İsmet Çiğit

Pınar'ı öldüren 23 yıl alırsa!

İsmet Çiğit


Türkiye’de neredeyse herkesin kimyası bozulmuş durumda.. 

İnsanlar adeta “Cinnet” halinde... En basit münakaşalar, kavgalar cinayetle sonuçlanıyor. Kafası bozulan silahını çekiyor, karşısındaki kişiyi vuruyor. 

Özellikle kadın cinayetlerinde yine büyük artış var... Herkesin başına, her an herhangi bir yerde olmadık bir iş gelebilir.. Kendinizi bir kavganın içinde bulabilirsiniz ve birisi silahını çeker, sizi öldürür... 

İnsanların ruh halini bu denli bozacak, herkesi potansiyel bir cani haline getirecek pek çok etkenin içinde yaşıyoruz. Bu ortamda kolay değil sağlıklı yaşamak.. 

Ama toplumda cinayet olaylarının bu denli artmasında çok önemli bir başka faktör daha var. Ülkemizde yargı çok yıprandı... Yargıdan çıkan kararlar caydırıcı olmaktan çıktı... 

Bu konuda önümüzde çok taze ve çok çarpıcı bir örnek de bulunuyor.
…………………..

Yaklaşık 2 yıl önce Muğla’da bir cinayet işlendi. Öyle böyle bir cinayet değil. Bir anlık öfkeyle, bir anlık cinnetle işlenmiş bir cinayet değil! 

Muğla Üniversitesi’nde öğrenci olan, henüz 27 yaşındaki Pınar Gültekin isimli genç kadın, önce ortadan kayboldu. Ailesinin yoğun çabaları sonunda  Pınar’ın eski sevgilisi olduğu bilinen 27 yaşındaki  Cemal Metin Avcı isimli şahıs gözaltına alındı. 

Sanık, ifadesinde  Pınar’ı öldürdüğünü itiraf etti.  Aralarında bir tartışma çıktığını, genç kadını boğarak öldürdüğünü, cesedini bağ evinde bir varile koyup yaktığını, sonra  üzerine beton döktüğünü itiraf etti. 

Sanık hakkında, “Canavarca hisle, eziyet çektirerek ve  tasarlayarak öldürmek” suçlaması ile dava açıldı. 

Dava, Muğla Mahkemesinde 23 ay devam etti. Türk Ceza Kanunun’da Pınar’ın katili için  belirtilen suçtan daha ağır bir suç maddesi bulunmuyor. 

Mahkeme, yargılama sonunda  sanık hakkında “Ağırlaştırılmış müebbet” cezası verdi. Ancak daha sonra pek çok hafifletici sebebi gerekçe gösterdi ve cezayı 23 yıla indirdi. 

Ayrıca böyle bir cinayetin bir kişi tarafından tek başına işlenmesi mümkün değildi. 

Davada Cemal Metin Avcı ile birlikte cinayete yardım ve yataklık suçlamasıyla yargılanan bazı yakınları da vardı. Bunlar da beraat etti. 
………………
Pınar Gültekin cinayeti davasında karar belli olup, televizyonların haber kanallarında duyurulurken, tesadüf, yanımda genç bir avukat arkadaş vardı.  

“Eziyet çektirerek, vahşice ve tasarlayarak insan öldürmekle” suçlanan sanığın sadece 23  yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyunca, genç avukat isyan etti: “Bu olacak iş mi? Bu ülkede adalet için biz nasıl uğraşacağız, çalışacağız” diye söylendi. 

Gerçekten olacak iş değil. Vahşice öldürülen Pınar’ın acılı annesi, mahkemede karşısında gördüğü sanığa bağırdığı için, “Hakaret “ suçlamasıyla 4 yıl hapis istemiyle yargılanıyor. 

Bizim ülkemizde hakaret suçlarının cezaları, neredeyse adam öldürmenin bile üstüne çıktı. 

Pınar’ın annesi hakaret suçlamasıyla hapis istemiyle yargılanırken, Pınar’ı boğarak öldüren, işkence yapan, sonra cesedini varile koyup yakan ve ardından yanmış cesedin üzerine beton döküp yok eden sanık, 23 yılla kurtuluyor. 

23 yılın da tamamını yatacak değil.. İnfaz yasasına göre ¾’ü kadar yatacak. Bir de af çıkar…. 10-15 yıl yatıp çıkar.. 

Yasaların katilleri, canileri böylesine koruduğu bir ülkede kimin can güvenliğinden söz edebiliriz. 

Bu ülkede, “Kafamı bozanı vururum. Karım başkasına yan bakarsa öldürürüm. En fazla 5-10 yıl yatar, sonra çıkarım” düşüncesiyle dolaşan ne çok manyak var bilir misiniz?

Her muhalefete “terörist-vatan haini” damgasının vurulduğu, sosyal medyadaki bir paylaşımı yüzünden gençlerin hapse atıldığı, gazetecilerin evlerinin sabaha karşı  basılıp, kelepçe ile gözaltına alındığı bir ülkede, canavarca cinayet işleyen, bu cinayeti itiraf eden sanık, 23 yıl hapis cezasıyla kurtuluyor. 

Bu cinayete yardımcı olanlar beraat ediyor. Canavarca öldürülen kızın annesi isyan edip, mahkeme salonunda “Katil” diye bağırdı diye 4 yıl hapis cezası yemekle karşı karşıya kalıyor. 

Düşünce özgürlüğünün, demokratik hakları kullanma özgürlüğünün bu denli kısıtlandığı ama canilerin, canavarca cinayet işleyenlerin bu denli kollandığı başka bir ülke gösteremezsiniz!

Pınar Gültekin cinayeti davasında çıkan karar ibretliktir. Türkiye’de hukuk sisteminin çöktüğünün çok açık bir kanıtıdır. 

Pınar Gültekin’i bu şekilde öldüren bir cani böyle kurtuluyorsa, çok basit sebeplerle  insanları öldürenlerin aramızda dolaşabiliyor olması yadırganabilir mi?
……….

Tek sorunumuz hayat pahalılığı ve enflasyon, gelir dengesi bozukluğu falan değil. 

Devletimin bütün kurumlarıyla, özellikle en çok ihtiyacımız olan yargı kurumu ile bir kokuşmuşluk ve çöküş içinde görünüyor. 

Bu ülkede Allah hepimizin yardımcısı olsun. 
 

Yorumlar 3
tek başına muhalefet 22 Haziran 2022 10:56

Benimde çevemde hakim tanıdıklarım var inanın kendilerini okadar çok aciz duruma düşürüyorlarki konuştuğumda sinirlerim tavan yapıyor hakim makamına sahip kişi kimseden çekinmemeli sadece yasaları uygulamalı ama yasalarda insan yapımı olduğu için bir sürü yanlış yasalar var bunları bahane edip elim kolum bağlı demeyip gerekirse vicdani kararını vermeli her suçluya hakettikleri cezayı vermelidirler hakimler korkusuz ve vicdanlı olmalıdırlar adalet herkese lazım bunu asla unutmamalılar son olarak bugün bu caniye bu kararı veren hakim yada hakimlerde gün gelecek ALLAHU TEALA' ya hesap verecekler bunuda unutmamak lazım...

Ks 22 Haziran 2022 00:48

İsmet bey 1960 da Adnan Menderese sizi buraya iten güç idamınızı istiyor diye kim dedi bu konuda bilgin varmı. Adalet herkese lazım.

Ahmet Elmalılı 22 Haziran 2022 00:07

Yazacak şey kalmadı artık. Herkesin bildiği ve takip ettiği olayı yazmak nedir ki...

Yazarın Diğer Yazıları