İsmet Çiğit

Trafik kazaları neden artıyor? 

İsmet Çiğit

Türkiye’de karayollarının alt yapısını eleştirmek, yetersiz olduğunu söylemek haksızlıktır. AKP iktidarları döneminde karayollarına önemli yatırımlar yapıldı. 

Şehirlerarası yollarda duble olmayan kesim neredeyse kalmadı. 

Köprüler, viyadükler, tüneller yapıldı... 

Bazı bölgelerde eksiklik, yetersizlik olabilir ama genel manada karayolları ile ilgili bir alt yapı sorunu yok.

Buna karşın özellikle son zamanlarda trafik kazalarında çok ciddi artış var. Hemen her gün yurdumuzun farklı köşelerinden ve ilimizden ölümlü, ağır maddi hasarlı kaza haberleri geliyor. Trafik kazalarındaki bu ciddi ve korkutucu artış konusunda iki önemli tespitim var. 
…………………….

Birincisi; ben TEM Otoyolu’nu yakın bir konumda oturuyorum... Değerli dost Osman Pepe’nin Çevre Bakanlığı döneminde TEM Otoyolu’nun İzmit geçişinde yıl kenarlarına  ses kesen ağaçlar dikilmiş olmasa, bu yola yakın mesafede oturmak mümkün olmazdı. 

Bu ses kesici ağaçlara rağmen, TEM Otoyolu’ndaki trafik akışının gürültüsü son derece rahatsızlık vericidir. 

Özellikle son aylarda  günde 4-5 kez korkunç bir patlama sesiyle evde oturduğumuz yerden sıçrıyoruz.. 
Büyük patlamanın ardından, bir çarpma sesi geliyor. Sonra ambulans ve trafik polisi otomobillerinin siren sesleri…. 

Ertesi gün haberlerden öğreniyorum. Otoyolda seyir halinde olan, yasalara göre belirlenen tonajın çok üzerinde yük taşıyan TIR kamyonunun, uzun süre önce yenilenmesi gereken ama yenilenmemiş, yıpranmış lastiği patlamış... Tabii ağır yüklü Tır, kontrolden çıkmış, bariyere veya  bir başka araca çarpmış... 

Trafik kazalarındaki artışın birinci nedeni ekonomik sorunlar... Nakliye maliyetleri çok arttığı için, TIR’lar, taşıması gereken yükün çok üzerinde yükler taşıyorlar… 

Yine ekonomik nedenlerle araçların fren sistemleri, özellikle lastikleri yenilenmiyor… 

Olması gerekenden çok uzun süre kullanılıyorlar ve lastikler gümlüyor, balatalar  tutmaz hale geliyor. 

Bu konudaki kontrollerin mutlaka artması lazım. Şehirler arası veya ülkeler arası mal taşıyan ağır vasıtaların, şehirler arası yolcu taşıyan otobüslerin  lastiklerinin, taşıdığı yükün ağırlığının, gren sistemlerinin çok sıkı denetlenmesi lazım.. 
…………………
Trafik kazalarındaki dikkat çeken artışın bana göre ikinci nedeni cep telefonları… 

İnsanlar akıllı telefonlarını ellerinden bırakmıyorlar... Günün 24 saati bu telefonlarla internette geziniyorlar. 

Özel araç sürücüleri, arabanın direksiyonu başındayken, bütün özel işlerini bu telefonlarla halletmeye çalışıyorlar. 

Uzun yol şoförleri, özellikle otobüs şoförleri, arabalarında onlarca insan varken, cep telefonlarını direksiyon üzerine veya yanına monte ediyor, araba kullanırken dizi film veya maç izliyorlar... 

Emin olduğum bir konu var: Trafik kazalarında alkollü sürücü faktörü, direksiyon başında cep telefonu kullanan sürücü faktörünün çok altında kalmıştır. 

Oysa, emin olun, direksiyon başında cep telefonu ile uğraşmak, direksiyon başına belli dozda alkol aldıktan sonra geçmekten çok daha riskli ve tehlikelidir. 

Direksiyon başındaki sürücü sürekli telefonuyla konuşuyor. Bazen karşısındakiyle kavga ediyor, bazen karşılıklı kahkahalar atıyorlar. Konuşma bitince bu kez yazışma başlıyor. 

Sürücünün sol eli direksiyonda, sağ eli telefonunun klavyesinde... Hiç bitmeyen bir yazışma.. 

Tanık oldum, bazen  sürücünün sağ eli telefonda olduğu için, aracın vitesini yanında oturan kişi değiştiriyor. 

Seyir halindeki araçların direksiyonu başında cep telefonu kullanımının kesinlikle önlenmesi lazım. Elbette bu iş polisiye yöntemlerle tamamen önlenemez. Ama insanları bilinçlendirmek lazım.

Özellikle yolcu taşıyan, insan taşıyan  araçların şoförleri için cep telefonlarının kullanımını kesinlikle yasaklamak lazım. 

Personel servisleri, öğrenci servisleri şoförleri içinde bile direksiyon başındayken cep telefonunu ellerinden düşürmeyenler var. 

Bir araştırma yapılsa, yaşanan trafik kazalarının pek çoğunda bu kazaya karışmış araçlardan en azından birinin şoförünün elinde cep telefonu bulunduğu ortaya çıkacaktır. 

Uzun yol araçlarının lastik ve fren balatalarını belli periyodlarda yenilenmesini sağlamak; direksiyon başında cep telefonu kullanımını tamamen ortadan kaldırmak, son zamanlarda artan ve çok can yakan trafik kazalarının önemli oranda azalmasını sağlayacaktır. 
 

Yorumlar 2
MUTLU ŞEHİRLİ 05 Eylül 2022 10:28

Karayolları kenarlarına ağaç dikip sesi ,tozu dumanı engelleyenden Allah razı olsun. Yerleşim yerlerine yakın yere çöp depolama yapıp, yada yapılanı koruyan ,sessiz kalanları, gece gündüz halk'a her türlü pis kokuları layık görenleri de Allah kahretsin. A M İ N N N

Mert 05 Eylül 2022 06:50

adapazarı tren istasyonları halen kapalı 10 YIL OLDU....-

Yazarın Diğer Yazıları