İsmet Çiğit

Bir başarı hikayesi 

İsmet Çiğit

Bizim şehrimizde, özellikle bu şehirden çıkan insanların  büyük başarı öyküleri yazdığına, ne yazık ki son yıllarda pek tanık olamıyoruz.. 

Başka şehirlerden ellerinde sermaye ile gelip bu şehirde kendilerini iş dünyasında ve siyasette bir yerlere taşıyan insanlardan örnekler verebiliriz de, bu şehirde büyüyüp, tırnakları ile kazıyarak yükselen insanlara pek fazla rastlayamayız… 

Kocaeli Zirve Gazetesi’nin patronu Tahsin Keskin, geçen hafta beni biriyle tanıştırdı.  
Tahsin Keskin’in arkadaşı… 

Tanıştığım kişi Ceyhun Eken… Yaklaşık bir saat  birlikte olduk. Bu sürenin ancak beşte birinde karşılıklı konuşma imkanımız oldu.

Sürekli telefonu çalıyor, sürekli birileriyle iş konuşuyor. Belli ki  çok yoğun çalışıyor. 
………………….
Ceyhun Eken 1980 doğumlu. İzmit’in köylerinden, manav… 

Yıllar önce annesi hazırladığı tülbentleri bohçaya doldurup, İzmit’in köylerinde  kadınların altın gününü dolaşıp, satarmış. Sonraları annesi ve babası pazarcılık işine girmişler. 

Ceyhun Eken, 12 yaşında babası ile birlikte sahibi oldukları araçla İzmit’in köylerini dolayıp tekstil ürünleri pazarlamaya başlamış. Annesi ve babasıyla birlikte semt pazarlarında tezgah açmış. 

Teknik lise mezunu olan genç işadamı, anne ve babasıyla birlikte başladığı tekstil-konfeksiyon pazarlama işinde büyüme imkanlarını görmüş.. 

Şimdi, kurucusu olduğu EKN Giyim firmasının sahibi… 

EKN Giyim, ilimizdeki bütün okulların  giysilerini satıyor. Ama sadece satmakla kalmıyor. Bu giysilerin tamamını  kendisi üretiyor. Yani, kendi ürettiği ürünleri, aracı olmaksızın kendisi pazarlıyor. 
……………
Bizim ilimizde okul giysilerinin satışı işi, çok uzun yıllardır 1-2 firmanın tekeline kalmıştı. Öğrenci velileri, okul döneminde bu firmalara gitmek, çocuklarının okul giysilerini bunlardan satın almak zorundaydı.

Şimdi İzmit’te EKN Giyim, bu tekeli kırıyor. Ceyhun Eken, ilimizdeki 100 civarında okulun tamamının  okul giysileri konusuna hakim.. 

Kumaşları alıyor, yakaları alıyor. Düğmeleri, okul armalarını hazırlıyor. 40 kişinin çalıştığı atölyelerinde bunları dikiyor.. 

Sonra Bekirdere Üçyol mevkiinde,  Turan Güneş Caddesi üzerindeki beş katlı mağazasında bunları öğrenci velilerinin beğenisine sunuyor. 

Ceyhun Eken bütün okul giysilerinde,  piyasanın en az yüzde 20-25 altında fiyatlarla  satış yaptıklarını anlattı. 

Benim yanımda sürekli telefonla konuşuyor. Falanca okulun  giysilerinde yakalar eksik kalmış. Üretim durmuş. Hemen yaka tedarikçisini arıyor, sipariş veriyor. 

Filanca okulun giysileri hazırlanırken düğmeler eksik kalmış. Düğme tedarikçisini arıyor, sorunu çözüyor. 

EKN Giyim’in üretim merkezi Yeşilova’da... Her okulun giysileri burada pazarlanıyor, Bekirdere’deki mağazaya geliyor. 

İzmit’te öğrenci giysisi satan firmaların mağazaları genellikle ufaktır. Okulların açılış zamanında insanlar sıkış tepiş alışveriş yapmak zorunda kalırlar. 

Ceyhun Eken’in sahibi olduğu EKN Giyim’in binası 5 katlıBir kat ilkokul, bir kat ortaokul, bir kat lise öğrencileri için ayrılmış. Her kat 200 metrekare... Her katta 5’er prova odası bulunuyormuş.. 

Öğrenciler ve velileri bu mağazada rahat rahat alışverişlerini yapabiliyorlar. Ceyhun Eken,  “Yakın gelecekte İzmit merkezde ve diğer ilçelerde de satış mağazaları açacağım” diyor. 
…………………
Pazarcılıktan, bohçacılıktan gelip, üretime girmek, 100 civarında okulun giysilerini  üretmek ve uygun fiyatla satmak etkileyici bir gelişme.

Ceyhun Eken şunları söyledi: 
“Okullarda erkek öğrenci pantolonları genellikle laciverttir. Yani pek çok okul için pantolon aynıdır. Ben her bütçeye göre pantolon üretiyorum. İsteyene 150 TL’ye de pantolon var. İsteyene 300 TL’ye de var. Sadece Kocaeli’deki okullar için giysi üretmiyorum. İstanbul’daki bazı önemli özel kolejlerin giysilerini de ben hazırlıyorum. Hatta yurt dışına, Irak’a öğrenci giysisi üretip satıyorum.” 

Çok zor, çok detaylı, çok takip gerektiren bir iş… Ama koşturuyor Ceyhun Eken... En az öğrenci mevcudu bulunan, ilimizin en ücra köşesindeki okulun giysilerindeki detaylara bile hakim. Telefonda görüşürken tanık oldum. 

Her okulun kız ve erkek öğrencileriyle ilgili okul elbiseleri konusundaki ayrıntıları biliyor. Kendisi de terzilik yeteneklerine sahip… 

EKN Giyim, şimdilik ayakkabı işine girmemiş. Bütün okul giysileri, okul çantaları  üretiyor ve satıyor… Ayrıca okul dönemleri bitince iş elbiselerine yöneliyor. Sipariş üzerine her kurum için iş elbiseleri üretiyor.  

EKN Giyim, 12 ay üretim yapıyor. Okul giysileri de yılın 365 günü mevcut. Ayrıca sosyete pazarlarına da giysi üretiyor. 

Kardeşi, Tuhafiyeciler Odası Başkanı... 

Kendisi, Pazarcılar Odası yönetim kurulu üyesi.. Yaklaşan KOTO seçimleri için de kendi iş kolunda çalışmalar yapıyor.

Giysilerini hazırladığı okulların müdürlerinden gelen  talepler karşılığında, o okullardaki ekonomik gücü yetersiz ailelerin çocuklarına okul giysilerini ücretsiz veriyor. Benim yanımda telefon görüşmelerinde birkaç tane okulun müstahdemine, çocukları için  okul giysilerini ücretsiz verdi. Tanık oldum. 

İlginç bir adam Ceyhun Eken... Ailesiyle birlikte pazarcılıktan, bohçacılıktan gelen kültürle kendisini geliştirmiş, bu kentteki en önemli konfeksiyon üreticileri arasına girmiş. Kendi ürettiği malları satıyor. Bu kentte yıllardır var olan “Öğrenci giysisi” tekelini kırıyor.

Okula giden çocuklarınız için, okul giysisi gerekiyorsa, Bekirdere Üçyol mevkiindeki EKN Giyim’e uğramanızı, çeşitleri ve fiyatları görüp başkalarıyla karşılaştırmanızı tavsiye ederim. 

Çocuklarınıza okul giysisi alırken, benim de selamımı söylerseniz, kasada yüzde 10-15 civarında bir indirim de alabileceğinizi söyleyebilirim. 

Ceyhun Eken’in çalışkanlığı, zekası ve hırsıyla bir kentin geleceğinde önemli bir yeri bulunduğuna inanıyorum. 

Yorumlar 1
yenidoğanlı 13 Eylül 2022 13:23

İyi bir güzelleme yapılmış. Ceyhun Eken nereye aday olacak acaba? Yakında anlarız.

Yazarın Diğer Yazıları