İsmet Çiğit

Fikri Işık ile 3 saat 

İsmet Çiğit

2019 yılının haziran ayında kurucusu olduğum Özgür Kocaeli Gazetesi’ndeki görevimden zorunlu ayrılışım sonrasında bir boşluğa düştüm… Sudan çıkmış balık gibiydim. Şimdi kabul ediyorum; bazı hatalar yaptım. 

Bu hatalarımın sonucu olarak, bazı eski dostlarla aramda mesafe oluştu. Bunların büyük bölümü hiç umurumda değildir. 

Ama bu kentte çok umursadığım, sevdiğim ve güvendiğim insanlar arasında yer alan Halil Vehbi Yenice, Fikri Işık gibi isimlerden uzaklaşmış olmak, beni hep rahatsız etmiştir.. 

Şimdi bir toparlama süreci içindeyim. Geçtiğimiz günlerde Halil Vehbi Yenice ile bir öğlen yemeğinde buluşmuş, dostluk tazelemiştik. 

Koptuğum kişilerden biri de Fikri Işık’tı. Sanayi ve Ticaret eski Bakanı, Milli Savunma eski Bakanı, eski Başbakan Yardımcısı Fikri Işık ile benim dostluğum, Işık’ın AKP il başkanı olduğu dönemlere dayanır.

Birlikte bu kentin yararına çok işler yapmıştık. Siyasi görüşleri tamamen farklı iki insan olarak baş başa oturduğumuzda uzun sohbetler yapar, sırlarımızı paylaşırdık. 

Birbirimizden kişisel menfaat talebimiz hiç olmamıştı. Ama ben Sayın Işık’ı güvenilir bir dost, O beni güvenilir bir dost olarak birbirimizi kabul etmiştik… 

Sık sık görüşürdük. Sonra yaklaşık 3 yıl koptuk. Hiç görüşmedik… 

Geçenlerde ortak dostumuz Murat Yoldaş’ın kızının nikah töreninde Sayın Işık ve ben nikah şahitleri arasındaydık. Orada da konuşmadık. 

Ama bu nikah töreninden birkaç gün sonra Işık beni aradı, “Senle sohbeti özledim. Baş başa bir kahvaltı yapalım” dedi. Memnuniyetle kabul ettim. 
…………………….
Geçen Cuma günü sabahına sözleştik... Eski Bakan Fikri Işık’ın resmi korumaları, sabah saat 09.00’da 06 plakalı bir araçla beni Leyla Atakan Caddesi üzerindeki ofisten aldı. 

Fikri Işık’ın Bahçecik sırtlarındaki evine yöneldik… D-130’da Bahçecik kavşağından içeri girdik, dağa doğru yola devam ettik. Biraz ileride, yolda tek başına yürüyen Işık’la karşılaştık. 

Arabayı yolda karşılamak ve sabah yürüyüşü yapmak istemiş... Sayın Işık da araca bindi. Bahçecik sırtlarındaki Soğuksu Tesisleri’ne geldik... 

Daha önce bir kez, Hüseyin Ayaz’ın Başiskele Belediye Başkanı olduğu dönemde de bu tesiste bir kahvaltıya katılmıştım. 

İzmit’i, İzmit Körfez’ini tepeden gören, mükemmel manzaraya sahip çok şık bir tesis. Hani bu tesiste balığın yanında rakı olsa, rakı-balık yapmak için bu kentte başka mekanları dolaşmak zorunda kalmazdım. 

Korumalar da yanımızdan ayrıldı. En güzel manzaralı masada Fikri Bey’le 3 saat baş başa sohbet ettik. 

KESİNLİKLE SİYASETİ BIRAKIYOR 
Fikri Işık ile benim samimiyetim, bir gazeteci-siyasetçi ilişkisinin ötesindedir. 

Birbirimizle rahat, açık kalplilikle konuşabiliriz. 

Bu sohbet de öyle oldu. Eski günleri andık. 2002’li yıllardan bu yana Kocaeli siyasetini, Kocaeli siyaseti içindeki aktörleri konuştuk. 

Bu uzun sohbetten çıkarttığım en önemli haber şudur: Fikri Işık, bu dönemin sonunda kesinlikle aktif siyaseti bırakıyor. Yani, 2023 seçimlerinde aday olmuyor.

“Zamanı gelince size ısrar ederler, yeniden aday olursunuz” dedim. 

“Ben 2018’de de aday adayı olmadım. Beni aday yaptılar. Ama artık köşeme çekilmenin zamanı geldi. Önümüzdeki seçimlerde kesinlikle aday olmayacak, milletvekilliğini bırakacağım” dedi. 

“AKP Kocaeli listesinde sizden boşalan yere kim gelir? Ben yeni dönemde mevcut milletvekillerinin çoğunun tasfiye edileceğini düşünüyorum” dedim. 

“Bu konulara hiç karışmam. Soran olursa fikrimi söylerim, hepsi bu kadar” diye yanıt verdi.

Yani, aktif siyasette Fikri Işık dönemi artık sona eriyor. AKP’de milletvekilliği aday adaylığı için hesap yapanlar sevinebilir. Listede bir kişilik yer boşalıyor. 

MECLİS TOPLANTILARINI TAKİP EDİYORUM 
Fikri Işık’la gerçekten çok detaylı sohbet ettik. 

Bana, “Tahir Büyükakın’ın iyi insan” olduğunu, Mehmet Ellibeş’in il başkanlığı görevini çok iyi götürdüğünü anlattı. 

“Siz kendinizi bir hayli geri çektiniz. Meclis çalışmalarını da  pek takip etmiyorsunuz” dedim. 

“Hala meclisin en devamlı üyelerinden biriyim. Ama aklımın yatmadığı kanun tekliflerine el kaldırmıyorum.  Aklımın yatmadığı konularda parti adına Meclis kürsüsünde konuşmuyorum” dedi. 

Özellikle NATO nezdindeki görevleri devam ediyor. Yakında resmi bir heyetle Danimarka’ya gidecek, eylül ayında da pek çok Avrupa gezisine katılacakmış. 

Üstlendiği görevleri eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğini  söyledi. 

EKONOMİDE HATALAR YAPILDI 
Eski Bakan Fikri Işık,  ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine’ geçişten sonra ekonomi yönetiminde bazı hatalar yapıldığını, bu sıkıntıların bundan kaynaklandığını da söyledi: “Ama doğru politikalar izlenirse, yeniden ve hızla Türkiye  toparlanacaktır. Muhalefet, 6’lı masa topluma umut vermiyor. Yine bu sıkıntıların üstesinden gelecek lider Erdoğan olacaktır” dedi. 

Fikri Bey’le en son 2019 yılında Seka Park’ta yine bir kahvaltı sofrasında baş başa uzun bir görüşmemiz olmuştu. O tarihlerde bana, “Bak 2020’den sonra ülke ekonomisinde ciddi sıkıntılar yaşanacak” demişti. Dediği de çıkmıştı. 

Işık, iş hayatına girişini de, siyasete girişini de anlattı. 

Bu görüşmede hiç not tutmadım. Ses kaydı zaten hayatım boyunca yapmadım. Bu yazıyı görüşmenin hemen arkasından, sadece kafamda iz bırakan sözleri hatırlayarak yazıyorum. 

Geçmişte Fikri Işık ile birlikte Ramazan aylarında fakir fukara sofralarında iftar yapmıştık. 

Geçmişte Fikri Işık ile birlikte bu kentteki pek çok yanlış işin, yolsuzluğun üzerine gitmiştik. Bunları andık. İzmit’in, Kocaeli’nin, bu kentteki siyaset kalitesinin geçmişte çok daha yüksek olduğu görüşünde birleştik. 

KOYUN'U İSTEMEDİM

Fikri Işık'a sordum: "Gümüşhaneli hemşerin Engin Koyun'u Kocaelispor'un başına sen mi getirdin?"

Işık samimiyetle yanıt verdi: 

"Engin Koyun, başkan olmadan önce bana fikrimi sordu. 'Sakın bu işe girme' dedim. Koyun iyi insandır ama beni dinlemedi."

İZMİT MECLİSİ'NDE YANLIŞ YAPIYORUZ!

İzmit belediye Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran partisinin, bazı konularda  CHP’li başkana engel çıkartmasını yanlış bulduğunu anlattı:

“Fatma Hanım araç satın almak için kredi istiyorsa, bırakın alsın. Buna engel olmakla Belediye Başkanını mağdur duruma düşürüyorlar. Ben il başkanıyken, Hikmet Erenkaya Büyükşehir Başkanıydı. Belediye borçları nedeniyle Ankara’dan ödenekleri kesilince  beni arar, yardım isterdi. Erenkaya personel maaşlarını ödeyebilsin diye ben AKP il başkanı olarak  Ankara’da aracılık yapar, para gönderilmesini sağlardım. İstanbul Belediyesi’nde de, İzmit Belediyesi’nde de meclis çoğunluğunu elde bulundurmanın avantajını belediye başkanlarının işini güçleştirmek için kullanmayı doğru bulmuyorum” dedi. 

Soğuksu’daki mükemmel manzara ortamında 3 saatlik sohbetimizden aktarabileceklerim bunlar. Öyle tahmin ediyorum ki, aktif siyaset yaşamı bittikten sonra Sayın Işık’la bu kentteki dostluğumuz hala devam edecektir. 

Ne diyelim; ben Sayın Işık ile dostluk tazelediğim için çok mutluyum. 

Kıskananlar çatlasın. 

Yorumlar 11
Mustafa ÇakanMT 16 Ağustos 2022 21:48

Artık yazı yazma bu kentte en çok sana güvenmiştim. Lakin artık o kadar çok hata yaptın hala yapıyorsun. Seka Tekel Gazi lisesi çalışmayan vapurlar yok edilen fuar Hereke Halıdere Kocaeli kültürü İzmit dokusu Bunların hiç suçlusu yok gibi davran herkes mutlu alacağını al kent 100 yıl geride insan kalitesi olarak lütfen yazma sende köşene çekil zamanın gelmiş geçmiş...

Hikaye 16 Ağustos 2022 20:45

Hikayeye bak siyaseti bırakıyormuş mui senin bu ülkeye ne faydan var veya oldu bunu geç anladılar malesef. Kısaca üstü çizildi teferruata gerek yok

Ayhan aydın 16 Ağustos 2022 01:28

Ayhan aydın İsmet Fikri efendi neden seni köşk gibi evinde ağırlamadı, hatırlarsan partide yöneticiyken, fırınlara derinceli ortağı ile hamur mayatası pazarlaması yaparken heykel yokuşunda kirada oturuyordu. Bir ara gazetelere haber oldu manzarı kapanıyormuş o yüzden ağaçlar mannzarasını bozduğu için fikri efendi dallarının kestirmiştinerden nereye şu adamı övme ismet yanlış ışler yapıyorsun.

MAZLUMUN AHI 15 Ağustos 2022 18:27

Sayın çiğit, Böyle arkadaşlık olur mu ? Mısırda sağır sultan bile duydu .Kendisi belli ki gazete okumuyor...... Sen duymuşsundur muhakkak ,KANKAN' a neden haber vermedin ? Sayın M.TANZER ÜNAL bey aylardır KANKA'NI ARIYOR..

Zz 15 Ağustos 2022 12:56

Fikri nasıl zengin olmuş Kardeşi Aliağa nın izzet ağası nasıl olmuş bütün maaşlarını üst üste koysa yaşadığı villanın arsasını alabilirmi İzzet ağa eskiden iş adamıydı fabrikalarımı vardı bu insanların haklarını nasıl ödeyecekler bakan olmadan önce nasıl yaşıyorlardı ne malları vardı şimdiki servetlerini nasıl yaptılar bunları sormadınmı Çiğit sadece kahvaltın eski anılar ne oldu rahmetli güngör aslanla yaptığın işten pişmanmı oldun ışık İçin yazdığın yazılar İçin tövbe ettinmi

Cenk Cemil 15 Ağustos 2022 12:07

Şahsen benim kıskanmak gibi bir tasam kaygım yok ama, sohbet ettiğiniz kişiye bu ilde yayın yapan bi yerel gazetenin sahibi bilmem kaç kez çağrıda (10 Kez) bulunmuş ve bir 47 Milyon Avro'nun akıbeti sorgulanıyor ve şimdiye kadar da bir cevap alınamamış ! Sizce, bu çağrının bir kıymet-i harbiyesi yok mu ?

orhan 15 Ağustos 2022 12:04

gören de fıkri işığı muhalefet milletvekili sanır.onun sorunu toplumdaki meşruiyetini güvenini kaybetmiş olması.kendiyle ilgili bir ölçme değerlendirme yapsa gerçekle yüzleşir bir ak parti seçmeni olarak halkın içinde biri olarak fikri işik dediğinizde mutlaka olumsuz bir yorum alıyorsunuz.aday olmayacağım diyor ya bunun sebebbi toplumdaki karşılığını kaybetmiş olması ama geçmişte oluşturduğu güç ve krediyi kullanarak oyun kurmaya çalışıyor.derdi 2024 de büyükşehir adayı olmak veya münir karaloğlu veya karaosmanoğlunu aday yaparak iktidarlarını devam ettirmek.aday olmayacağım diyerek bir adım geri çekiliyor büyük resmi görmeye çalışıyor.kendini çok akıllı sanıyor.onun kadar kariyer ve performans yapıp dibe vuran bir siyasetçi görmedim .2020 deki kriz olacağını tahmin ettiğini söylüyor sanırım berat albayrak üzerinden yürütülen ekonomi politikalarına gönderme yapıyor haklı dır.akrabalık bağlarını siyasete ve ekonomiye alet edilmesine karşıyım ama fikri beye şunu söylemek istiyorum.deve kamburunu görmezmişte yılana niye belin kambur dermiş.pek çok ak parti seçmeni tanıdığım var hepimizin ortak kanaatı fikri işiğı bir daha siyaset alanında görmek istemiyoruz.birde ak partiye bir uyarım var eğer 2023 seçimlerinde teşkilatların tercihlerine göre değil tabanı temsil eden ak parti üyelerinin tercihlerine göre milletvekili adaylığı belirlenirse herkesin sonu sibel gönül gibi olur.seçmen artık gözü kapalı oy vermiyor burada en büyük dersi çıkaracak cumhurbaşkanımızdır.birde engin koyunla ilgili söylediklerine inanmadım hala onu yönlendirdiğini bırakmaması için akıl verdiğini düşünüyorum.tahir başkana da bir uyarım var böyle pasif siyaset yaparsan geçmiş dönemin aktörlerine yenileceğin görülüyor.hem kocaelispor üzerinden hem de il gençlik kolları başkanlığı üzerinden verdiğiniz sınav bir başarısızlık .güçe karşı hareketsiz kalırsanız siyasi mevta olursunuz

Memleket Sevdalısı 15 Ağustos 2022 08:39

İsmet abi Fikri Işıgın hatrına oyunu bu defa Chp ye verme. Cumhur ittifakınada vermek istemezsen bir seçenek daha var. Muhalefetin muhalifi var. Adam samimi gel beraber oyumuzu gerçek bir sosyal demokrat olan Muharrem İnceye verelim.

Yan arslan ? 15 Ağustos 2022 03:30

Güngörle beraberken fikri başkana demediğinizi bırakmadınız. O konulara girmedik dersen inanmayız:) neden yazmadın

yıldız 15 Ağustos 2022 00:50

Fikri Işık nerden nereye bunu nereye koyacağız.

izmıtli 15 Ağustos 2022 00:09

ay Allah razı olsun aday olmayacakmış duyduğum en güzel haber

Yazarın Diğer Yazıları