İZAYDAŞ yeni çöp fabrikası ihalesi bugün

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde İZAYDAŞ, 'Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisi' kuracak. Tesis ile ilgili ihale bugün yapılacak

İZAYDAŞ, yeni bir tesis kurmak için çalışma başlattı. İZAYDAŞ İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme A.Ş., “Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Hazırlama Tesisi” kurulması için proje hazırladı. Kurulması planlanan bu tesiste, atıkların geri kazanım ve nihai bertaraf tesislerine ulaştırılmadan önce parçalanması ve ayrıştırılması sonrası ek yakıt olarak kullanılabilecek hale getirilmesiyle oluşan ürün elde edilmesi planlanılıyor.

10 BİN METREKARELİK BİR ALANDA KURULACAK
Tesis, atık ve ATY stok sahaları, atık besleme - bekletme ve proses makinaların kurulum alanlarından oluşacak. ATY Hazırlama Tesisi 2 bin metrekare kapalı alan, 2 bin metrekare etrafı açık üstü kapalı alan olmak üzere toplam 10 bin metrekarelik bir alanda kurulacak. İlçe belediyelerinde gelen iri hacimli atıklar bu tesiste hazırlanarak, çimento veya yakma tesislerinde yakıt olarak değerlendirilmesi sağlanacak.

YILDA 50 BİN TON ATIK
Tesiste tehlikesiz atıklardan 25 bin ton, tehlikeli olan atıklardan 25 bin ton olmak üzere yılda toplam 50 bin ton, yakma veya beraber yakma tesisleri için yakıt hazırlanması planlanmakta. Tesiste tehlikesiz atık olarak yılda 10 bin ton iri hacimli atığın yönetilmesi sağlanacak. Belediyeler tarafından evlerden toplanan iri hacimli atık olarak tanımlanan (yatak, kanepe, koltuk vb) atık en yüksek tehlikesiz atık kalemini oluşturacak.

Tehlikeli atıklar içerisinde ise tehlikeli madde kalıntıları içeren ya da tehlikeli atıklar ile kontamine olmuş ambalajlar ile tehlikeli maddelerle kirlenmiş emiciler, filtre malzemeleri, temizleme bezleri, koruyucu giysilerin yer alması planlanıyor. Projenin yapım maliyetinin 64 milyon 590 bin TL olacağı belirtildi. Tesis ile ilgili ihale bugün Kocaeli Büyükşehir Belediye binasında yapılacak.

Bakmadan Geçme