Kanko: İzmit Halkı İZAYDAŞ İstemiyor!

26 yıldır İzmit'te faaliyet gösteren İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş.'nin çevreye yaydığı kötü koku ve depolama alanlarının kent merkezinde olduğunu gerekçe gösteren CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, konuyla ilgili meclis araştırma komisyonu kurulası için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na önerge verdi

“Kısa adı İZAYDAŞ olan bu atık imha tesisin resmi sayfasındaki “İlke Ve Değerlerimiz” başlığının altında; “İnsana, Topluma ve Çevreye Saygı” ilkesi yer almasına rağmen şimdilerde çevreye verdikleri rahatsızlıktan dolayı insana ve topluma karşı saygı ilkesini yitirmiş durumda” olduğunu belirten Kanko, 20 milletvekilinin imzasını alarak Meclis Başkanlığına sunduğu önergede şu gerekçelere yer verdi;

 

“1990’lı yılların başında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli İlindeki hava, yer altı suyu ve toprak kirliliğinin önlenmesi ile İzmit Körfez´indeki kirliliğin önüne geçmek, koku probleminin giderilmesi, kentsel arazi kullanımının geliştirilmesi ve değer kaybının önlenmesi, halk ve çevre sağlığının korunması amacı ile İzmit Entegre Çevre Projesini hayata geçirmek için çeşitli çalışmalar başlatmıştı.

Bu kapsamda Belediye tarafından 1996’da kurulan 1997 yılında atık kabul eden (İZAYDAŞ)  İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş. ismi ile bugünkü yeri olan İzmit Alikahya’da yer alan, Kocaeli genelinden toplanan çöplerin depolandığı ve imha edildiği bir tesis olarak faaliyetlerine devam emektedir.

1997 yılında faaliyete geçen bu tesisin günümüzde artan nüfus ile birlikte artık kent merkezinde kaldığı, bu alanın kapasite doluluğu nedeniyle artık düzenli depolamaya uygun olmadığı görülmektedir. Sıcak havanın da etkisiyle aşırı yığılan çöplerin kokmaya başladığı ve dolayısıyla çevreye de büyük rahatsızlık verdiği bu tesiste patlayıcı maddeler, radyoaktif maddeler, mezbeha atıkları, dışkı, kadavra ve pillerin depolanıp imha edildiği bir sistem var.

Bu atık merkezi aradan geçen süre zarfında artık kuruluş amacının dışında hava kirliliğine ve insan sağlığına zarar verir bir noktaya gelmiştir.

Kısa adı İZAYDAŞ olan bu atık imha tesisin resmi sayfasındaki “İlke Ve Değerlerimiz” başlığının altında; “İnsana, Topluma ve Çevreye Saygı” ilkesi yer almasına rağmen şimdilerde çevreye verdikleri rahatsızlıktan dolayı insana ve topluma karşı saygı ilkesini yitirmiş durumda” ifadelerini kullandı.  

 

İZAYDAŞ Çevreye Yaydığı Kötü Koku Nedeniyle Artık Kapatılmalı!

Atık bertaraf merkezinin kent merkezinde kaldığını ve insanların çok rahatsız olduğunu vurgulayan Kanko; “İzmit Alikahya’da yaşan vatandaşların İZAYDAŞ’ın çevreye yaydığı kötü koku nedeniyle nefes alırken boğazının yandığı, mideyi mahveden bir çöp kokusuna maruz kaldığı ve tesisin saat 21.00 ile 23.00 arası filtrelerini açtığı yönündeki şikâyetleri gerekli ve ilgili tüm kurumlara yapıldığı gibi bizlere de iletilmektedir.

İZAYDAŞ’ın artık İzmit İlçe merkezinin içinde kaldığı gerçeği göz önünde bulundurularak, çevreye yaydığı kötü koku nedeniyle bölgede oturan insanlara verdiği büyük rahatsızlık kaldırılmayacak bir boyuta ulaşmıştır. Yaz aylarıyla birlikte, şehrin tam tepesine bulunan atık ve çöp fabrikası yaydığı kötü koku nedeniyle gölgede yaşayan binlerce insana hayatı zehir etmiş durumda. Bölgede yaşayan vatandaşlarımız bırakın kapıyı pencereyi açmayı, yaz aylarında evlerinde bil duramadığı bir sorunla karşı karşıya.

Çevreye yaydığı kötü koku, kirlilik ve diğer birçok olumsuzluğun göz önünde bulundurulması gereken bu tesisin, kapatılması veya daha uygun bir yere taşınması zaruri bir hal almıştır.

Bu tesisin bölgede yarattığı kümülatif sorunlar bağlamda yapısal çözümlere acilen ihtiyaç vardır.  

26 yıldır İzmit’te faaliyet gösteren (İZAYDAŞ) İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş.’nin çevreye yaydığı kötü koku ve depolama alanlarının kent merkezinde olduğu gerçeği ile birlikte yarattığı hava kirliliğinin, bölge sakinlerinin evlerinde oturamaz bir duruma sebebiyet verdiği sorunlar yumağının, insanımız üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin araştırılarak, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı sorunların incelenerek gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonunun kurulmasını arz ve talep ederiz” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme