İsmet Çiğit

'Profili düşük' milletvekilleri 

İsmet Çiğit


Türkiye her geçen gün, hatta her geçen saat biraz daha fazla seçim havasına giriyor.

Herhangi bir olağanüstü durum yaşanmazsa, Türkiye’nin normal seçim tarihi 18 Haziran 2023... 

Ancak geçen gün, hükümetin küçük ortağı MHP’nin önemli bir ismi, “Seçim bir ay öne, mayıs ayına alınabilir” şeklinde bir çıkış yaptı. 

Türkiye’de son yıllarda erken seçim kararları hep MHP tarafından dile getirilmiş ve gerçekleşmişti. 

Seçimin normal tarihi olan 18 Haziran için bazı çekinceler var. Uzun Kurban Bayramı tatiliyle çakışıyor. 

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren üniversite sınavları ile çakışıyor. 

Bu tarih, binlerce vatandaşın hac için yurt dışında olduğu  döneme rastlıyor. 

MHP sözcüsü de bu sıkıntıları ortaya koyarak, “Seçim bir ay öncesine alınabilir” dedi. 

Seçim, normal tarihinden daha fazla öne alınırsa, yani nisan öncesine alınırsa, Meclis’te kabul edilip yürürlüğe giren seçim yasası ile ilgili yenilikler  uygulanamayacak. 

Bu nedenle, nisan öncesi bir erken seçim kesinlikle ufukta görünmüyor. Cumhur İttifakı, önümüzdeki yıl başından itibaren enflasyonda düşüş, gelir dağılımında bir miktar iyileşme bekliyor. 

Toplumdaki biraz rahatlama ile haziran seçimlerine girme planı var. Ama, seçimin mayıs ayına çekilebileceği fikri de akla yakın geliyor. 
………………………

Sonuç olarak her geçen gün, her geçen saat Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılındaki çok hayati ve çok kritik seçime biraz daha yaklaşıyoruz. 

Pazartesi günü okulların da açılmasıyla birlikte, Türkiye’de hayat tam anlamıyla normal hale gelecek. 

Ekim ayında TBMM açılacak ve siyaset iyice kızışacak. Bu arada bütün siyasi partilerin mutfağında seçimlere yönelik çok ciddi çalışmalar başladı. 

Kuşkusuz en ciddi çalışan, ipleri en fazla sıkı tutan partilerin başında da AKP geliyor. 

20 yılı bulan iktidarını sürdürmek isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  önümüzdeki seçimlerde halkın önüne  çok daha fazla, çok daha cazip  bir vitrin koymak zorunda... 

Günümüzde yapılan bütün anketler, Millet İttifakı’nın oy oranının, Cumhur ittifakı’nı geçtiğini gösteriyor. Yani, çok merak edilen “Millet İttifakı’nın adayı kim olacak?” sorusundan çok, AKP’nin halkın önüne kimlerle çıkacağı önemli hale geldi. 

Ankara’dan yansıyan bazı haberlere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti yönetimine  talimat vermiş, “Profili düşük milletvekili istemiyorum” demiş.. 

AKP genel merkezi,  bütün milletvekilleri için karne hazırlıyormuş. 

Eğer AKP önümüzdeki seçimlerde gerçekten “profili düşük” milletvekillerini eleyecek, yerine yeni isimler koyarak halkın önüne çıkacaksa, partinin Kocaeli’deki milletvekillerinin tamamen değişeceğini tahmin etmek de zor olmasa gerektir. 

Bugün, TBMM’de “Profili en düşük” milletvekillerinin sıralaması yapılsa, her halde Kocaeli milletvekilleri ilk 10 içinde kendilerine yer bulurlar. 

Bizim kentimizin öyle milletvekilleri var ki, sokakta yürüseler, insanlar tanımaz. 

İlimizin iktidar  partisine mensup en popüler ve kentte en çok tanınan milletvekili kuşkusuz Fikri Işık… Eski Bakan Işık, yeni dönemde aday olmayacağını kendisi açıklamıştı. 

Sonrasında en popüler ve en kıdemli milletvekili İlyas Şeker.. Artık Sayın Şeker için de emeklilik zamanı geldi. AKP’li diğer milletvekilleri için yoruma girmek istemiyorum. 

Ama AKP ve Sayın Erdoğan bir vitrin değişimine girmekte kararlı olurlarsa,  hiç birinin aday listelerinde  yer alması mümkün değildir. 

AKP’de durum bu da diğer partilerde farklı mı?

CHP’de  Haydar Akar da,  “Ben yeniden aday değilim” açıklaması yapmıştı. 

Uzun süredir hep atamayla milletvekili olan Tahsin Tarhan da hem kentte, hem parti içinde popülaritesini kaybetti. Kendisini PM üyeliğine atınca, yeni dönem için yerini garanti gördü. 

Ama CHP de en azından Kocaeli’de seçmenin önüne “Profili yüksek” adaylarla çıkmak isterse, Tahsin Bey’in de artık listede kendisine yer bulamayacağını düşünüyorum. 

İYİ Parti’de çok  sıkıntılar var. Ama İYİ Parti’de özellikle ilimizde siyaset yapmak isteyen çok değerli isimler, aday adayı olmayı planlayan isimler var. İYİ Parti’nin ilimizde milletvekili listesi yapması çok zor olacak. 

Ama diğer partiler “Düşük profiller içinden mümkün olan en iyilerini” bulmaya çalışırken,  İYİ Parti “Yüksek profilli aday adayları içinden en iyileri bulmak için” çaba harcayacak. 

MHP’den Saffet Sancaklı’mız var. İzmit’te Yürüyüş Yolu’na çıksa, bu kent halkı O’nun için” çok iyi futbolcu, çok iyi kaptan, çok büyük golcüydü. Ama milletvekili olarak  zerre kadar işe yaramadı” değerlendirmesi yapacaktır. 
…………..
İlimizden yine 13 milletvekili seçilecek. 

Kişisel görüşüm, yeni seçim döneminde halen mevcut milletvekillerimizden sadece birinin, HDP Milletvekili Dr.Ömer Faruk

Gergerlioğlu’nun yeniden seçilebilecek sıradan partisinde aday gösterileceğine inanıyorum. 

Cumhuriyetin kuruluşunun 100’üncü yıldönümünde Kocaeli kentinin tamamen yenilenmiş bir kadro ile TBMM’de temsil edileceğine inanıyorum. 

Bu tablo, önümüzdeki günlerde hareketlenecek aday adaylığı başvurularında özellikle  AKP, CHP, İYİ Parti'de çok fazla aday adayının hevesle başvuru yapmaları için de önemli bir gerekçe oluşturacaktır. 

Bu kentin artık gerçekten  düşük profilli milletvekillerine sabrı kalmadı. 

Yeni dönemde yüksek profilli, kendisini seçen kente  hizmet vermek için hiç değilse biraz çırpınan milletvekillerine ihtiyacı var.
Bunun gerçekleşeceği konusunda da  inançlıyım. 
 

Yorumlar 6
Cenk Cemil 10 Eylül 2022 17:49

Sayın Çiğit, Sadece düşük profilli olmamak yetmez, bence İzmitli- Gebzeli ve Kocaelili olmayan isimler de istemiyoruz demek lazım ! Sonra çok dövünüyoruz !

GÖRÜNEN KÖY 10 Eylül 2022 16:58

KADİR YILDIRIMA CEVAP,, Sarhoş er geç uyanır ,kendine gelir. Ama CAHİL hiç bir zaman uyanmaz. Kasabına aşık koyun, kasabın bıçağını yalarmış .

Derya 10 Eylül 2022 13:26

Radiye hanımın bu şehire katkısı sıfır. Bir sonraki seçimde onu görmek istemiyoruz.

Kadir YILDIRIM 10 Eylül 2022 11:20

İsmet dede millet ittifakının oyları cumhur ittifakının oylarını geçmiş diyorsun. Ben o cümlene şöyle cevap vermek istiyorum. "Aç tavuk kendini darı ambarında görürmüş derler" İkinci örnekte Namık Kemaldan gelsin. "Hayal kurarak yaşayanı bir defa,hayal kurmadan yaşayanı iki defa demiş. Bu yüzden senide anlıyorum.

MUTLU ŞEHİRLİ 10 Eylül 2022 09:57

Aşk olsun İsmet bey; A. K. Partisinin profili yüksek M.v adayı yok demek hakaret olur. Şehrimizin medarı iftiharları PENSİLVANYA Gezginleri ve Türkiye'nin en borçlu belediyesi ünvanını şehrimize kazandıran Karaosmanoğlu ve Tahir başkan ile Zeki aygün başkan ne güne duruyor.M.Tanzer üNAL ın aylarca arayıp ta bulamadığı fikri Işık (Millet vekilinin hası)da bulunursa takım kurulmuş olur.

Ali 10 Eylül 2022 09:21

Saffet sancakla milletvekili mi. İlk defa duydum!

Yazarın Diğer Yazıları