Bakan Varank: Kendi yerli motorumuzu geliştirdik

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gebze'de katıldığı tanıtım toplantısında motor üretimi açısından Türkiye sanayisinin geldiği noktayı değerlendirerek ilk yerli motoru tanıttı.

Türkiye'nin İlk Yerli Tasarım Lokomotif Motoru "160 Serisi Özgün Motor" Tanıtım Toplantısı, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. Dört yıldır çalışmaları süren, alternatif yakıtlarla faaliyete geçebilen ve bir süredir testlerine devam edilen özgün motor kamuoyu önünde ilk defa çalıştırıldı.

"MOTORUN PARÇALARININ YÜZDE 90'I TÜRKİYE'DE ÜRETİLDİ"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yaptığı konuşmada 60 Serisi Özgün Motor'un özelliklerine değinerek, "Motorun parçalarının yüzde 100'ü Türkiye'de geliştirildi ve yüzde 90'ı Türkiye'de üretildi. Raylı sistemlerde kullanılacak kendi yerli ve özgün motorumuzu geliştirdik" dedi.

Bakan Varank, toplantıya Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile birlikte katıldı.

"RAYLI SİSTEMDE KULLANILACAK MOTORU BİZ GELİŞTİRDİK"
Bakan Varank, özgün motoru şu sözlerle anlattı:
"İlk defa raylı sistemde kullanılacak motoru biz geliştirdik. Bütün lisans hakları da şu anda bize ait. Üstelik burada üretilen arkamda gördüğünüz motorun parçalarının yüzde 100'ü burada geliştirildi. Ama yüzde 90'ı da yine ülkemizde üretildi. Ve arkamızda gördüğünüz şu motorun tam 3 bin 600 farklı parçası bulunuyor.  İşte bunları tamamını biz ülkemizde geliştirdik ve üretimlerinin yüzde 90'ını burada gerçekleştirdik. Tabii bu modüler bir motor. Ne demek bu? Yani 3, 12 ya da 16 silindirli olarak 2 bin 700 beygire kadar 3 farklı konfigürasyon yaparak biz bu motorumuzu üretebileceğiz.

MOTOR SERİ ÜRETİLECEK
TURASAŞ tarafından bu motorun seri üretimi gerçekleştirilecek ve tabii ki kullanımı yangınlaştırılmış olacak. Özgün motor ailesinin parametrik tasarım ve prototip üretim süreçleri TÜBİTAK RUTE araştırmacılarıtarafından gerçekleştirildi. Bu kabiliyet sayesinde  özgün motor ailesi sadece lokomotiflere değil aynı zamanda jeneratörlere, iş makinalarına, kar ve deniz araçlarına da kolay bir şekilde güç verebilir.

ÜRETİM SÜREÇLERİNİ UCUZA GETİRDİK
Eklemeli imalat yöntemiyle yani son teknoloji üretim metodlarının kullanıldığı bir modelle üretim kalıplarının ülkemizde üretildiği için hem üretim süreçlerini çok daha ucuza getirmiş olduk. Ama aynı zamanda çok kısa sürede üretimimiz gerçekleştirdik.

DAHA AZ YAKIT TÜKETİYOR
Ülkemizdeki motor sanayisinin gelişimde mihenk taşı olan özgün motor hem kedi sınıfına hem ed TCDD'nin envanterinde bulunan lokomotiv motorlarına nazaran daha uygun maliyetli, daha az yakıt tüketen daha performanslı ve daha verimli ve daha çevreci bir tasarıma sahiptir."


 

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme