Döviz’de köpük alındı ama fiyatlar hiç geri adım atmıyor - İsmet Çiğit

Döviz’de köpük alındı ama fiyatlar hiç geri adım atmıyor


Aslında şokları yaşayan ekonomi değil, vatandaştı... TL çok hızlı değer kaybetti. Dolar ve Euro fırladı gitti. Sadece Dolar ve Euro değil, dünyadaki bütün ülkelerin paraları bizim TL’miz karşısında değer kazandı. Ekonomideki anormal çöküş ile birlikte piyasalarda iğneden ipliğe her şeyin fiyatı aynı hızla yükselmeye başladı.

Dün 3’e aldığımız bir mal veya hizmeti, yarın 5’e alabilir hale geldik. Hatta fiyat artışları öyle bir hal aldı ki bazı ürünler piyasadan kayboldu. Kimse ertesi gün satacağı mal için fiyat veremez hale geldi.

Dolar neredeyse 20 TL’ye dayanmış, Euro 25 TL’ye doğru gider hale gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, biten yılın son günlerinde bir akşam televizyonlara çıktı, “Dövize endeksli Türk Lirası hesabı” formülünü açıkladı. O gece o açıklama ile birlikte TL birden değer kazanmaya başladı. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde AKP’liler davul zurna eşliğinde halay çekip, bu durumu kutladılar. Dövizdeki hızlı yükselişin nedeni olarak “Dış güçler” gösteriliyordu. Bir gece içinde paramız 4-5 TL birden değer kazanınca, Maliye ve Hazine Bakanımız Nebati, “Dövizdeki köpüğü aldık. Sırada enflasyondaki köpüğü almak var” dedi. Hızla yükselen fiyatların aynı hızla düşeceğini söyledi.

……………………

2022 yılının ilk ayında ortalara geldik. Evet, bu günlerde paramız eskisi gibi çok büyük hızla değer kaybetmiyor. Dolar 13.80, Euro 15.70 seviyelerinde durulmuş gözüküyor. Gün içinde rakamlar birkaç kuruş oynuyor.

Hiç kuşkusuz bu durum bile önemli ve güzel bir gelişme. Ama ya piyasalarda mal ve hizmet fiyatlarının durumu?

Gün aşırı akaryakıt fiyatlarına zamlar devam ediyor. Çünkü, dünyada ham petrol fiyatları yükseliyor. Hele şu pandemi dönemi bitsin, bugünlerde 80 Dolar seviyesinde olan ham petrol fiyatlarının 100 Dolar’a kadar çıkacağını öngörenler var. O zaman ne yapacağız, düşünmek bile istemiyor insan...

Evlere, iş yerlerine yeni yılın ilk gaz-elektrik faturaları geldi. Faturalarda korkunç rakamlar var. Eline alan “Yandım Allah” diye bağırıyor.

(1+1) konutlardan süper lüks villalara kadar siteler içinde bulunan bütün konutların aylık aidatlarında korkunç yüksek artışlar yapıldı. Konutlardaki zorunlu harcamalar, bir önceki aya göre yüzde 100’ün üzerinde arttı. Türkiye’de elektrik ve gaz faturalarını ödeyemeyen milyonlarca aile vardı. Şimdi bunlara milyonlarca aile daha katılacak.

Bu tablo sadece akaryakıt, gaz, elektrik gibi enerji giderleri için geçerli değil…

Çıkın piyasaya bakın, patates fiyatından maydanoz fiyatına; diş macunundan kadınların hijyenik petlerine kadar zorunlu tüketim mallarının tamamının fiyatları çok yüksek ve hemen hepsine yeni zamlar geliyor. Bütün uzmanlar, önümüzdeki şubat-mart aylarında enflasyonun yine çok yüksek seyredeceğini öngörüyor.

Asgari ücretle çalışan insanlar henüz zamlı maaşlarını almadılar. Ama 4 bin 250 TL’yi yükselen asgari ücret de artık tek başına yaşayan insanlar için yeterli olmayacak. Üstelik asgari ücretteki artışla birlikte özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde işten çıkartmalar başladı. Bu pahalılık ortamında bir de işsizler ordusuna eklenen yeni insanlar var.

Emekliler zamlı yeni maaşlarını bekliyorlar ama bu pahalılık ve enflasyon ortamında umutları yok. Emekli maaşları elektrik ve gaz faturalarına yetecek mi kara kara bunu düşünüyorlar.

Son zamanlardaki tek güzel haber madeni işte iş kolunda uzun pazarlıklar ve ses getiren işçi eylemlerinin ardından yıllık yüzde 65 seviyesinde bir ücret artışı ile toplu sözleşmenin imzalanmış olmasıydı. Ama otomobil ve beyaz eşya sektöründe çalışan işçilere de bu zamlı maaşları yeterli olmayacak.

………………….

Evet, dövizdeki köpük bir miktar alındı. Ama sokaktaki, marketteki korkunç enflasyon ortamında bir değişiklik yok. Hiçbir şeyin fiyatı düşmedi, tam tersine zamlar hızla devam ediyor. Akaryakıta yapılan sürekli zamlar iğneden ipliğe her şeyin fiyatını arttırıyor.

Yakında bir ekmek 5 TL olacak.

Kara kış geldi, gelecek ay gaz ve elektrik faturaları çok daha yüksek çıkacak.

Kış ortamında gıda maddelerinin fiyatları biraz daha yükselecek.

Ne olacak bu milletin hali?

Topluma sızlanma, söylenme ve hoşnutsuzluk giderek yükseliyor.

Kime dokunsanız bin ah işitiyorsunuz.

Ülkemizin artık bir an önce erken seçime gitmesi gerekiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Ekm

ZİRVE’de veda yazısı 

27Ekm
26Ekm
25Ekm

200 TL ne kadar değersizmiş!

24Ekm