İsmet Çiğit

Sarıyer maçı, kırılma noktası olabilir 

İsmet Çiğit

TFF 2’nci Lig Kırmızı Grupta 4’üncü hafta maçları bugün oynanacak.

Geçen hafta Serik karşısında sezonun ilk puan kaybını yaşayan ve camiada yeni çalkantıların başlamasına neden olan Kocaelispor, bugün İstanbul’da Sarıyer deplasmanına çıkıyor. Bu maç, Kocaelispor açısından bir kırılma noktası olabilir. 
……………….
Kocaelispor ile Sarıyer arasında aslında çok tatlı ve uzun yıllara dayanan bir rekabet vardır. Sarıyer, 1940 yılında kurulmuş İstanbul’un köklü ve mütevazi kulübü... 

Mavi-Beyazlı Sarıyer ile, Yeşil-Siyahlı Kocaelispor takımları bugüne kadar Süper Lig, 1’inci Lig, 2’nci Lig’de defalarca karşılaştılar. 

Geçmişte, bugün Çırağan Oteli’nin bulunduğu alandaki Şeref Stadı’nın toprak zemininde iki takımın çok maçlarını izledik.  Balçık çamurlu zeminde veya zımpara gibi keskin zeminde ne maçlar oynandı. 

Pek çok maçta Sarıyer bizim canımızı yakmıştır. Onların efsane kaptanı Garo’nun  attığı son dakika golleri hala gözümün önündedir.

Bizim de bir dönemin efsane golcüsü Güvenç Kurtar ile attığımız çok can yakan son dakika golleri vardır. 

Sarıyer-Kocaelispor maçları genellikle çok çekişmeli ve çok gollü geçer. 

İstanbul ekibi, son yıllarda ciddi ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Ama buna rağmen,  kaliteli yönetimi, bir kulüp kültürü ve gelenekleri olan bir camiadır. 

Bu sezon ilk 3 maçta 4 puan topladılar. Bu sezon orta sıraları, olursa play-off’u hedefleyen bir takım görünümündeler… Ama eminim, bugün oynayacakları Kocaelispor maçına çok farklı gözle bakacak, iki kulüp arasındaki tarihi rekabeti hatırlayarak mutlaka kazanmak isteyeceklerdir. 

Bizim Başkan Engin Koyun bunları bilmez. Yönetimindeki siyaset ve Trabzonspor amigosu Harun Kaya gibi isimler de bilmez. Kafaları basmaz... 

Anlı şanlı Teknik Direktörümüz Fırat Gül de bilmez…

Ama Kocaelispor camiası bilir. Bardakçı Ali, Tavukçu Necdet, ben bilirim… 

Sarıyer maçları bizim için önemlidir. 

Tarih boyunca pek çok Sarıyer maçı Kocaelispor açısından iyi veya kötü yönde dönüm noktası olmuştur. Kırılma maçı olmuştur. 

Bugün İstanbul’da Yusuf Ziya Öniş Stadı’nda kadro kalitesi bizim çok altımızda olan Sarıyer’e yenersek, Kocaelispor’un önü açılır. İyi yönde çok önemli bir kırılma noktası olur. 

Ama bugün İstanbul’da Sarıyer’e yenilirsek, bu da kötü yönde çok önemli bir kırılma noktası olur. Bugün kaybedersek, yarın iyice birbirimize gireriz. Pazar günü de Buca gelir, Derince Stadı’nda bizden puanını alır ve hepten biteriz. 
…………
Birilerinin bugün Yeşil-Siyah forma ile Yusuf Ziya Öniş Stadı’nda Sarıyer önüne çıkacak olan futbolculara, Kocaelispor’un büyüklüğünü, mazisini, Sarıyer ile arasındaki rekabeti iyi anlatması lazım. 

Bırakın taktiği, tekniği falan... Bunu zaten başaramıyorsunuz... Takıma Kocaelispor ruhunu verin. Kocaelisporlu olmanın erdemlerini anlatın. 

Ama bizim kulüpte bunu yapabilecek adam yok ki… 

Ya Gümüşhanespor, ya Trabzonspor sempatizanı olan, kendilerini sadece siyasi iktidarın kuyruğuna bağlamış tipler, bu takıma Kocaelispor ruhunu nasıl anlatabilirler?
…………..
Geçmişi hayalimde canlandırıyorum. 

Çok değil; 15-20 yıl genç olsaydım. 15-20 yıl önceki enerjim, imkanlarım olsaydı. Üstelik, bugün Çarşamba ya.. Geçmişte yıllarca benim hafta tatili yapıp çalışmadığım gün ya... 

Mutlaka bugün İstanbul’un en güzel semti Sarıyer’de olurdum.

Büyük olasılıkla eski patronum Nazif Çanakçılı ile giderdik.

Önce Sarıyer merkezindeki tarihi börekçide kuş üzümlü tarihi Sarıyer böreği ile kahvaltı yapardık. 

Sonra, sahilde denizin hemen kenarında balıkçı teknelerinin bağlı olduğu rıhtımdaki  “Mezat taşına” getirilen ve açık arttırma ile satılan boğaz balıklarını seyrederdik. Öğlen vakti, Sarıyer muhallebicisinde birer kazan dibi… 

Sonra, ilçenin üst kısmındaki Yusuf Ziya Öniş Stadı’na giderdik.  4 bin 100 kişi kapasiteli mütevazi ama şirin bir stattır Sarıyer’in stadı…

Burada Sarıyer taraftarları ile çok kapıştığımızı hatırlarım. 

Maç çıkışında 41 plakalı aracımızın Sarıyer merkezde taşlanıp camlarının kırıldığını bilirim. 

Bugünkü maç, öncelikle kavgasız dövüşsüz, küfürsüz geçmeli… Mutlaka maça Kocaelispor taraftarı da gidecektir. Bizim taraftarımız akıllı olmalı.. 

2-3’üncü liglerde pek çok garip takımın şehrine deplasmana gidiyoruz. O kentler için Kocaelispor bir efsane... Korkuyorlar bizden, saygı duyuyorlar. Pek fazla olay çıkmıyor. 

Sarıyer öyle değildir.. Sarıyer taraftarını tahrik etmeden takımımızı desteklemeli, sahada kalitemizi ortaya koyarak  rakibi yenmeliyiz. İşte böyle bir durumda da Sarıyer taraftarları ile kol kola stattan çıkarız. 

Özellikle bizim bulunduğumuz alt liglerde bir takım şampiyon olmak istiyorsa, yönetimi akıllı olmalı.. 

Teknik direktörü, futbolcusu, taraftarı akıllı olmalı. 

Karşımızdaki camiaları özellikle onların sahalarında tahrik etmeden, tarihimizden gelen kalitemizi ortaya koyarak  rakipleri yenmeli ve yolumuza devam etmeliyiz. 

Sarıyer seyahati yapmış olsaydım, maç çıkışı için de programımız olurdu. Sarıyer merkezde çok güzel balıkçı lokantaları vardır. Salaş, üç-beş masalı meyhaneler de, çok lüks rezervasyonla girilebilen balıkçı restoranları da bulunur. 

Maçtan sonra mutlaka girerdik birine. Kesinlikle günlük balık gelir önünüze... Sarıyer sahilinde martılar uçuşurken, sizin sofranızda en taze, en iyi  pişirilmiş şekilde karides, kalamar, midye ve  palamut bulunur.

Büyük keyiftir Sarıyer deplasmanları. Biz eski Kocaelisporlular için en güzel, en anlamlı,  en renkli deplasmanlardır… 

Bugün Sarıyer Yusuf Ziya Öniş Stadı’nda efendi olalım. Sarıyer’e saygı duyarken, Sarıyer’in keyfini çıkartalım. Biz şampiyonluğa oynuyorsak eğer, Sarıyer’i sahasında evire çevire yenip, yolumuza devam edelim. 

Yok, bugünkü maçı kazanamazsak, Teknik Direktör Fırat Gül’ü de Sarıyer’in ortasında börekçide veya muhallebicide bırakalım. Bir daha Kocaeli sınırlarına girmesini de yasaklayalım. 

Başkan Koyun ve yöneticilerine ise dokunmayın. Onlar, Brunga Tesisleri’ne dönüp, okey masanı kursunlar.. Onlar saçma sapan mesajlar atmaya, sağa sola  gülücük dağıtmaya devam etsinler. 

Engin Koyun ve yönetimi ile hesaplaşmamız ileride çok daha büyük boyutlu olacak. Onları Sarıyer’de bırakmak bile, onlara verilmiş bir hediye olur. 
…………….

Şu Sarıyer’i yenelim... Pazar günü Buca’yı da yenelim. 

Kendimize gelelim.. Moralimiz yerine gelsin.

Takım kadromuz bunu yapacak güce fazlasıyla sahip. Ama bu kulübün idari ve teknik yönetimi tam bir rezalettir. 

Bugünkü maç için takım ve taraftar beni ne kadar umutlandırıyorsa, idari ve teknik kadro da o kadar endişelendiriyor. 
 

Yorumlar 2
Şinasi Emre ile fikirim 14 Eylül 2022 12:50

İsmet Çiğit sosyal demokrat Muharrem İnce facebook hesabından Rıza Kayaalpi tebrik etti. Size düşen gelişen ve değişen adam Muharrem İnceyi tebrik etmek. Nazar etme ne olur çalış seninde olur.

Şinasi Emre 14 Eylül 2022 01:56

İsmet bey bugün Rıza Kayaalp beşinci kez dünya şampiyonu oldu bayrağımızı dalgalandırdı.İstiklal marşımızı dünyaya dinletti. Bir futbolcu kadar konuşulmadı. İsmet bey Rıza Kayaalp diye bir isim duydunmu ? Taha Akgül diye bir isim duydunmu ?

Yazarın Diğer Yazıları