İsmet Çiğit

Önce Cedit'i bitirelim!

İsmet Çiğit

Türkiye kötü yönetildiği için, ekonomi biliminin gerçeklerinden uzaklaşıldığı, deneme-yanılma modellerinin içine girildiği için ulusça korkunç bir enflasyon sarmalının içine girdik. 

Her şeyin fiyatı baş döndürücü bir hızla yükseliyor. 

Peynirin, zeytinin, etin, yumurtanın, sütün, ekmeğin, simidin fiyatı artıyor. Dar gelirli insanlar, yiyeceğe ulaşmakta zorluk çekiyor. 

Ama en büyük sıkıntı barınma sorunu... 

İnşaat maliyetleri çok yükseldi, konut fiyatları da kira fiyatları da hiçbir hesaba uymayacak şekilde yükseldi. 

Ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya geldiler. 

Aşağı tükürseniz sakal, yukarı tükürseniz bıyık misali… 

Kiracı da, ev sahibi de haklı... Herkes haklı… 

Tek bir çözüm var. Konut sayısını arttırmak... Dar ve sabit gelirlilerin biraz sıkıntıya girerek de olsa, bir ev sahibi olabilme hayallerini canlı tutabilmek. 
………………….
Özel sektör artık sosyal konut yapmıyor. Yap-satçı müteahhitler kayboldu. 

Dağlarda tepelerde, tarım alanlarında yok edilen orman içlerinde lüks villa siteleri yapılıyor. Çok pahalı konutları, Arap dostlarımız parayı bastırıp kapatıyor. 

Bu arada birkaç ay öncesine kadar 1000-1500 TL kira ödeyen dar gelirli, asgari ücretli aile bir anda 3000-4000 TL gibi kira talepleri ile karşı karşıya kalıyor. 

Konut sıkıntısının en fazla yaşandığı, kira bedelleri ile konut fiyatlarının en hızlı yükseldiği kentlerin başında da  acıdır, İzmit geliyor. 

Bizim ilimizde binlerce sosyal konuta acil ihtiyaç var. Yeni konutlar yapılırsa, hem dar gelirlilerin “Ev sahibi olabilme” hayalleri yükselecek, hem de kira ve konut fiyatlarında  önemli iyileşmeler olabilecek. 

Aslında Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi Kent Konut bu amaçla kurulmuştu. 

Sefa Sirmen döneminde Yuvam Akarca projesi hayata geçirildi ki, çok başarılı oldu. Ama son yıllarda Kent konut zengin kesimler için lüks konutlar yapmaya yöneldi. 

Şimdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesini verdiği sosyal konut projeleri yeni bir umuttur. 

İlimizde TOKİ’nin 1300 kadar sosyal konutu Sepetçi Sekbanlı bölgesinde inşa edeceği konuşuluyor. Çok uygun bir bölge...

Umarım, TOKİ biran önce bu konutların inşaatına başlar. 

Ancak, TOKİ’nin konut inşaatına başlamasından önce veya bu inşaatlara başlama aşamasında yol sorunu çözmek gerekiyor. 

Biz 200 milyon TL maliyetli stat yaptık, yolunu yapmadık. 

Müthiş bir Şehir Hastanesi yaptık, ulaşımını düşünmedik. 

Eğer Sekbanlı-Sepetçi bölgesinde 1300 sosyal konut yapılacaksa, şimdiden bu bölgeye tramvay yolunu, toplu taşıma yolunu planlamak ve başlatmak gerekiyor. 
………….
Ben, bir İzmitli olarak, TOKİ’nin yapacağı belirtilen sosyal konutlar öncesinde Cedit Mahallesi’ndeki Kentsel Dönüşüm Projesi’ni önemsiyorum. 

Projeler uygulanırsa Cedit bölgesinde 1100 konut inşa edilecek. Bunların hak sahipleri belli... Cedit’teki evler yıkıldığı için, hepsi kirada yaşıyorlar. 

İzmit için toplu konut projelerine başlamadan önce Cedit meselesini çözmek gerekiyor. 

Cedit’in üst yapı işleri ihalesi 2 kez iptal edildi. 3’üncü ihale geçenlerde yapıldı. Maliyetler çok yükseldiği için, projenin başlangıcında 1 olan maliyet şimdilerde 4-5’e yükseldi. Gecikildikçe maliyet de artacak. 

Cedit Kentsel Dönüşümü’ndeki son ihalede  En-Sa isimli bir firma 1 milyar 44 milyon TL’lik teklif verdi. İzmit merkezli Haldız inşaat ise 1 milyar 95 milyon TL teklif etmiş... 

İki firmanın teklifi arasındaki fark çok az... 

Henüz ihalenin sonucu açıklanmadı. Pek çok kişi yadırgayacak ama ben bu işin İzmitli Haldız firmasına verilmesinden yanayım. 

Cedit’teki hak sahiplerinin 2024 yılında konutlarına kavuşması planlanıyordu. 

Bu iş, Haldız’a verilirse, herkes için işin takibi daha kolay olur. İzmit dışından bir firma üstlenirse, işin takibi, gerektiğinde hesap sorma işleri güçleşecektir. 

Haldız firmasının bu konuda deneyimi de var. Cedit işini üstlenmeleri halinde başarısız olma lüksleri yok. 

Cedit projesini halledersek, İzmit’in göbeğinde 1300 kadar yeni konutu yaparsak,  bu kentte büyük rahatlık sağlanır.

Arkasından bir de TOKİ konutları yapılırsa, önümüzdeki uzun süre için İzmit’te konut sorununu aşmış oluruz. 

Ama önce Cedit... Bu iş, gereksiz yere uzadı ve giderek maliyet yükseliyor. 

Şu Cedit evlerini yapalım, arkasından Sekbanlı’da TOKİ konutlarına başlayalım.

Ama TOKİ konutları yapılacaksa, şimdiden o bölgeye tramvay yolunu da planlayalım.


 

Yorumlar 4
MM 03 Ağustos 2022 17:04

hızlı tren temeli atılırken Ankara-İstanbul arasında günde 50 bin yolcu taşınacak dendi. Halen 7 bin yolcu taşınıyor. Yüzde 20 kapasite ile işletilen bir yatırım. O da yetmedi halen adapazarı tren sefer sayısı sadece 10. Daha önce 24 sefer yapan adapazarı treni vagon sayısı 7 den 4' e düşürüldü. Kapalı olan tren istasyonları Köseköy, 42 evler, Tütünçiftlik, Tavşancıl ne zaman açılacak belli değil. Güzergahı da en son Gebze olarak kısaltıldı.

TARZAN ZORDA 03 Ağustos 2022 15:12

BEKA BEKACedid kurtarmaz. Suriyeli ve Afgan kardeşlerimizde yetmez .Seçim yakın , KONUT YAPIYORUZ DİYE biraz daha seçmene gerek var.

Burak 03 Ağustos 2022 12:19

Aşağıda stad yolu ile ilgili yorum yapan arkadaş, stadın yolunun olmadığını vali ve Büyükşehir belediye başkanı bile kabul edip yolu ihaleye çıkartıp çalışma yapıyorlar ama sen yol sorunu yok diyorsun. Kalabalık bir maça aracınla gel de hyundai tırlarının daracık sokakların olmayan otoparkın durumundan sonra fikrin değişir belki.

Cedit ve stad 03 Ağustos 2022 08:09

İnşaat maliyetleri çok arttı. Büyükşehir belediyenin bütçesi 6.5 milyar.. cedit maliyeti 1 milyar.. bu durumda ceditin tamamlanması bu paranın ödenmesi çok çok zor..ki inşaat sırasında da maliyet artışı gelecek.. dolayısıyla biraz zor.. ikinci olarak stadın yolu yok vb gibi saçma yorumlar haberler çıkıyor hiç bir şey anlamıyorum.. stadın yanında Hyundai fabrikasi var ve gayet de güzel yolu var..nasıl yolu yok? Daha ne olacaktı? Gözümüze mi inanalım söylenene mi?

Yazarın Diğer Yazıları