Kayıt dışı çalışan Suriyeliler en büyük sorun!
İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız, Kocaeli'de Suriyeli nüfusunun 56 bin 717 olduğunu ancak bunların sadece 1.627'sinin kayıtlı çalıştığını söyledi. Yıldız, 'Kayıt dışı çalışan Suriyeliler bu kentin en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir' dedi.
Kayıt dışı çalışan Suriyelilerle ilgili İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız bir basın açıklaması yayınladı.
KAYITDIŞI ÇALIŞAN SURİYELİLER
Yıldız açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Kocaeli’de Suriyeli nüfusu son yayınlanan verilere göre 56 bin 717. Bu nüfus özellikle Körfez Esentepe, İzmit Mehmet Ali Paşa ve Kadıköy gibi belli bölgelerde yoğunlaşıyor. Suriyeliler kendi kültürlerini de beraberinde getirdi ve şehrimize yayıyor. Suriyeli restoranları, Suriyeli marketleri, Suriyeli telefoncuları bulunuyor kentimizde. Suriyeliler sadece kendilerinden olanlarla ticaret yapıyor. Kendi ekonomilerini yaratıyorlar. Toplu hareket ediyorlar. Mahallelerde çeşitli yapılanmalar oluşturmuş durumdalar. Bazı mahallelere bu kentin yerlileri giremez hale gelmiş durumda. Yolda yürümeye çekinir hale gelmiş bulunuyoruz. Ancak bu saydıklarım görünen sıkıntılar sadece. Bir de göremediğimiz ancak bize çok büyük etkisi olan bir sıkıntı var; kayıt dışı çalışan Suriyeliler.
SURİYELİ SORUNUNA CİDDİ YAKLAŞIM
Bugün kafelerden tutun da fabrikalara kadar pek çok sektörde kayıt dışı Suriyeliler çalıştırılıyor. 2 bin 500 lira aylık alarak çalışan Suriyeliler pek çok hemşerimizin işsiz kalmasına sebep oluyor. Maalesef pek çok işveren çok daha ucuz olması ve SGK gibi ek ödemelerin bulunmaması nedeniyle kayıt dışı Suriyeli çalıştırmayı tercih ediyor. Kocaeli’nin katma değeri, Kocaeli’nin üretim gücü Kocaeli’nin evlatlarına değil, kayıt dışı çalışan binlerce Suriyeli’ye gidiyor. Biz İYİ Parti olarak Suriyeli sorununu ciddi olarak ele alıyoruz.
GERİ DÖNÜŞ PLANI
Genel başkanımız Meral Akşener geçtiğimiz günlerde ‘Geri Dönüş Planı’nı açıklamıştı. Bu plan kapsamında açık kapı politikasına son verilecek. Şam hükümeti ile ortaklaşa kurulacak bir komisyon aracılığıyla, Suriyelilerin Türkiye’ye göç etmeden önce yaşadıkları evlerine, köy, kasaba veya şehirlere geri dönmeleri için uygun şartlar oluşturulacak. Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere, vatandaşlık verilmeyeceği ilân edilecek. Bayram ziyareti, ticaret veya çeşitli nedenlerle ülkelerine giden Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türkiye’ye dönüşlerine, mevcut kanunlara uygun olarak izin verilmeyecek.
CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ ÇIKARTILACAK
Suriye yönetimi ile aracısız resmi görüşmeler daha fazla gecikmeden başlatılacak. Şam hükümeti ile ortaklaşa kurulacak bir komisyon aracılığıyla, Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türkiye’ye göç etmeden önce yaşadıkları evlerine, köy, kasaba veya şehirlere geri dönmeleri için uygun şartlar oluşturulacak. Suriyelilerin vatanlarına geri dönmeleri için, Geçici Koruma Yönetmeliği’nin 11. maddesi gereği bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartılarak, süreç başlatılacak.”