Millet İttifakı Gebze'de hem pozitif hem negatif ayırım

Millet İttifakı'nın Gebze Belediye Meclis Üyeliği aday listesi dördü kontenjan olmak üzere 37 kişiden oluştu. Listedeki 12 kadının biri kontenjan, biri liste 3, biri liste 14, 9'u listenin 21 ile 33'ncü sıraları arasında

Millet İttifakı’nda Gebze Belediye Meclis Üyesi adayları 26 Şubat’ta Ramada Encore Otel’de gerçekleşen toplantıda tanıtıldı. Millet İttifakı’nın belediye meclis üyesi adaylarının tanıtıldığı toplantıda CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Gebze İlçe Başkanı Musa Yılmaz ve Belediye Başkan adayı Recep Dursun ile İYİ Parti Gebze İlçe Başkanı Özhan Öztürk konuştu. Toplantıya Gebze Belediye eski Başkanı Mehmet Emin Akın; CHP Gebze’nin eski ilçe başkanları Avukat Güner Anlar Baş, İsmet Kara, Özkan Koçak ve Sedat Tatar ile eski belediye meclis üyeleri de katıldı.

KOTADA TOPLAMA UYULDUĞU KESİN

Hemen her konuda kadına pozitif ayrımcılığın, siyasette ise şu sıralar çok yaygın konuşulmasa bile bir dönem haylice konuşulan ve listede de aranan kadın kotasının oran olarak çok üzerine çıkıldığı görüldü.

Öyle ki CHP listelerinde yüzde 10 kadın ve yüzde 25 gençlik kotasının uygulanması istenmişti. Açıklanan listede, kadın kotasının üçe katlandığı görüldü. Gençlik kotasına da uyumlu bir liste gözüküyor ama ikisinden birine uyulmadığının tespiti halinde CHP Örgütleri genelde, “Toplamda yüzde 35’e uyuldu” diyor. Listede, toplamda yüzde 35’e denk gelen kotaya uyulduğu kesin.   

ENGELLİ ADAY, 25’NCİ SIRADA

Gebze’de mumla aranan engelli belediye meclis üyesi adayı, listenin 25’nci sırası gibi zorlu bir yerden olsa dahi Millet İttifakı’nın listesinden çıktı. Dört yaşında sol bacağına vurulan yanlış iğneden ötürü sol bacağı sağ bacağından daha kısa kalan Metin Bütün, meclise aday. Bütün, Gebze Engelliler Derneği’nin kuruluş aşamasında yer aldığını ancak daha sonra ne yönetimine girdiğini, ne de üye olduğunu kaydederken gerekçesini paylaşmadı.

KONTENJAN

Millet İttifakı’nın Gebze meclis üyesi adaylığının kontenjanında ilk sırada Diş Hekimi Edip Karaoğlan yer aldı. İkinci sırada, seçimi Avukat Recep Dursun’un kazanması halinde belediye başkan yardımcılığı kesin, İYİ Partili Avukat Burak Uluköylü var. Mehmet Emin İnce ile CHP Gebze Kadın Kolları eski başkanlarından Sevinç Demirli, kontenjanın üç ve dördüncü sırasında. Yine kulislerde konuşulan ama doğrulatılamayan bir duyuma göre Dursun’un seçimi kazanması halinde İnce’nin de başkan yardımcılığı garanti.

MECLİSE ÜÇ HUKUKÇU

Listede ilk bakışta dikkat çeken detaylar kadın kollarının iki eski başkanı Sevinç Atasayan Demirli ve Ülker Yiğit’in listede yer alması oldu. CHP içinde Dursun’a yakınlığı ile bilinen Saide Arslan Çalışkan ile birlikte listede üç hukukçu aday var. Kontenjan adaylarından Uluköylü’nün yanı sıra Zakire Dündar Aydın da hukukçu. Liste bütününde kadın aday kotasının hayli üzerine çıkılmış ama kadın adaylardan sekizi; listenin 20 ile 33’ncü sıra aralığında. Sıralı liste şöyle:

Halil İbrahim Başçiftçi (1), Gökhan Yamen (2), Saide Arslan Çalışkan (3), KayhanÖzler (4), Şahin Yılmazel (5), Cavit Kapoğlu (6), Erhan Bölük (7), Birol Elüstü (8), Osman Kurum (9), Sinan Çeper (10), Yunus Umut Aydoğdu (11), Cüneyt Nalbant (12), Orhan Kahya (13), Zakire Dündar Aydın (14), Ferzende Yalın (15), CemalAcar (16), Recai Sarıkaya (17), Hilmi Karacür (18), Durmuş Çelik (19), Hüseyin Sarıkaya (20), Ebru Cerrah (21), Şerife Albayrak (22), Cemre Öğüt (23), YaseminAktay (24), Metin Bütün (25), Meryem Uslu (26), ÜlkerYiğit (27), Berkan Kuş (28), Seyhan Topaç (29), MelekKorkmaz (30), Bülent Evciman (31), Ünzile Atayşen (32), Sevgi Uslu (33).

Bakmadan Geçme