Gölge Adam

Dış politikada olumlu gelişmeler 

Gölge Adam

Bir dönem, çevremizdeki her ülkeyle, bütün komşularımızda kavga halindeydik. 

Herkes haksız, bir biz haklıyız havasında  bütün ülkelere  gider yapıyor, ilişkileri  donduruyorduk. Şu sıralar bir Yunanistan’la sıkıntımız var ki, bu da Yunan hükümetinin tavrından kaynaklanıyor. 

Rusya ile zaten ballı börek durumundayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde izlediği dengeli politika, Türkiye’ye itibar kazandırdı. 

Ayrıca şu sıralar İsrail ile ilişkileri yeniden yoluna koyduk.  Mısır ile tekrar doğru ilişkiler içine giriyoruz. 

Suudi Arabistan’la, BAE ile neredeyse kanlı bıçaklı düşman olmuştuk, ilişkileri toparladık. Hatta, Suriye ile yeniden irtibat kurma aşamasına geldik. 

Bu süreçte ülkemizdeki muhalefetin  özellikle Suriye konusundaki yeni açılımları  eleştirmesi, “Ne oldu da Suriye rejimi ile barışıyoruz” şeklindeki eleştirileri bence çok yanlış ve abes.. 

Dış politikada yeniden çevremizdeki bütün ülkelerle karşılıklı menfaatleri koruyarak ilişkilerimizi düzeltmemiz, dünyanın içinden geçtiği bu süreçte çok önemlidir. 

Keşke Suriye ile gerçekten barışsak! 

Keşke bu barış ortamı içinde ülkemizin her yerine yayılmış  Suriyeli gözmenleri rızaları ile kendi ülkelerine gönderebilsek. 

Dış politikada her ülke ile kavga edip, dalaşmak yerine Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” çizgisine geri dönmek, nereden baksanız olumlu bir gelişmedir. 

Muhalefet ülkemizdeki ekonomiyi, adaletsizlikleri, gelir dağılımındaki eşitsizlikleri,  pek çok alandaki yanlış politikaları eleştirmekte haklıdır. Ama iktidarın diğer ülkelerle arayı düzeltip dost olmak konusunda attığı adamları desteklemek ve takdir etmek gerektiğini düşünüyorum. 

OKUL BİNALARINDA DURUM NEDİR? 
Yeni eğitim yılının başlamasına şunun şurasında bir aydan daha az zaman kaldı. İyi de şehrimizde devlet okullarındaki binaların durumu nedir?

Geçen yıl,  “Binaları hasarlı” olduğu gerekçesiyle ilimizdeki bazı önemli ve kalabalık okullar yıkıldı. Ama yerlerine yeni okul binalarının yapımı başlamadı. 

Her yıl, bu yaz tatili döneminde  okul binalarında bakım, onarım, tadilat yapılır. Bu yıl bu konuda da bir çaba görünmüyor. 

15 Eylül’de okullar açıldığında bazı okullarda sınıflar çok kalabalık olacak. Eğitimde hedef olan tam gün eğitim  uygulamasından biraz daha uzaklaşılacak. 

Kentimizin bazı bölgelerinde öğrenciler, yakın çevrelerinde okul bulunmadığı için uzak bölgelerdeki okullara gitmek zorunda kalacak. 

İlimizde eğitimin bina sorunu konusunda çok yavaş hareket edildiğini düşünüyorum. 

Yeni okul binalarına çok ihtiyaç varken, biz elimizdeki mevcut binaları yıktık, yenisini de yapamıyoruz. Bu durum önümüzdeki eğitim döneminde  yeni sıkıntılar yaratabilir. 

TRAFİK KAZALARINDAKİ ARTIŞ 
Farkında mısınız, bilmiyorum. Son zamanlarda hem ülke genelinde, hem bölgemizde trafik kazalarında ciddi artış var. 

Otoyolda her gün büyük ve ölümlü kazalar meydana geliyor. Köy yollarında kazalar  oluyor. Trafikte her gün bölgemizde birkaç kişi hayatını kaybediyor, çok önemli maddi zararlar ortaya çıkıyor. 

Hiç kuşkusuz havaların aşırı sıcak olması, özellikle uzun mesafede uzun süre araç kullananların direksiyon başında bunalması, bu kazalarda önemli faktör. 

Eskiden şehirlerarası yollar üzerinde birkaç kilometre aralıklarla sebil çeşmeler bulunurdu. 

Araçlar çeşme başında durur, hem yolcular, hem şoförler kana kana su içer, musluğun altına başlarını sokup serinlerdi. 

Artık karayolları üzerinde böyle çeşmeler yok. Önemli bir eksiklik olarak görüyorum. 

Bir de, bizim ülkemizde trafik kontrolleri çok gereksiz ve saçma sapan yapılıyor. 

Gereksiz park cezaları, gereksiz kamera kayıt cezaları insanları bezdiriyor. Otoyollarda hız sınırları da arttırıldı. Ama trafik ekipleri, şehir içi caddelerde vatandaşa ceza kesmeye devam ediyorlar. 

Şehirlerarası yollarda özellikle  araçların hızlı seyrettiği otoyollarda daha ciddi ve tutarlı trafik denetimlerinin yapılması  gerekiyor. 

Bir de şehirlerarası yollarda en azından 90-100 km aralıklarla sürücülerin ve yolcuların serinleyebileceği çeşmeler yapmanın faydalı olacağına inanıyorum. 

Bu sıcaklarda direksiyon başına geçen herkesin çok daha dikkatli olması gerekiyor. 


 

Yazarın Diğer Yazıları