Gölge Adam

Ekmek 6 lira ne zaman olur?

Gölge Adam

GERİ DÖNÜŞÜM KUTUMUZ NEDEN YOK?

Dünya çok büyük enerji krizi yaşıyor… 

Dünya çok tehlikeli iklim değişikliği yaşıyor… 

Tasarruf çok önemli, geri dönüşüm çok önemli. 

Kağıt, cam, plastik, pil, elektronik eşya, hatta kullanılmış yanık yağ… Artık bunların hiç biri çöp değil. Mutlaka düzenli toplanması, değerlendirilmesi gerekiyor. 

Ülkemizde de bu konuda pek çok kampanya var. Başka kentlere gidin, belediyeler geri dönüşüme uygun atıkları çok daha düzenli topluyorlar.. 

Ama bizim ilimizde yeterince geri dönüşüme uygun çöpler için kutu yok... 

Eski kağıtlar, içi boşalmış şişeler, teneke kutular, plastik su şişeleri, kartonlar... Bunları  geri dönüşüm için atabileceğiniz kutular yok...

Bu konuda hem Büyükşehir Belediyemiz, hem İzmit Belediyemiz son derece umursamaz… 

Camlar, plastikler, kağıtlar çöpe gidiyor. Kullanılmış yanık yağlar sokaklara dökülüyor. 

Oysa hem doğayı korumak, temiz tutmak için, hem  bu atıkları yeniden ekonomiye kazandırmak ve ucuz enerji elde etmek için zerresini bile ziyan etmememiz gerekiyor. 

Bırakın kenar mahalleleri, ara sokakları… Toplu konut sitelerinin çevresinde bile yeterince geri dönüşüm kutusu bulunmuyor. 

Çok mu zor iştir, kağıt, teneke, cam, plastik atıkları  toplayacak  kutular yapmak ve kentin her yerine, özellikle toplu konut sitelerinin çevrelerine yerleştirmek. 

Kentimizin bu konuda bir kampanya başlatması, geri dönüşüme uygun bütün atıkların düzenli şekilde toplanması gerekiyor. 

HAVUZLARI KAPATMAYIN, HAFTASONU ÇOK SICAK 
Bölgemizde son bahar yüzünü gösterdi, havalar serinledi. 

Havaların serinlemesi ile birlikte ilimizdeki  sitelerde bulunan yüzme havuzları da kapanmaya başladı. 

Bir sitede yüzme havuzunu işletmek, sağlıklı ve temiz tutmak, büyük masraf. Site yöneticileri mümkün olduğu kadar çabuk havuzları kapatmak ve bu masraflardan kurtulmak istiyorlar. 

Ancak henüz yaz bitmedi. Özellikle önümüzdeki hafta sonunda bölgemizde sıcaklığın 40 dereceyi bulması bekleniyor. Cuma, cumartesi, pazar günleri hem güneş yakacak, hem lodos bunaltacak. Bu nedenle yüzme havuzlarının açık tutulmasında yarar var. 

Zaten bazı sitelerde yüzme havuzlarını kapatmak isteyen yöneticiler ile, havuzların eylül sonuna kadar açık kalmasını isteyen site sakinleri arasında tartışmalar da yaşanıyor. 

Yaz daha uzun.. Denizin kıyısındaki bu kentte ne yazık ki denize girme imkanı da kısıtlı. Hafta sonundaki bunaltıcı sıcaklarda havuzlar açık olmalı.. 

EKMEK, NE ZAMAN 6 TL OLUR?
Ay başında elektrik ve gaz fiyatlarına yüklü zam geldi ya… Yeniden pek çok yiyecek fiyatında artışlar hızlandı. 

Bu arada “Zarar ediyoruz” diye ilk bağıranların başında yine fırıncılar geliyor. Fırıncılar Federasyonu, “Mevcut fiyatlar kurtarmıyor. 200 gramlık ekmek en az 6 TL olmalı” diyor.. 

Fırıncılar söylenmeye başladı mı, zam da yakın demektir. 

Hele bizim şehrimizde... Her zaman ilk ekmek zammı bu kentte  uygulamaya konulur. 

Halen 200 gram ekmek 4 TL.. Dar gelirliler  bu fiyatta bile zorlanıyorlar.. 

Ama hazır olun... Fırıncılar söylenmeye başladı. Çok yakında ekmek önce 5 TL, ardından  yıl sonuna kadar 6 TL olursa şaşmayın.

Ekmek fiyatı artarsa, yine önce bizim şehrimizde simit fiyatı da artar. Halen 5 TL olan simidin de yakında 10 TL olmasına kendinizi şimdiden hazırlayın,. 


 

Yazarın Diğer Yazıları