İsmet Çiğit

Hani benim banliyö trenim?

İsmet Çiğit

Son yıllarda İzmit’in önemli, hayati, öncelikli sorunlarının hiç biri çözülmedi.. Tam tersine yeni kazanımlar elde edemediğimiz gibi elimizdekileri de kaybettik.. 

Mesela, Kocaelispor’u kaybettik. Rezil bir hale getirildi. 

Mesela, Fuar’ı kaybettik.. Yıkıntılarla, harabelerle dolu bir alan haline geldi… 

Mesela Şehir Tiyatrosu’nu kaybettik… 

Bu şehirde basketbolu, voleybolu, eğlenmeyi unuttuk… 

Trafik, ulaşım sorunu konusunda ilerleme sağlayamadık. 

Havaalanı yaptık da bir türlü içine uçak koyamadık. 

Daha pek çok sorunu sıralayabilirim. 
…………………
Bir de eskiden kullanırken, artık elimizden gidenleri sayabilirim. Bunların başında da banliyö trenler geliyor.. 

Adapazarı-Haydarpaşa arasında banliyö tren çalışırdı. 

Tamam, trenler köhneydi, pisti, tıklım tıkıştı.. O trenlerde kapkaççılar, tacizciler,  dilenciler de dolaşırdı. 

Ama bu kent için, bu bölge için büyük hizmetti. 

Çalışanlar, öğrenciler bu treni kullanırdı. Adapazarı-Haydarpaşa hattında günde ortalama 20 sefer yapan banliyö tren  ucuzdu. Herkesin işine yarardı. 

Kimi gün akşam saatlerinde iş bitince banliyö trene atlayıp Tavşancıl’a gittiğimi,  sahilde  dolaşıp, yine bu trenle döndüğümü bilirim. 

Sanırım 2006 yılıydı, banliyö trenleri kaldırdılar. Daha sonra Haydarpaşa’yı yok ettiler. 

“Demiryolunu çok önemsiyoruz. Size hızlı tren vereceğiz” dediler. 

Evet, İstanbul-Ankara arasında hızlı tren başladı. Çok da güzel. Ama  Hızlı Tren güzergahında bilet kontenjanı en düşük il bizim ilimiz. Üstelik, bu tren banliyö trenin alternatifi değil. 
………………
Her şeye rağmen, Adapazarı-Pendik arasında banliyö trenler yeniden başlamıştı. 

Ama eskisi gibi  olamadı.  Eski banliyö tren güzergahındaki  42 Evler, Tütünçiftlik, Köseköy gibi önemli duraklar iptal edildi. 

Uzun süre kullanılamayan Derbent durağı  neyse bir süre önce tekrar kullanılmaya başlandı. 

Ama günde 24 sefer yapan banliyö trenlerin sefer sayısı 10’a indi. 

Üstelik son zamlarda Adapazarı-Pendik arasında çalışan banliyö trenler Adapazarı-Gebze arasında çalışmaya başladı. 

Tamam, Büyükşehir Belediyesi’nin hat 200 seferleri var. Ucuz, nispeten temiz ve konforlu. Ama yetmiyor.  İzmit-İstanbul arasında her gün onbinlerce öğrenci, onbinlerce çalışan gidip geliyorlar.

Banliyö tren  İzmit-Adapazarı arasında büyük bir ihtiyaç.. Büyük bir gereksinim. 

Sözde demiryolları yenilendi. Sözde demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığında devrim niteliğinde yatırımlar yapıldı. Ama bu bölge insanının en çok kullandığı, en çok ihtiyaç duyduğu  Adapazarı-Haydarpaşa banliyö tren hattı gözümüzün içine baka baka yok edildi. 

Hadi buna razı olduk. Banliyö trenlerle hiç değilse Pendik’e gidiyorduk. Şimdi bu da bitti. Tren Gebze’den geri dönüyor. 

İzmit için, nüfusu 2.5 milyonu aşan Kocaeli için toplu taşıma son derece önemlidir. 

Vapurumuz yok. Trenimiz yok.. Şehirlerarası yolculuğa kalksanız uçağımız yok.. 

En kolayı banliyö tren... Üstelik son yıllarda bu işin alt yapısı için de önemli yatırımlar yapıldı. 

Neden Adapazarı-Pendik hattında banliyö tren çalıştırılmıyor?

Neden bu banliyö trenler günde en az 20 sefer yapmıyor?

Neden Tütünçiftlik-Köseköy-42 Evler gibi önemli duraklar iptal edildi de bir daha kullanılmıyor?

Atla deve istemiyoruz. Hakkımız olmayanı, ihtiyacımız olmayanı hiç istemiyoruz. 

Ama bu kentin milletvekilleri yok mu?

Bu kentin siyasetçileri yok mu?

İktidar partilerinin bu kentte yaşayan temsilcileri yok mu?

Biraz ilgi, biraz  bu kente karşı sevgi ve şefkat istiyoruz. 

Elimizden alınıp yok edilen banliyö trenlerimizi istiyoruz. 
 

Yorumlar 10
Kurmay 41 04 Temmuz 2022 09:24

izmitli olmayan ne bilsin trenin kıymetini ismet amca kocaelili kocaelispor lılar yut var diyor sanki duyan sanacak Japon yut yada italyan yht seferi yapn trenler var ADA raydan bi haber hemşeriler var! ararat gibi Eşme gebze arası banliyö olsa Metro yapmaya bile gerek kalmaz Tabii bunu düşünmek için izmit ruhu olmalı yöneticilerde gümüşhanesporlular gibi yöneticiler değil!

mert 01 Temmuz 2022 07:18

banliyo treni Gebze Haydarpaşa arasında çalışan trendir. Adapazarı treni Adapazarı haydarpaşa arasında çalışan trendir.

Semih ERDİ 30 Haziran 2022 16:53

Banliyo trenleri Adapazarından İstanbula kadar olan bütün yerleşim merkezlerinin İstanbul bağlantısıydı. Ne diyelim yok edenler utansın.Benim esas üzerinde duracağım deniz ulaşımı Bursa (mudanya) Istanbul arasında mevsimine göre günde karşılıklı 6 ile 8 sefer yapan BUDO. Bursa merkezden Mudanya iskeleye devamlı devamlı yolcu aktaran BURULAŞ araçları ile ulaşım rahat ve kolay.Üstelik BUDO İstanbulda Sirkeci arabalı vapur iskelesine yanaşıyor.Bursa şu anda İstanbulun uydu kenti gibi.Şimdi soruyorum.Bursadaki belediye teşkilatı da bizimkiyle aynı partiden onların yaptığını siz niye yapamıyorsunuz.Seçimlere hangi belediye daha avantajlı girer. Soru bizden cevap sizden. Saygilarımla.

Cenk Cemil 30 Haziran 2022 15:01

Sayın Çiğit, Emin olun ki, bugüne kadar işbaşına gelmiş iktidarların hiç birisi Kocaeli İl'ini şehir veya bir metropol yerine koymadılar ve koymuyorlar ! Adeta, İstanbulun en köhne bir İlçesi gibi görüldü ve hep bu anlayışla ele alındı ! Biz Kocaeliler seçim sandıkalrını yüzde 70-80 oranında boykot etemzsek veya bu oranda geçersiz oy çıkartmazsak bu kısır döngü hiç bir zaman bitmeyecek diye düşünüyorum!

mert 30 Haziran 2022 10:59

hızlı tren hedefininin yüzde kaçına ulaştı? hıozlı tren e bilet bulan var mı? bulamazsınız çünkü günlük yolcu talebi 5 yıl önce 80 bin kişi olan hatta hızlı tren sadece 7 bin kişi taşıyabiliyor.....

Doğrucu Adam 30 Haziran 2022 10:40

İzmitli dostlarımız kusura bakmasınlar...Tabi İzmit için Gebze çok uzak ve sisler içinde bir yerdir. Ama iş gelire gelince OSB'ler de sizlerin oluyor gelir getiren bütün her şey de. Zaten Gebze işte engel olan bu zihniyet sayesinde bir türlü il olamıyor. Ama inanın Gebze artık kabına sığmıyor ve mutlaka ama mutlaka İzmit'(ten ayrı , Kocaeli'den ayrı bir şekilde Büyükşehirli il olacaktır. Mızrak çuvala sığımıyor çünkü... Saygılar selamlar.

Karamürselli 30 Haziran 2022 09:38

İsmet Çiğit büyük gün geldi çattı. 2 ve 3 Temmuz Cumartesi ve Pazar günü Edirne sarayiçi er meydanında kırkpınar yağlı güreşleri yapılacaktır. T.C başpehlivanı seçilecektir. Gönlümüz Edirneye gelmenden yanadır. Eğer gelemezsen Trt spor güreşleri canlı yayınlayacak şimdiden iyi seyirler diliyorum.

Selim 30 Haziran 2022 08:35

Devlet elinde raylı sistem var iken ithal.ettigi otobüs ile ithal ettiği yalıt ile yolcu taşıyor. Maliyetlerin altından kalkamıyor. Kirazliyali, koruma, Tavsancil da kapali

Kocaelisporlu 30 Haziran 2022 08:03

İsmet dede banliyo tren,kömürlü tren 63 yıl önce adaşının zamanındaydı. Şimdilerde ultra lüks YHT var. Farkı bizimle yaşayın. İstemezükçüler bile YHT ile seyhat ediyor.Biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu.

Mert 30 Haziran 2022 05:16

Bu konuda defalarca soru önergesi verdi milletvekilleri. Son olarak lütfü türkkan..trenin adı banliyö değil Adapazarı treniidi. Banliyö gebze- Haydarpaşa arasında calisiyordu

Yazarın Diğer Yazıları