Mezarlık değil şelale işi Belediye asli işvereni

İş sağlığı ve güvenliğine belediyeler bile işte bu kadar duyarlı. Çayırova Belediyesi'nin sektöründe ilk beşi hedefleyen Volkan Tarım'a ait Pemyap'a yaptırdığı meydan ve şelalede inşaatında işçiler her sabah ölümüne kart basıyor. Şelale değil sanki mezarlarını inşa ediyorlar

Halbuki çok değil henüz 14 ay önce..

Bu inşaata 300 – 500 metre mesafede..

Gebze – Çayırova sınırındaki Adem Yavuz Mahallesi’ndeki semt pazarının inşaatında evli ve biri ana karnında dört çocuk babası Hüseyin Asan bir iş cinayetinde hayatını kaybetmiş..

Biraderi; bir dönem Gebze Beşköy Gençler Birliği’nde forma giyen Salih Asan çok sert tepki göstermiş..

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ama yasaların yetersizliği, yetersiz haline rağmen uygulanmamasına rağmen muhtemelen aileyle kan parasında anlaşmış..

Kanun uygulansaydı iş cinayeti zanlısı olarak yargılanacakken..

Sosyal medyadan bir taziye yayınlama gereği bile görmeden yakayı sıyırmıştı.

http://gebzegundemi.blogspot.com/2017/08/gebzede-son-is-cinayeti-tam-burada.html

**

Çayırova Belediyesi’nin Özgürlük Mahallesi, Erişler Mevkii’nde de benzer bir durum yaşanabilir.

Durumdan fotoğraf çekilir çekilmez Çayırova Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Malkoç aranarak bilgilendirildi.

İlgileneceğini, birilerini yönlendireceğini söyleyen Malkoç konuya dair hiçbir geri dönüş yapmadı.

Dün o inşaattan bir bölümü yayınlayarak İSG uzmanlarının görüşlerine açtık.

İhmaller zinciri facialara götürebilir

İlki İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları – İSGSEN Genel Başkanı İrfan Sayar’dan geldi:

“İş kazalarının tek bir nedeni yoktur. İhmaller zinciri sizi istenmeyen olaylara hatta facialara götürebilir. İnşaat gibi çok uzun sürmeyen işyerlerinin birçoğu daha denetlemeye girmeden tamamlanabiliyor bu da, “Nasıl olsa gören olmadan bitiririm” mantığı ile ve telaşla tamamlanmaya çalışılıyor.

Şiddet ve tacize gösterilen tepki gösterilmeli

Ancak iş kazalarını sadece denetleme ile de çözemezsiniz. Kadına şiddet, çocuğa taviz vakalarında toplumumuzun duyarlılığı ve tepkisi müthiş boyutlarda. Aynı tepkinin iş kazaları olaylarında da gösterilmesini bekliyoruz.

Sabah işe gidiyor, akşam cenazesi geliyor

Düşününüz ki babanız sabah işe diye gidiyor ama akşam eve cenazesi geliyor. Bu adam savaşa gitmiyor, cepheye gitmiyor. Çocuklarına iyi bir gelecek sağlamak, ailesini geçindirmek için çalışmaya gidiyor. TV’de yemek programlarına ayırdıkları vaktin çok çok azını bu konuya ayırmalarını istirham ediyoruz.

Tarsus nüfusu kadar…

Her yıl ülkemizde iş kazalarından ve meslek hastalığından, direk ya da dolaylı olarak Tarsus nüfusu kadar insanımız olumsuz etkileniyor. Paylaştığınız fotoğraf ve haber bizlere yabancı değildir. Her yerde bu tip manzaraları görüyoruz. Sadece denetimler ile değil tüm vatandaşlarımızın konuya duyarlı yaklaşımı ile bu baş belası iş kazalarını ve meslek hastalıklarını durdurabiliriz.”

*

Erişler’deki o iş, Volkan Tarım’a ait Pamyap Mimarlık Mühendislik firması tarafından sürdürülüyor. Firmanın sahibi Volkan Tarım, Gebze Gazetesi’nde yer alan demecine göre sektöründe, alanında ilk beşi hedefliyor.

İSG mevzuatına göre o işçilerin güvenliğinden asıl sorumlu kurumdan açıklama henüz gelmedi. Pamyap’tan herhangi bir açıklama… istemedik. Açıklamada bulunulursa, o fotoğraf karelerinde bizim tespit edemediğimiz bir güvenlik önlemi varsa.. o görüşlere yer vereceğiz.

Bakmadan Geçme