Kayıp ve kaçak su ile mücadele ediyorlar
İSU Genel Müdürlüğü, kent merkezi ve kırsal mahallelerde kaçak su kullanımını önlemek amacıyla kontroller gerçekleştiriyor
Sürdürülebilir su politikaları ile suyun kaynağından çıkışından itibaren koruma altına alarak suyun toplanmasını, arıtılmasını, depolanmasını ve dağıtımını sağlamak için yürüttüğü projelerle Türkiye’de örnek bir kurum olarak gösterilen İSU Genel Müdürlüğü, kayıp ve kaçak suyu önleme mücadelesindeki etkin çalışmalarına devam ediyor.
DENETİMLER ARA VERMEDEN DEVAM EDİYOR
İçme suyunun gönül rahatlığıyla tüketildiği şehirlerin başında gelen Kocaeli’de sağlıklı ve kesintisiz su temininde gerçekleştirdiği yatırımlarıyla örnek bir konumda bulunan İSU Genel Müdürlüğü, değişen iklim koşulları ve kuraklığın etkisinin artmasından dolayı, suyumuzu güven altına almak amacıyla başlattığı kayıp ve kaçak su ile mücadelesini sürdürüyor. Su kayıplarının azaltılması ve kontrolü için kaçak su kullanımının önüne geçmek amacıyla denetimlerine ara vermeyen İSU Genel Müdürlüğü, kent merkezi ve kırsal mahallelerde kaçak su kullanımını önlemek amacıyla kontroller gerçekleştiriyor. Yapılan kontrollerde kaçak su bağlantısı tespit edilen yerlerde gerekli cezai işlemler yapılarak körleme işlemi uygulanıyor.
SU KAYIP VE KAÇAK ORANI 24 SEVİYESİNE KADAR İNDİ
2004 yılından itibaren Kocaeli genelinde yenilediği içme suyu hatları, yeni depolar ve gerçekleştirdiği teknolojik altyapı yatırımları ile 2023 yılında su kayıp ve kaçak oranını 24 seviyesine kadar indirmeyi başaran İSU Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün 2028 yılı için öngördüğü kayıp kaçak oranını, 5 yıl öncesinden yakalayarak hedefi bir ileri noktaya taşımış oldu. 2028 yılı itibarıyla kayıp kaçak oranını yüzde 20 seviyesinin altına düşürmek için mücadelesine kararlı bir şekilde devam eden İSU, şehir şebeke hatlarını izole alt bölgelere (İAB) ayırarak su işletme sistemi SUİS, içme suyu SCADA kontrol merkezi, İKABİS rehberi, STEP testleri, periyodik gece dinleme çalışmaları, yüksek tüketimli abonelerin takibi, geri kazanım suyu, düzenli sayaç değişimi, basınç kırıcı vana (BKV) sistemleri, debi basınç kayıtları gibi birçok proje çerçevesinde yürüttüğü kapsamlı çalışmalarını sürdürüyor. İçme suyunun etkin bir şekilde yönetilmesi ve kaynakların korunması adına önemli adımlar atan İSU Genel Müdürlüğü, yürüttüğü projeler ve yatırımlarla gelecek nesillere daha güvenli ve yeterli su kaynakları bırakmak adına çevresel sorumluluk bilinciyle hizmetlerine devam edecek.