Kayıt parasını bırakın; servis ücretini tartışalım! - İsmet Çiğit

Kayıt parasını bırakın; servis ücretini tartışalım!


İki oğlumu büyüttüm, devlet okullarında okuttum. Henüz torun tombalak da yok... 

Yani benim şahsen, ülkemizdeki maarif sistemi ile bir işim yok. Ama çevremde çocuklarını okullara kaydetmek, mevcut okullarında kayıt yenilemek için koşuşturan, uğraşan ve okullarla temasa geçtikleri zaman önümüzdeki eğitim yılı için önlerine çıkan maliyetler karşısında ne yapacağını şaşıran pek çok tanıdığım var. 

Sayın Milli Eğitim Bakanı, “Devlet okullarında kesinlikle kayıt parası alınması yasaktır. Veliden kayıt parası isteyen okul yöneticisinin çanına ot tıkarım” diye açıklama yaptı. 

Evet, resmen “Kayıt Parası” diye bir şey yok. Ama çocuğunu okula kaydetmek için gelen her veliden okul yöneticileri “Bağış parası” istiyorlar. 
…………..
Özel okul ücretleri zaten uçup gitmiş... 

Devlet okulları ücretsiz ama, bu okulların zorunlu giderlerinin tamamını devlet karşılaşamıyor. Bu okulların temizlik elemanı, hizmetli çalıştırması lazım. Bu okulların  deterjan, temizlik malzemesi alması lazım. 

Tamam, gaz, elektrik, su faturalarını belki devlet ödüyor ama okulların kırtasiye masrafı var. Bütün bunlar için, velilerin elini cebine atması gerekiyor. 

Aslında nüfus kayıt sistemi çok iyi işliyor. Bu yıl ilk okul veya ortaokula başlayacak her çocuk için, hangi devlet okuluna kayıt yaptırması gerektiği belirlenmiş. 

İnternete giriyorsunuz, çıkıyor. Her çocuk evine en yakın okula yönlendiriliyor. 

Gidip, bu okula çocuğunuzu kaydederseniz, sizden en fazla 200-500 TL bağış isteniyor ki, bu son derece normal…

Ama çocuğunuz için eve en yakın okul  kayıt için gösterilmişken, siz kalkıp çocuğunuzu  popüler ve başarılı bildiğiniz başka bir okula yazdırmaya kalkarsanız, işte  o zaman okul müdürü de 2 bin TL’den başlayıp, 30 bin TL’ye kadar uzanan bağış paraları talep ediyorlar.

Herkes çocuğunu evine en yakın okula kaydetse, bu konu belki de hiç tartışılmayacak. 
…………..
Yeni eğitim yılı çok sancılı başlayacak… Her şeyin fiyatı arttı. Üstelik çok fazla arttı. 

Okul çocuğuna kıyafet alacaksınız. Kitapları devlet verse de defter; kalem, cetvel, kalemtıraş, silgi falan alacaksınız. Hepsinin fiyatı geçen yıla göre birkaç kat artmış... 

En yüksek maliyet artışı ise, evlerinden uzaktaki okullara giden çocuklar için ödenecek servis ücretleri... 

Geçen yıl aylık 3-5 bin TL olan servis ücretleri bu yıl 25-30 bin TL. 

Yiyecek fiyatları da çok yükseldi. Ama okullarında yemek yiyen çocukların  yiyecek masrafı, servis ücretlerinin çok altında kaldı. 

Hem devlet okullarının, hem özel okulların bir kısmı, ilimizde kısıtlı sayıdaki okul servisi hizmeti veren firmalarla veya şahıslarla anlaşma yapıyorlar. Okullar komisyon alıyor. Servisçi bu komisyon masrafını da öğrenciden çıkartıyor. 

Son olarak servis ücretlerinin tarifesi mazotun litre fiyatı 30 TL’ye aşmışken belirlendi. 

Şimdilerde mazot fiyatı 21-22 TL civarında... Ama aynı tarife geçerli. 

Çocuklarını evlerinden uzak okullara yazdıran veliler, bu okullara bir miktar bağış ödedikten sonra bir de okulun anlaşmalı olduğu servis firmasına başvuruyorlar. İstenen ücretler karşısında  şaşırıp kalıyorlar. 

İlimizde P plakalı servis aracı sayısı yetersiz... 

Büyükşehir belediyesi yeni P plaka vermeyi kararlaştırdı. Ama tepki oldu, şimdilik vazgeçti. P plakalı araç sayısının açlığı da ilimizdeki servis ücretlerini yükseltiyor. 

Çok ciddi bir sıkıntı var. 15 Eylül’de okullar açıldıktan sonra sıkıntılar daha da artacak. 

Bu nedenle, yeni eğitim yılı için çocuğunuzu eve en yakın okula kaydettirin. Emin olun, okullar arasında çok önemli bir kalite farkı bulunmuyor.

Evinize en yakın devlet okulu, çocuğunuz için en iyi okuldur. Hem yüksek “Bağış” ödemek zorunda kalmazsınız. Hem çocuğunuz  evden okula yürüyerek gider,  her ay binlerce TL’lik servis ücreti parası ödemekten kurtulursunuz. 

Kuşkusuz okul servisi çeken firmaların ve P plakalı araç sahiplerinin de haklı olduğu bir konu var. Ücretler bir yıllık olarak belirleniyor.

Önceki gün mazota 1 TL indirim yapıldı, dün aynı mazota 81 kuruş zam geldi. İnsanlar bir yıl içinde  mazot fiyatı nereye gidecek bilemiyor. 

Servis ücretlerinin fiyatları yıllık olarak değil, aylık veya en fazla 3 aylık olarak belirlensin. 

Mazot fiyatlarındaki oynamalar, enflasyon rakamları esas alınarak servis ücretleri güncelleştirilsin. 

Yeni eğitim yılı başladığında bu konuyu çok fazla tartışacağız. 

Şu sıralar okulun zorunlu masrafları için 200-300 TL  bağış talep eden okul müdürlerine vurup duruyoruz. 

Ama 3-5 kilometrelik güzergah için aylık 15-20 bin TL servis ücreti talep eden  firmalara karşı kimsenin sesi çıkmıyor. 

Herkes çocuğunu evden uzaktaki okula yazdırınca, hem servis araçlarına ihtiyaç artıyor, hem ücretler denetimsiz biçimde yükseliyor. 
Bir de ilimizdeki P plakalı servis aracı sayısını arttıramadığımız zaman önümüze içinden çıkılmaz bir tablo çıkıyor. 

Yeni eğitim yılı başlamadan önce bu okul servisleri konusunu tartışmamız ve bir standart getirmemiz gerekiyor.
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 9

  • Sercan DEMİRCAN | 12 Ağustos 2022 09:18

    Ya bırak boş konuşmayı hangi okul 200 300 TL istiyor en az para isteyen okullar 2000 TL den kapı açıyorlar.Birde büyükşehir p plaka vericekti tepki oldu diyorsun zarar eden artık eskisi gibi rağbet görmeyen domuş minübüslere havadan kafasına göre p plaka dağıtmaya çalışırsa tepki tabi olur.

  • Mert Yıldız | 11 Ağustos 2022 20:37

    İsmet Çiğit Tuğrulu Kocaeli zirveye transfer ettin gibime geliyor. Yalnız gölgeyle olmaz bu işler. İsmini açıklamayan kişinin yazını niye okusun millet ? Gölge etme başka ihsan istemem

  • Cenk Cemil | 11 Ağustos 2022 19:49

    Nurettin adlı yorumcunun yazdıkları gerçekler maalesef velilere uzun yıllar uygulanan kazıklar ! Bence Milli Eğitim >Bakanlığı adını değiştirip MİLLİ EMİLİM BAKANLIĞI şeklinde değiştirmelidir diye düşünüyorum!

  • NURETTİN | 11 Ağustos 2022 14:56

    Devlet ders kitaplarını şveriyor eyvallah ama öğretmenler yetersiz deyip yardımcı kaynak adı altında kitaplar aldırıyor geçen yıl ortalama 1300 TL ila 1700 TL arası paralar vererek aldık bir Veli olarak en çok zorumuza giden İzmit’te bir tane kırtasiyeye velileri mahkum ediyorlar EYLÜL KIRTASİYE koskoca İzmit’te başka kitapçı yok mu her yıl aynı dümen devam ediyor sezon başında anlaşma yapılıyor belli bir komisyon karşılığında anlaşılıp veliler kaz gibi yolduruluyor neden mi böyle yazıyorum yardımcı kaynak yasak öğrencilere sıkı tenbihatta bulunuyorlar müfettiş gelir sorarsa yardımcı kitap yok okulun verdiği kitapları kullanıyoruz diye öğütlüyorlar aynı dümen okul kıyafetindede yaşanıyor KAYA GİYİM insanlar bunlara mahkum el mecbur dışarıda 50 TL olan bir tişört KAYA GİYİMDE 120 TL el insaf diyorum sayın ÇİĞİT dilerim bu konuyuda gündeme getirirsiniz sadece servisle iş bitmiyor servis uzakta oturanların ama bu yazdıklarım her velinin sorunu

  • Cenk Cemil | 11 Ağustos 2022 11:17

    Sayın Çiğit, Milli Eğitim bakanlığının bütün devirlerdeki en büyük yamukluğu bu kayıt zamanlarında takındıkları tavırdır ! Bütün iktidarlar zamanında diyorum, çünkü Milli Eğtimin Bakanlık dahil bütün kadroları değişse bile bu kayıt veya örtülü ifadesi ile bağış parası BAKANLARIN "asla vermeyin-ödemeyin" genelgelerine rağmen toplanıyor ve ödettiriliyor ! "Hangi okula hangi mahallelerden öğrenci alınacak bu belli" yutturmacası ve oyununu da koskoca bakanlık oynamayı sürdürüyor ! Seçikn Okulların önünde o mahalleden değil, uzaktaki mahalle veya ilçelerden bile öğrenci taşındığını Okul Servislerinin çokluğundan kolaylıkla anlayabilirsiniz ! Böyle aşağı-yukarı bütün uygıulamalarından dürüstlük olmayan bir bakanlığın vereceği eğitimin çocukalr üzerinde ne derece ahlaki ve erdemli bir intiba bırakacağını da sanırım herkes tahmin edebilir. Yazıklar olsun yazıklar !

  • Rantlar | 11 Ağustos 2022 10:06

    Serviste nasıl bir rant ve tekel olduğunu belediye 500 p plaka vermeye çalıştığında gördük. Resmen ayaklanma çıktı.. bu ayaklanma bu kavgalar rekabet olmasın veliler rantın parasını da ödesin diyedir. P plaka kaldırılsın isteyen ve yeter koşulu sağlayan herkes servis işi yapabilsin. Tekeller rantlarin bedelini veliler ödüyor. Bu plaka 10 milyon diyeni duyduğunda anla ki 10 milyonu senden cikaracak

  • mert | 11 Ağustos 2022 07:22

    gölcük ilçesinde yeni okul ihalesi yapılmadan eski okullar yıkıldı. 23 yıl olmuş depremm olalı devlet okul mu yapamadı? yıkımişi bitti molozları niye belediye araçları kaldırdı o da ayrı konu. belediye müteahitin müteahhiti mi?

  • Mahmut KORKUT | 11 Ağustos 2022 01:48

    3-5 km lik yol için hangi firma aylık 25-30 bin tl istiyor? Bu kadarda sallanılmaz ama ayıp

  • Kocaelisporlu | 11 Ağustos 2022 00:37

    İsmet bey henüz torunun yok diyorsun. Yazılarına yapılan yorumlarda okurların sana İSMET DEDE diye hitap ediyor. İnşallah bu yazını okuduktan sonra dede demezler sana. Ha bu arada İsmet bey askılı pantolonunu giyince 25 yaşında gibi duruyor dede diyenlere duyurulur.

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Ekm

ZİRVE’de veda yazısı 

27Ekm
26Ekm
25Ekm

200 TL ne kadar değersizmiş!

24Ekm