Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir ve Nasıl Çalışır?
Olası bir sağlık sorununda kendini güvence altına almak isteyenler, devlet destekli tamamlayıcı sağlık sigortasına yöneliyor. Kendisi ve ailesi için bu sigortayı yaptırmak isteyen çoğu kişi “Tamamlayıcı sağlık sigortası nedir?” sorusuna yanıt arıyor. İşte, konu hakkında merak edilenler…
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı sağlık sigortası; Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı sigortalı kişilerin kurumla anlaşmalı olduğu özel hastanelerde muayene ve tedavi olmasını ve tahlil yaptırmasını sağlayan sigorta ürünü. Sigorta şirketleri tarafından sunulan özel bir sağlık sigortası olan tamamlayıcı sağlık sigortası, isteğe bağlı yaptırılıyor. En önemli özelliklerinden biri, kişilerin belirli sağlık hizmetleri için ekstra ücret ödememesini sağlaması.
Bu sigorta türünde, acil durumlar da dahil olmak üzere anlaşmasız kuruluşlardaki tedaviler için yapılan masraflar karşılanmıyor. Poliçede SGK tarafından uygulanan bekleme süreleri dışında herhangi bir bekleme süresi aranmıyor. Poliçenin başlangıç tarihinden önce mevcut bir hastalık ya da rahatsızlık bulunması durumunda, bunlar kapsam dışında kalıyor.
SGK kapsamında genel sağlık sigortasına sahip olan ve 55 yaşından daha küçük olan her T.C. vatandaşı, tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabiliyor. Bu poliçelerin geçerlilik süresi ise başlangıç tarihinden itibaren 1 yıl.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?
Tamamlayıcı sağlık sigortası, ayakta ya da yatarak tedavi için farklı teminatlar sunuyor. Bununla birlikte, ani gelişen hastalık ya da kazalar nedeniyle özel hastanelerin acil servislerinde de kullanılabiliyor.
Yatarak Tedavi
Yatarak tedavi, kişilerin 24 saatten daha uzun süre hastanede yatmasını gerektiren tıbbi durumlarda masrafların karşılanmasını sağlıyor. Teminatların bazıları için herhangi bir sınır bulunmazken bazılarından belirli limitler dahilinde yararlanmak mümkün.
Yatarak tedavi, sigorta şirketine göre değişebilen aşağıdaki teminatları kapsıyor:
- Tüm cerrahi işlemlerde hekim ücretleri
- Ameliyathane ve malzeme giderleri
- Yoğun bakım ünitesi tedavi giderleri
- Ameliyat ya da yoğun bakım sonrası fizyoterapi
- Refakatçi masrafları
- Kemoterapi ve radyoterapi
- Diyaliz
- Anjiyoplasti
- Tıbbi gözlem
- Evde bakım
- Ambulans hizmeti
- Yapay uzuv
- Küçük müdahaleler
Kişilerin yatarak tedavi teminatlarından yararlanabilmesi için poliçe başlangıç tarihinden itibaren belirli bir süre beklemesi gerekiyor. Bu süreden önce alınan hizmetler için sigorta şirketleri ödeme yapmıyor. Bununla birlikte acilden yapılan girişlerde bekleme süresi bulunmuyor. Yapılan işlemlerin ücreti, poliçe kapsamına göre sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor.
Ayakta Tedavi
Ayakta tedavi; kişilerin hastanede yatmasını gerektirmeyen durumlarda, yapılan işlemlerin sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlıyor. Poliçe kapsamında masrafların karşılanması için ayakta tedavinin 24 saati aşmaması şartı aranıyor.
- Doktor muayenesi
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon
- MR, tomografi, röntgen gibi görüntüleme yöntemleri
- Laboratuvar tetkikleri
Sigorta şirketleri, ayakta tedavi için belirli limitler sunuyor. Sigorta sahiplerine, genellikle yılda 6, 8 ya da 10 kez doktor muayenesi hakkı tanınıyor. Bu muayenelerin her biri için görüntüleme ve tanı yöntemleri ve tetkikler de ayakta tedavi kapsamına alınıyor. Bu teminatlardan yararlanmak için sigorta şirketinin, tedavi olunan özel hastane ve kurumlarla anlaşmalı olması gerekiyor.
Bazı sigorta şirketleri, bu teminatlara ek olarak check-up teminatı, 7/24 tıbbi danışma, diş sağlığı hizmeti, psikolojik destek ve diyetisyen hizmeti de sunuyor. Kişilere, genellikle yılda bir kez bu teminatlardan ücretsiz yararlanma hakkı sunuluyor.
Doğum teminatı ise isteğe bağlı olarak poliçeye eklenen ücretli teminatlar arasında bulunuyor. Doğumdan önce gerçekleştirilen tüm rutin kontroller, doğum ve gebelik nedeniyle meydana gelen komplikasyonları içeriyor.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Avantajları Nelerdir?
Tamamlayıcı sağlık sigortaları, kişilere çok sayıda avantaj sunuyor:
- Sağlık sigortaları sigortalarının çoğu, belirli teminatlara göre tedavi masraflarının bir bölümünü; TSS ise aradaki farkı da kapsayarak masrafların tamamını karşılıyor.
- Kişilere, hastanede yatmayı gerektirmeyen ayakta tedavi hizmetlerinden yılda birden fazla kez ücretsiz yararlanma hakkı tanınıyor. Bu kapsamda, her muayene için laboratuvar tetkikleri ve görüntüleme yöntemlerinden yararlanmak da mümkün.
- Poliçe kapsamında, sigorta sahiplerinin aileleri de bu teminatlardan yararlanabiliyor.
- Sigorta sahipleri, isterse düşük primlerle yalnızca yatarak tedavi teminatlarını poliçe kapsamına alabiliyor. Bununla birlikte yalnızca, yılda maksimum 10 muayene için geçerli olan ayakta tedavi teminatları da poliçe kapsamına alınabiliyor.
- Hamile kalmayı planlayan kadınlar, gebelikten önce tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırarak hamilelik süresi boyunca sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabiliyor.
- Poliçe kapsamı, kişilerin yatkın olduğu olası hastalıklara göre belirlenebiliyor. Bu nedenle, sigorta sahiplerinin henüz sağlıklıyken tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırması avantaj sağlıyor.