İsmet Çiğit

CHP Danışma'dan güçlenerek çıktı

İsmet Çiğit

Günümüz Türkiye ve Kocaeli siyasetinde en kolay, en popüler iş, CHP’yi, Genel Başkanını, İl Başkanını, parti yöneticilerini ve partili belediye başkanlarını eleştirmek, hatta yerden yere vurmaktır.

CHP’ye vurursanız, CHP’yi hırpalarsanız, iktidarın bütün nimetleri önünüze serilir, yaşamınız kolaylaşır. Eşinize, dostunuza, çoluğunuza çocuğunuza iş bulabilir, kendinize ballı ihalelerin önünü açabilirsiniz.

Kuşkusuz CHP de hem ülke genelinde, hem ilimizdeki haliyle “Sütten çıkmış ak kaşık” değil... Kendi içinde çok büyük çelişkileri, çok ciddi hataları, eksikleri var. CHP, kendi içinde didişmekten hala perişan durumdaki halkın halini net olarak göremiyor, alternatif politikalar oluşturamıyor.

İşte bu siyaset ortamında Harun Yıldızlı dönemindeki ilk CHP İl Danışma Kurulu toplantısı pazar günü yapıldı. Evdeki pazar keyfimi feda edip, bu toplantıyı izlemeye gitmedim. Ama güvendiğim partili dostlarımdan ayrıntılı bilgiler aldım. Bunları okurlarımla paylaşmak istiyorum.

……………………

Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’ndeki toplantıya katılan herkes, katılımdan, toplantıya partililerin gösterdiği ilgiden son derece memnun. Bu yoğun katılım, CHP’nin ilimizde hareketli, heyecanlı olduğunu ortaya koydu.

Yine toplantıya katılan hemen herkes, İl Başkanı Harun Yıldızlı’nın bu toplantıyı çok başarılı ve adil yönettiği konusunda hemfikir… İl Başkanı Yıldızlı, bu toplantıdaki olgun tavrıyla, parti içindeki yerini ve gücünü sağlamlaştırdı.

Bazı konuşmacılar, örneğin eski il başkanlarından Cevdet Barış, salondaki konuşmasında, “Ben kongre döneminde Harun Yıldızlı’ya karşıydım. Ancak bugün görevini iyi yaptığını düşünüyor ve destekliyorum” diyerek il başkanını övmekten çekinmedi.

Toplantıya katılan Genel Merkez yöneticileri Engin Özkoç ve Oğuz Kaan Salıcı da konuşmalarıyla partilileri heyecanlandırmayı başarmışlar.

Danışma Meclisi toplantısında konuşan hemen hemen bütün partililer, salonda bulunan Milletvekili Tahsin Tarhan’ın gözünün içine baka baka “Bundan sonraki seçimlerde mutlaka ön seçim istiyoruz” demekten kendilerini alamamışlar.

Danışma Meclisi toplantısına Kocaeli Milletvekili Haydar Akar katılmamış. Akar, TBMM Başkan Vekili olduktan sonra örgütten bir hayli koptu. Zaten yeniden aday olmayacağını da her yerde konuşuyor. Bu nedenle yokluğu da pek fazla yadırganmamış olsa gerek.

Ama CHP İzmit’te böyle bir toplantı yapıyorsa, o toplantıda mutlaka Sefa Sirmen’in bulunması gerekirdi. Sirmen’in kırgınlıkları var. Büyük bölümünde yerden göğe kadar haklı... Herşeye rağmen, CHP İl Başkanının ya bizzat kendisi giderek ya da bir partiliyi görevlendirerek Sefa Sirmen’i içine kapandığı İhsaniye’deki evinden alıp, toplantıya getirmesi gerekirdi.

Toplantıda eski il başkanlarından Keramettin Gençtürk söz almış… CHP’nin HDP ile olan birlikteliğini, işbirliğini, dostluğunu açık açık, kimseden gizlemeye gerek duymadan yapması gerektiğini söylemiş. Bana toplantı notlarını aktaran partili dostum, “Keramettin Gençtürk’ün bu konuşmasına salondan tepki gelmedi. Adeta salondaki herkes bu sözleri onaylar gibiydi” diye aktardı.

Son kongrede Harun Yıldızlı’nın karşısında aday olan Bozkurt Uslu da konuşmuş: “Yerel seçimlerde ben Körfez Belediye Başkanlığını kazanacaktım. İlçedeki yüzde 10’u bulan HDP oyları bana gelecekti. Ama Körfez’i İYİ Parti’ye bırakıp büyük yanlış yapıldı” diye sitem etmiş. Uslu, önümüzdeki il yerel seçimlerde Körfez’den yeniden aday olacağını da şimdiden açıklamış.

…………………….

İl Başkanı Yıldızlı ile konuştum.. Toplantının genel havasından, özellikle katılımın yüksekliğinden memnundu. Yıldızlı, “Abi emin ol çok çalışıyorum. Çalışmalarımızın karşılığını aldığımızı da görüyorum. Her geçen gün halkın arasında daha güçlü hale geliyoruz. Ama bu ortamda iktidar partisinin çıkarttığı zorluklardan çok, kendi içimizdeki çatlak seslerle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Buna üzülüyorum” dedi.

Toplantıdan iki gün önce, Hikmet Erenkaya ile karşılaşmış; ayak üstü sohbet etmiştik.  “Danışma meclisinde konuşacağım. İl yönetiminin yaptığı haksızlıkları dile getirecek, ön seçim müessesesinin önemini anlatacağım” demişti. Bana toplantı notlarını aktaran o dostuma “Erenkaya konuştu mu?” diye sordum, “Hiç yerinden kalkmadı” dedi.

CHP’nin konuşması lazım. Herkesin konuşması lazım. CHP’de herkesin konuşmasını yadırgamamak lazım. Ama bu CHP Türkiye’yi ve Kocaeli’yi yönetmeye talip olacaksa, kendi içinde asgari müştereklerde uyumu sağlaması lazım.

İlimizde özellikle İl Başkanı ile İzmit Belediye Başkanı arasındaki, daha doğrusu İzmit Belediye Başkanı ile parti örgütü arasındaki sorunları, çekişmeleri ortadan kaldırmak, bunların uyum içinde çalışmasını sağlamak lazım. Bu konudaki sıkıntı halının altına süpürülüp, görmezden gelindikçe büyüyor. Bu sıkıntı giderek artıyor ve herkesin dikkatini çekiyor. CHP kendi içinde barışı sağlamadan, CHP’yi, “Olur da bir gün iktidara gelirler, bende faydalanırım” mantığıyla, “Küçük olsun, benim olsun” tarzıyla kullanmaya çalışanlardan kurtulmadan hiçbir şekilde siyasi başarıyı yakalayamaz.

Günümüz Türkiye’sinde ve günümüz Kocaeli’sinde CHP için önemli fırsatlar bulunuyor.

Bu fırsatları avantaja çevirmek, halkın gönlüne girebilmek için de CHP’nin önce kendi içinde huzuru sağlaması gerekiyor.

Pazar günü yapılan toplantının bu amaç doğrultusunda önemli bir ilk adım olduğunu düşünüyorum.

Yazarın Diğer Yazıları