüldüm doğrusu ,nedir bu İsmet beyin suçu günahı ? neye elini atsa karşı çıkıyorlar, önerilerini ,isteklerini kaale almıyorlar. Seçim öncesi Muhtarların bile bir dediklerini iki etmiyorlar yerine getiriyorlar. Baksanıza MUHTARLAR HANE' açtılar Yıllardır ismet beyin bu şehir için isteği elzem yapıyı yapmıyorlar...

Kurmay 41 21 Ekim 2022 02:48

ismet amca geçmiş olsun yedek hesap olsun bir yetmez 2 tane bu facebook ve youtube da tweter da ermeni yahudi lobisi çok var aman dikkat edin iple çekiyoruz çarşambayı sanki diğer videolar çok etik de sizin kanal a sarıyorlar KISKANÇLIK krizine girenler şikayet etmiştir haset çok

İzmitli 21 Ekim 2022 02:02

İsmet bey amca canlı yayın programınızda konu Kağıtsporun başpehlivanları olursa söz programınızı seyredecem

Yazarın Diğer Yazıları