'Bu mudur şeffaflık saydamlık dürüstlük'

KBB ve Dilovası Belediyesi eski Meclis Üyesi Enver Aydemir, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir'i söylem ve eylemleri üzerinden eleştirdi. Bugüne kadar sergilediği yönetimin şeffaflık, saydamlık ve dürüstlük ile örtüşmediğini söyledi

2018 yılına dair faaliyet raporunun detaylı tartışıldığı hemen hemen tek ilçe konumundaki Dilovası'nda gerek Dilovası gerekse Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin eski üyesi Enver Aydemir, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir'i söylemleri üzerinden eleştirdi. Aydemir yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“YANLIŞ UYGULAMALAR”

"Yazar veya yerel yönetim bilimcisi değilim. Ancak 30 yıldır yerel yönetimlerin içinde görev almış, içinde çalışmış biri olarak belediyelerin çalışma sistemleriyle ilgili prensip, mahalli idareler kanunu ve sistemindeki esasları ve de uygulamadaki yanlışlarla ilgili konulara değineceğim. Şovmen belediye başkanlarının bir taraftan şeffaflıktan, dürüstlükten söz ederken bizlerin temiz duygularından faydalanarak sarf ettikleri kimi, gerçek dışı, kirli söylemlerine yanıt olarak değineceğim.

“SORGULANMALI”

31 Mart yerel seçimleri sürecinde belediye başkan adayları şeffaflık dâhil olmak üzere çok vaatte bulundu. Malum seçimi AK Parti Belediye Başkan adayı Hamza Şayir kazanmıştır. Belediye meclisine AK Parti’den 9, Saadet Partisi’nden 6 üye seçilmiştir. Hayırlı olsun! Belediye Başkanı Hamza Şayir bir yönetim şekli oluşturdu.  Komisyonlara ve encümene üyeler seçildi. Bu seçimler üzerinden belediyemizin “şeffaf, saydam” olan yönetim anlayışı ile ahlaki değerlerini sorgulayalım.

“HEP AYNI ÜYELER”

Üçer kişilik komisyonlara ikişer üye iktidar, birer üye muhalefetten seçildi. Meclis başkanvekillikleri ve katip üyelikler ile encümen üyeleri de iktidar partisinden seçildi. Yani belediye başkanı, meclis başkanlığının yanı sıra kendi grubundan üyelerden oluşan encümene de başkanlık yapacak. Mecliste oy çokluğuyla karar alınacak ve encümenin de başkanı olarak harcama yapacak. Aynı meclis üyesi mecliste karar alıyor, sonra encümen üyesi olarak harcama yapıp daha sonra o harcama lehine oy kullanıyor.

“BAHSEDİLEBİLİR Mİ”

Belediye bütçesini yapan aynı meclis. Harcamayı yapan, aynı meclis içinden seçilmiş encümen üyeleri ve başkan. Gideri onaylayan aynı meclis oluyorsa bu yönetim biçiminde şeffaflık, saydamlık ve dürüstlükten bahsedilebilir mi?

“SINIFTA KALACAK”

Şayet belediye başkanımız gerek seçim döneminde gerekse seçimin ardından sarf ettiği açıklamalarda samimi olsa öncelikle encümende muhalefetten de meclis üyesi yer almasının önünü açardı. O seçimlerde, müfredattan değerlendirecek olursanız bir usulsüzlük yoktur ancak hem şeffaf bir yönetim anlayışından söz edip hem bu uygulamayı hayata geçirmemek, hem de önceki yıla ait faaliyet raporunu oldubitti ile gündemden kaldırmaya çalışmak sayın başkanın “şeffaflık” imtihanında daha şimdiden sınıfta kalacağının göstergesi olmuştur. Bu ilçenin sakinleri, yerine getirilmeyen sözleri değil samimiyeti hak etmektedir. Sözünü yerine getirmeyenlere de sözünü hiçbir zaman esirgemeyecektir.

Bakmadan Geçme