Gölge Adam

Hayal kırıklığı!

Gölge Adam

Bugün gerçekleştirilecek olan, TOGG’un Gemlik'teki fabrikasının açılışı öncesi, 2023 yılının ilk çeyreğinde satışa çıkarılacak olan TOGG'un elektrikli C SUV modelinin renkleri de belli oldu.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'dan (TOGG) "Türkiye’nin Renkleri" başlığı ile yapılan açıklamada, C SUV modeli için açıklanan altı renk; “Anadolu”, “Gemlik”, “Oltu”, “Kula”, “Kapadokya” ve “Pamukkale” isimleri ile duyuruldu.

Yapılan açıklamada, "'Bir otomobilden fazlası' için yola çıkan TOGG, 2023 yılının ilk çeyreğinde pazara sunacağı doğuştan elektrikli ilk akıllı cihazı C SUV’da “Türkiye’nin Renkleri”ni kullanıcılarıyla buluşturacak.

TOGG, Türkiye’nin büyüleyici güzelliklerinden ilham alarak tasarladığı ilk akıllı cihazının dış renklerine “Anadolu”, “Gemlik”, “Oltu”, “Kula”, “Kapadokya” ve “Pamukkale” isimlerini verdi. TOGG, kampüsünün de yer aldığı Gemlik’in zeytin ağaçlarının gölgesindeki mavi sularını, Anadolu topraklarındaki cana yakınlık ve tutkuyu yansıtan kırmızıyı, Oltu taşının göz alıcı siyahlığını, parlak dokusunu, sağlam yapısını, Kula’nın doğal yapısı, kayaçları ve vadileriyle yerkürenin milyonlarca yıllık geçmişini günümüze taşıyan gri ihtişamını, Kapadokya’nın olağanüstü güzellikteki doğa harikası peri bacalarının toprak ve kum bejini, Pamukkale travertenlerinin göz kamaştıran beyazlığını, C-SUV’un dış renklerinde buluşturdu." ifadelerine yer verildi.

Ben şunu anlamadım.

Türkiye’nin en büyük markası olmaya aday bu girişimi sadece “Anadolu”, “Gemlik”, “Oltu”, “Kula”, “Kapadokya” ve “Pamukkale” isimleri tanıtmak biraz hafif kalmadı mı?

Bu isimler bende tamamen hayal kırıklığı yarattı.

Bursa’nın Gemlik’i, Manisa’nın Kula’sı, Erzurum’un Oltu’su, Nevşehir’in Kapadokya’sı, Denizli’nin Pamukkale’sinden yola çıkacağınıza Türkiye’nin yedi bölgesinden yola çıkarak çok daha efektif isimler bulunamaz mıydı?

Bu renklerin anlamlarını düşünerek kim aracının rengini seçecek?

Madem mikro bir coğrafi isim ile adlandıracaksınız diğer bölgeleri de kapsayacak isimler neden düşünülmedi?

Bazen bir şeyler düşünüyoruz ama yarım düşünüyoruz.

TOGG'un elektrikli C SUV modelinin renklerini belirlerken emin olun orada çalışanlar kendi memleketlerinden hareketle bu isimleri belirlemişlerdir.

Böyle bir markaya böyle uydurma isimler olmadı.

Umarım 2023’te çıkacak araç da uydurma olmaz.

-----------------------------------------------------------------

''YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ''

Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99. yıl dönümü...

TBMM'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'i ilan etmesiyle Türk tarihinde yeni bir sayfa açıldı.

İşte o günden bugüne tam 99 yıl geçti.

Ancak Cumhuriyet'i ilanı öyle kolay olmadı.

Mustafa Kemal Paşa, 28 Ekim 1923 akşamına kadar hükümetin kurulamaması üzerine Çankaya Köşkü'nde arkadaşları için Latife Hanım'a bir sofra hazırlattı.

İsmet Paşa, Ali Fuat Paşa, Halit Paşa, Kemalettin Sami Bey'in de yer aldığı akşam yemeğinde yaşananları Mustafa Kemal Paşa, Nutuk'ta şöyle anlattı:

"Gece olmuştu... Çankaya'ya gitmek üzere Meclis binasından ayrılırken, koridorlarda beni beklemekte olan Kemalettin Sami ve Halit Paşa'lara rastladım. Ali Fuat Paşa, Ankara'dan hareket ederken bunların Ankara'ya geldiklerini o günkü gazetede 'Bir Uğurlama ve Bir Karşılama' başlığı altında okumuştum. Daha kendileriyle görüşmemiştim. Benimle konuşmak üzere geç vakte kadar orada beklediklerini anlayınca, akşam yemeğine gelmelerini, Milli Savunma Bakanı Kazım Paşa vasıtasıyla kendilerine bildirdim. İsmet Paşa ile Kazım Paşa'ya ve Fethi Bey'e de Çankaya'ya benimle birlikte gelmelerini söyledim. Çankaya'ya gittiğim zaman, orada, beni görmek üzere gelmiş bulunan Rize Milletvekili Fuat, Afyonkarahisar Milletvekili Ruşen Eşref Bey'lerle karşılaştım. Onları da yemeğe alıkoydum.

Yemek sırasında: 'Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz' dedim. Orada bulunan arkadaşlar, derhal düşünceme katıldılar. Yemeği bıraktık. O dakikadan itibaren, nasıl hareket edileceği konusunda kısa bir program yaparak arkadaşları görevlendirdim. Yaptığım programın ve verdiğim talimatın uygulanışını göreceksiniz.

Efendiler, görüyorsunuz ki Cumhuriyet ilanına karar vermek için Ankara'da bulunan bütün arkadaşlarımı davet ederek onlarla görüşüp tartışmaya asla lüzum ve ihtiyaç görmedim. Çünkü, onların da aslında ve tabii olarak benim gibi düşündüklerinden şüphe etmiyordum. Halbuki o sırada Ankara'da bulunmayan bazı kişiler, yetkileri olmadığı halde, kendilerine haber verilmeden, düşünce ve rızaları alınmadan Cumhuriyet'in ilan edilmiş olmasını bize gücenme ve bizden ayrılma sebebi saydılar."

Mustafa Kemal Paşa o gece İsmet Paşa ile 1921 Anayasası'nın bazı maddelerini değiştiren kanun tasarısını hazırladı.

"Türkiye devletinin hükümet şekli cumhuriyettir." hükmünün yer aldığı tasarı üzerinde TBMM'de yapılan konuşmalardan sonra saat 20.30'da oturuma katılan 158 üyenin tamamının oyuyla Cumhuriyet'in ilanı kabul edildi. Cumhuriyet'in ilanı "Yaşasın Cumhuriyet" sesleri ve alkışlarla karşılandı.

İşte büyük mücadelerle kurulan bu Cumhuriyet'in anlamı da mahiyeti de çok büyük.

O yüzden ona sahip çıkmak en önemli görevimiz…

Yazarın Diğer Yazıları