Bakanlıktan sıkı denetim: 889 Milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, piyasa bozucu eylemleri ve vatandaşların mağduriyetini engellemeye yönelik denetimlerde 889 milyon lira idari para cezası uygulandığını açıkladı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, motorlu kara taşıtları piyasasında aşırı fiyat artışının önüne geçmek için 16 Ağustos 2022 tarihinde yürürlüğe alınan ve piyasada olumlu etki oluşturduğu belirtilen 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesinin 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, pazarlama ve satış kısıtlaması kapsamında bugüne kadar yaklaşık 52 milyon lira, son 1 yılda otomobil yetkili bayisi ile oto galerilere yaklaşık 17 milyon lira idari para cezası uygulandığı, motosikletlerin de aynı düzenlemelerin kapsamına alındığı belirtildi. İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına kısıtlama getirildiği kaydedilen açıklamada, söz konusu düzenlemeye aykırı hareket edenlere Ticaret Bakanlığı tarafından son 1 yılda yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandığı kaydedildi.

Açıklamada, “Diğer taraftan ilk tescil motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili bayilerin, tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı faaliyetlerde bulunması yasaklanmıştır. Söz konusu düzenlemeye aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen yetkili bayilere stokçuluk kapsamında Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu eliyle uygulamanın yürürlüğe girmesinden itibaren yaklaşık 294 milyon lira, son 1 yılda ise yaklaşık 219 milyon lira idari para cezası uygulanmıştır. Bu bayilerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilerek, bu işletmelerin 1 yıl süreyle ikinci el taşıt ticaretiyle iştigal etmeleri engellenmiştir” ifadeleri yer aldı.

İhlas Haber Ajansı

Bakmadan Geçme