İsmet Çiğit

D-100'de 12 bin ton mısır 

İsmet Çiğit

Türk diplomasisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diplomatik ilişkileri dünya için çok önemli bir gelişmeyi gündeme getirdi. 

Malum, aylardır Rusya ile Ukrayna savaşıyor. Bu savaş nedeniyle Ukrayna limanları abluka altında…

Dünyanın en önemli tahıl ve yiyecek üreticisi olan Ukrayna’nın ürettiği tarım ürünleri dünyaya dağılamıyordu. 

Türkiye devreye girdi. Rusya ile Ukrayna’yı masaya oturttu, anlaşmalarını sağladı. 

Artık hem Rus, hem Ukrayna limanlarından  gemiler arka arkaya hareket ediyorlar. 

İstanbul Boğazı girişinde  Birleşmiş Milletler öncülüğündeki bir heyet tarafından bu gemilerin yükleri denetleniyor. Silah kaçakçılığı, insan kaçakçılığı var mı diye kontrol ediliyor. Denetimden geçen gemiler dünyanın dört bir yanına  doğru yollarına devam ediyorlar. 
…………….

Buraya kadar her şey güzel.. Ukrayna’dan hareket eden, 12 bin ton mısır taşıyan Türk bayraklı bir gemi de önceki gün Derince Limanı’na geldi. 

Bu gemi, devlete aitken nedense çalıştırılmayan, özelleştirildikten sonra müthiş hareketlenen Derince’deki Safi Port Limanı’na yanaşıp, yükünü bıraktı. O Safi Port Limanı ki, Derince sahilinde 81 tane kimyasal madde depolama tankı yapmak için de izin almıştı. 

Şimdilik Safi Port’a mısır geliyor. Yakında tanklar bitsin, her türlü zehirli kimyasal madde de bu limana gelecek. 

Neyse, 12 bin ton mısır Derince’ye indi. İyi de orada mı kalacak? Hayır…

Bu mısırları Ukrayna’dan ithal eden Türk firmasının fabrikası Sakarya Hendek’te bulunuyor. 

12 bin ton mısır, Derince’deki Safi Port Limanı’ndan 400 TIR’la Hendek’e taşınacak. Herhalde orada işlenip, mısır özü yağı üretilecek. 

Derince ile İzmit arasındaki trafiği düşünün. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde Derince Limanı girişinde çok kilitlenir. Araçlar uzun süre yolda beklemek zorunda kalırlar. 

Şimdi Ukrayna’dan Derince Limanı’na gelen 12 bin ton mısır da 400 büyük TIR ile limandan çıkacak, D-100’e girecek. İzmit’in bağrından geçecek, Hendek’e gidecek.

Ukrayna’dan gelen mısır sadece bir örnek… Türkiye’nin bütün ithalatı İzmit Körfezi’ndeki limanlardan yapılıyor. Türkiye’nin bütün ihracatı da yine bu limanlardan gerçekleşiyor. 

İyi de  bu limanların TEM Otoyoluna veya Kuzey Marmara Otoyolu’na bağlantısı  yıllardır yapılmıyor. Derince’deki Safi Port Limanı’nı TEM’e bağlayacak basit bir yolun projesi hazır. 

Ama Safi Port Limanı’na 81 tane asit ve kimyasal madde tankı yapımına izin verilirken, bu limanı TEM’e bağlayacak ve artık şehrimizin şehir içi yolu haline gelen D-100’i rahatlatacak bağlantı yolunun yapımı için kimse zorlamıyor. 

Ya bir an önce devlet, ya bir an önce belediyeler ya da bir an önce Safi Port ve Körfez’in kuzey yakasındaki diğer limanlar hep birlikte bu bağlantı yolunu yapmak zorundadır. 

Ukrayna’dan 12 bin ton mısır gelecek, bu mısır yükü 400 TIR kamyonu ile Derince’den Hendek’e gidecek. Mısır dolu bu TIR’ların tamamı

İzmit’in göbeğinden geçecek. Zaten D-100 karayolu İzmit geçişindeki trafiğin hali malum.. Bu yol bize yetmiyor. Bir de üstüne bu limanların yükünü çekiyoruz. 

Türkiye’nin ithal ettiği bütün ürünler, Türkiye’nin ihraç ettiği bütün ürünler İzmit’in üzerinden İzmit’i ezip geçiyor,  Derince Limanı'nı TEM’e bağlayacak 3-5 kilometrelik basit bir yol (güzergahı belli, projeleri hazır olmasına rağmen) yapılmıyor. 

Eziyorlar bizi…

Yok sayıyorlar İzmit’i... 

Derince’den Hendek’e 12 bin ton mısırı götürecek 400 TIR kamyonu İzmit içinden geçerken trafiği nasıl etkileyecek?

Bu 400 TIR, İzmit’in göbeğinden geçerken kaç tane maddi hasarlı, kaç tane ölümlü veya yaralamalı kazaya neden olacak?

Biz, bu TIR’lar yüzünden D-100 İzmit geçişindeki  gereksiz ışıklı kavşaklarda ne kadar beklemek zorunda kalacağız. 

Venezüella’dan canlı hayvan, angus, öküz gelir Derince’ye indirilir. Hemen limandan TEM’e çıkmak varken, bu öküzlerin tamamı  İzmit’in ortasından geçirilerek nakledilir. 

Ukrayna’dan Derince’ye mısır, buğday gelir. Derince Limanı’nda TIR’lara yüklenen malların D-100’e girmeden TEM’e çıkıp gideceği yere gitmesi gerekirken bütün TIR’lar İzmit’in üzerinden geçirilir. 

Ey benim güzel şehrim; seni savunacak, senin haklarını koruyacak bir tane seçilmiş, etkili siyasetçin yok mu? 

Derince’deki Safi Port Limanı’na 81 tane kimyasal madde depolama tankı yapma izni verenlerin aklı, önce Safi Port’tan TEM’e bağlantı yolu yapılması gerektiğini düşünemiyor mu?

Şu sıralar çıkın, D-100 üzerindeki yaya köprülerine bekleyin... 

Bağrımızdan geçip Hendek’e gidecek TIR’lardan dökülen Ukrayna mısırını toplayıp, tavuklarınıza yem olarak ikram edebilirsiniz. 

Yorumlar 5
Parasız yol 10 Ağustos 2022 13:30

Parasız yol varken hiç bir fabrika paralı yola kamyonunu sokmaz. Bir de gisesi var gir çık yapmak var.. yalnız bu yuk kamyonlarına bir çözüm bulmak gerekiyor. Sabah 8 akşam 2000 yasak olsun. İsteyen kamyonunu bu saatlerde otobandan geçirsin..isteyen beklesin

İzmitli 10 Ağustos 2022 12:43

İsmet bey 1 Eylülde kimseye söz verme açılışı beraber yapalım. Hesabıda şu şekilde yaparız. Kefken palamutları benden olur uzun demleme senden ne dersin abey ?

Semih ERDİ 10 Ağustos 2022 09:53

99 öncesi Derince'de oturuyordum.Liman çıkışının Derince ve İzmit'e verdiği sikıntı artarak devam ediyor.Kazan soda ek yatırımla tesisini büyütüyor onlarında kullandığı bu yol her geçen gün daha büyük sorunlara gebe.Otoyol bağlantısı için biraz çalışma yapılmış ama devamı gelmemiş.Bence bu konuda daha kapsamlı bilgi için O bölgenin insanı olan Sn.Nihat Ergün'e sormanız yararlı olacak.

mert 10 Ağustos 2022 06:38

karasu demiryolu projesi ne oldu? o proje battı. yazık yazık

Fehmi Ülker 10 Ağustos 2022 00:41

Bilmediğin birşey yok senin be İsmet Çiğit. Bir şeyide bilme be dede. Bilgi dolu bir yazı olmuş tebrikler. Hiçbir gelişmedende memnun olmuyon böyle bi tarafında var.

Yazarın Diğer Yazıları