İsmet Çiğit

Fatma Hanım'ın sebzeleri 

İsmet Çiğit

Salı günü gazetenin telefonu çaldı, Burcu Nazlı açtı.. 

İzmit Belediyesi’nden aramışlar, “KOCAELİ ZİRVE’de kaç personel çalışıyor?”  diye soruyorlar.. “5 kişi” demiş Burcu Nazlı…

Aynı gün akşam saatlerinde İzmit Belediyesi’nden iki kişilik bir ekip geldi gazeteye..  

Ellerinde her biri  5-6 kilo ağırlığında İzmit Belediyesi logolu 5 torba, “Bunlar Fatma Başkanımızın hediyesi” diyerek bırakıp gittiler.. 

Son zamanlarda bizim Patron Tahsin Keskin’in Fatma Başkan hakkındaki yazıları malum... 

Ağzı kapalı beş büyük torbayı görünce arkadaşları uyardım, “Dikkatlice içlerine bakın, bomba falan olmasın” dedim.. 
…………………….
Torbaları dikkatlice açtık... İçlerinden bol miktarda zerzevat çıktı. 

Domates, patlıcan, kabak, hıyar, dolmalık biber, çarliston biber… 

Belli ki topraktan yeni toplanmış... Çamur içinde sebzeler...  Ama hepsi organik... 

Perşembe Pazarı’na gidip, bu torbayı böyle doldursanız 250-300 TL harcarsınız. 

Sıradan bir markete gidip bu torbayı yapsanız, 450-500 TL’ye ancak çıkarsınız. 

Tarım Kredi Kooperatifi marketine gitseniz, cebinizden 400-450 TL çıkabilir. 

Ben, payıma düşen paketi eve götürdüm. Akşam domates, salatalık ve çarliston biberle salata yaptık. İnanılmaz lezzetliydi. 

Bu akşam da eşim, aynı sebzelerle bir yaz türlüsü yapacak. Eminim yine mükemmel olacak. 
……………………….

Sordum İzmit Belediyesi yetkililerine... İzmit’teki bütün gazetelere (yazılı, görsel, internet) personel sayıları kadar aynı torbalardan bırakmışlar. 

Mesela Özgür Kocaeli’ye 33 torba gitmiş. Çağdaş Kocaeli’ye 30 torba… 

Patrondan çaycılara kadar bütün personele, Fatma Hanım’dan birer torba organik zerzevat… 

İzmit’teki bütün yerel basın (biz dahil) her fırsatta CHP’li Fatma Hanım’ın bir açığını bulsak, ballandırarak yazsak da AKP’lilerden “Aferin” alsak diye yarışırken, Fatma Kaplan Hürriyet, kendi bahçesinde yetiştirdiği zerzevatları topluyor, paket yapıp bize  hediye ediyor. 

AKP’lileri o kadar eleştirseniz, sabaha karşı evinize polis gelir, size kelepçe takıp  merkeze götürür. 

Fatma Hanım’a herkes her fırsatta yükleniyor, O gazetecilere organik sebze gönderiyor. 

Basına karşı bakışta, basına karşı hoşgörü ve saygıda çok farklı bir yaklaşım tarzı değil mi?
……………..

Yine İzmit Belediyesi yetkililerine sorup, bilgi aldım... Bu sebzeler, Solaklar yolu üzerinde, Durhasan Köyü mevkiinde  mülkiyeti İzmit Belediyesi’ne ait 14 dönümlük arazide yetiştiriliyormuş.  

İzmit Belediyesi’nin kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nün sorumlu olduğu bahçeden toplanan sebzeler, İzmit’te mahalle mahalle dolaşan ekipler tarafından isteyenlere ücretsiz dağıtılıyormuş... 

Çok güzel, çok farklı, özellikle günümüz koşullarında çok anlamlı bir hizmet değil mi?

Aynı bahçenin ürünleri mısır bugünlerde toplanacakmış… Arkasından çok lezzetli bir mantar türü geliyormuş.  Aronya isimli çok lezzetli ve faydalı bir meyvenin de hasadı çok yakınmış... 

Bu ilk gelen partideki organik sebzelerin mükemmel lezzetini alınca, yüzsüzlük yaptım,  bundan sonraki  hasatlardan çıkacak ürünlerden de tadımlık kendime istedim. 
………….
İzmit Belediyesi’nin işleyip sebze-meyve ürettiği Durhasan-Solaklar bölgesindeki bu  çok verimli arazilerde  AKP’li belediyeler “Hurdacılar Sitesi”, “Küçük Sanayi Sitesi” kurmaya kalkmışlardı. 

Tarıma çok uygun topraklarda yaşıyoruz. Denizimizde balık, topraklarımızda sebze-meyve fışkırabilir ama biz hepsini rezil ettik. 

Aslında yerel yönetimler böyle yaratıcı hizmetler üretmeli..

Bir zamanlar, (sanıyorum Abdullah Köktürk dönemiydi), Bekirpaşa Belediyesi hobi bahçeleri yapmıştı. Ne kadar güzeldi... 

Gidin Akmeşe taraflarına, gidip Karaabdülbaki bölgesine, Bayraktar kırlarına.. Ne verimli topraklar var. 

Mesela, İzmit’teki şu Fuar Alanı… Kapattılar, rezil ettiler. Şimdi sözde Millet Bahçesi yapacaklar. 

Yap Fuar Alanı’nı da hobi bahçeleri... Her biri 40-50 metrekare küçük parseller... İçinde suyu, elektriği olan küçük birer kulübe... Uygun fiyatla meraklılarına kirala... 

İnsanlar şehrin göbeğinde  kendi topraklarında kendi sebzelerini yetiştirsinler. Toprakla haşır neşir olsunlar, evlerine taze ve organik sebze götürsünler... 

Kur şehir dışındaki geniş alanlarda meyve bahçeleri… Kiraz, erik, elma, armut, şeftali, ıhlamur, ceviz, fındık... 

Aklınıza gelen bütün meyvelerin ağaçlarından ekin. 5-6 yıl sonra bu ağaçlar meyve versin. İnsanlar bu meyve bahçelerine girsin, çoluk çocuk ağaçlarından meyveleri toplayıp yesin… 

Neler yapılabilir bu kentte? 

Bizimkilerin yaptığı, eğlence hayatını kısıtlamak, alkollü içkiyi her yerde yasaklamak, gençlerin el ele tutuşup dolaşabileceği yerleri olabildiğince yok etmek... 

Ne olur sebze, meyve yetiştirelim...

İnsanların kendilerine ait küçük toprak parçalarında kendi ürünlerini yetiştirmelerine imkan sağlayalım. Artık apartman dairesindeki evinin balkonunda saksı içinde domates biber yetiştirmeye çalışanlar var.

Bu insanlara hobi bahçelerinde kendi elleriyle en lezzetli sebzeleri yetiştirme imkanını sağlayalım. 

Yok efendim, boş bulduğumuz her yere Millet Bahçesi yapacağız... Bu millet bahçesinin içine bir de görkemli cami yapacak,  insanları tamamen alkolden arınmış alanlarda kadın –erkek birbirlerine fazla yaklaşmadıkları ortamlarda  çay içirteceğiz.. 

Bu kentin topraklarından bereket fışkırıyor. Bakın, beğenmediğiniz Fatma Hanım  tonlarca sebze yetiştirip, her gün kendisini karalayan gazetecilere de, kenar köşe mahallelerdeki insanlara da ücretsiz dağıtıyor. 

Fatma Başkan’ın torbasından çıkarttığınız domatesi şöyle iyice bir yıkayıp, ısırdığınızda, domatesin unuttuğunuz tadını  yeniden hissediyorsunuz. 

İzmit Belediyesi’ne bu çok cazip hediyesi nedeniyle teşekkür ediyorum. 

Keşke Sevgili Fatma Başkan, bu Durhasan Solaklar bölgesindeki sebze bahçesine gösterdiği özenin  küçük bir kısmını da Fethiye ve İstiklal Caddelerine de gösterebilseydi. 

Keşke Fatma Başkan, bu envai çeşit sebzelerle kurduğu yakın diyaloğu, çevresindeki her insanla  da kurabilseydi. 

Ama İzmit kırsalında sebze yetiştirmek, gerçekten çok  mükemmel bir proje.. 

O bahçede yetişen sebzelerin tadını alınca, çarşıdan pazardan alıp yemek zorunda kaldığımız hormonlu sebzelerin aslında ne kadar tatsız olduğunu daha iyi anlayabiliyorsunuz. 


 

Yorumlar 13
YILMAZ IŞIK 19 Ağustos 2022 15:21

Gebze tarafındaki gazetelere göndermedi. Demek ki uzağız! :) Neyse sağlık olsun!

Düşük zarar 18 Ağustos 2022 20:44

Fatma Hanım'ın iyi yönü. Fantastik projelere harcadığı para düşük. Mesela gereksiz fuar alani yapmiyor. Gereksiz teleferik yapmıyor gereksiz kentsel dönüşüme para harcamiyor. Bunlar güzel .. tarım tabii zararı daha az .. eminim ki köylünün sattigindan daha pahalıya mal olmuş o da belediyeye zarar yazmıştır.ama en azindan zarar buyuksehirin yaptığı gibi yuzmilyon TL ler değil onbin TL civarında bir zarar vardır. O da olumlu .. çok güzel Reklam yapılacaksa da zararı az olsun . Destekliyorum hem de tarıma dikkat cekiliyor

Kadir Yıldırım 18 Ağustos 2022 18:56

İsmet bey amca dut yemiş bülbülmüsün sen ya şu konuda ne düşünüyorsun fikrin nedir iki kelam yaz be mübarek insan. Muharrem İncenin Merdan Yanardağ ile ilgili söyledikleri; Chp halk tv, İyi parti tele 1 ilişkileri hakkında neler düşünüyorsun neler söylemek istersin ? Ortada çok büyük iddalar var.Hiçbir bilgin yoksa Muharrem İncenin facebook sayfasını takip et adam herşeyi açık açık anlatıyor.

Muhafazakar 18 Ağustos 2022 14:24

Hasan ayaz başkanımin İzmit belediyesi olduğunda ilk projesi tarım İsmet bey Hasan ayaz başkanım dan aldılar bu projeyi sırtını verme ayaza İzmit belediyesi yakışır hasan ayaza

Maşukiye ‘li 18 Ağustos 2022 11:44

Yengeç gibi yan yan gidiyorsunuz CHP yandaşlığı yapmaya başladınız

Kral çıplak 18 Ağustos 2022 10:04

Başkan var böyle faydalı işler yapar, (bide bunu maksimum dar gelirliye yapsa daha şık olur) Başkan var bu halkın cebinden çıkan vergilerle gelen paraları ne idiğü belirsiz vakıf adı altında turgev midir nedir, tam donanımlı bina yapıp teslim eder, Birinin bütçesi ile yeni bir şehir kurulurken, ötekinin bütçesi olmasın hizmet yapamasın hatta hizmet araçlarını bile aldırmayan bir kafa!! Yatacak yeriniz yok lan sizin!!!

İzmitli 18 Ağustos 2022 09:59

Size de bir türlü yaranılmıyor İsmet bey! Hem sev hem göm. Fatma Hanım hem Fethiye Caddesinde hem vatandaşla ilişkilerinde oldukça başarılı. Keşke örnek alınsa...

Karamürselli 18 Ağustos 2022 09:55

İsmet DEDE pazar günü Körfez Sevindikli er meydanına gelde köylülerin tezgahlarını bir gez. Organik meyve sebze nasıl olurmuş gör.Bu yazında kendi kalene gol attıgını göreceksin.

Ks 18 Ağustos 2022 09:27

İsmet Çigit desene Kocaeliler bu sene sebzeye meyveye para vermeyecek. Ne büyük bir projeymiş böyle bu hay maşallah ya. Fatma abla bu sebzeleri ihtiyaç sahiplerine verseydi niye gazetecilere gönderiyor. Bu abla reklam peşinde. Trübünlere oynamasını çok iyi bilir kendisi.

İzmitli 18 Ağustos 2022 09:09

İsmet bey tarıma meyve sebzeye karşı degiliz. Üretime her zaman evet diyen biriyim. Yalnız şöyle bir durum oldu. Fatma ablanın gönderdigi 3 kilo domatese hükümeti kötüledin oldumu şimdi. Sana kazançlı çıkacagın bir teklifim var. Yarın sana köylü pazarından 5 kilo domates 5 kilo biber ve 5 kiloda salatalık alayım bu sebzeleri gazeteyede göndereyim bunun karşılıgında muhalefeti karalayan bir yazı yaz ne dersin İsmet Çigit ?

mert 18 Ağustos 2022 08:30

fatma hanım beni chp li yaptı 40 yaşından sonra.

Ahmet Elmalılı 18 Ağustos 2022 00:36

Gazete mensuplarına yağ yakmak amaçlı ve fakru zaruret içinde olan vatandaşlarımızı dışlayan iğrenç bir icraat. Belediye kanununda basın ağalarına beleş sebze dağıtmak gibi bir görev yoktur..

Engin 18 Ağustos 2022 00:09

Sizlere yani basına niye gönderiyor bugünlerde,

Yazarın Diğer Yazıları