Kocaeli Kitap Fuarı tüm zamanların rekorunu kırdı
Bu yıl 'Şehir ve Kitap' temasıyla düzenlenen 13. Kocaeli Kitap Fuarı, 988 bin 444 ziyaretçiyi ağırlayarak yeni bir rekora imza attı.
Bu yıl “Şehir ve Kitap” temasıyla 13'üncü kez düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı, rekor bir ziyaretçiyle kapılarını kapattı. Kâğıttan dünyaları keşfe çıkaran Türkiye'nin en büyük fuarı, 07-15 Ekim tarihleri arasında 988 bin 444 ziyaretçiyi ağırlayarak rekor kırdı.
Kocaeli Kitap Fuarı, böylece Türkiye'nin en büyük kitap fuarı olma unvanını bir kez daha taçlandırmış oldu. Fuarın kapanışında Genel Sekreter Balamir Gündoğdu ile Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Uysal, personelle beraber pasta kesti. Genel Sekreter Gündoğdu, Kocaeli Kitap Fuarı'nda emeği geçen tüm Büyükşehir personeline teşekkür etti. 9 gün boyunca Türkiye'nin en büyük kitap fuarının adına layık şekilde yazar, yayınevi ve kitapseverleri en güzel şekilde misafir ettiğini aktaran Genel Sekreter Gündoğdu, ‘'Kitap fuarına katılan tüm yazarlarımız, fuarın başarısını dile getirdi ve Büyükşehir Belediyesi'ni bu başarılı organizasyondan dolayı tebrik etti. Sizler de fuar boyunca Kocaeli'den ve çevre illerden gelen yüzbinlerce misafirimizi en güzel şekilde ağırladınız, emeği geçen tüm personelimize teşekkür ediyorum. Bu yıl fuarımızı 988 bin 444 kişi ziyaret etti. Böylece fuarımız yeni bir rekora daha imza attı. Önümüzdeki yıllarda Kocaeli Kitap Fuarı'nın da uluslararası boyuta taşınacağına gönülden inanıyorum. Bir kez daha emeği geçen tüm personelimize teşekkür ediyorum'' dedi.
BAŞKAN BÜYÜKAKIN'DAN TEŞEKKÜR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli kültür etkinlikleri arasında başı çeken Kocaeli Kitap Fuarı, 9 gün boyunca Kocaelili vatandaşlara kültür şöleni yaşattı. Kocaeli Kongre Merkezi'nde 450 yazar, 390 yayınevi ve 102 STK'nın kitapseverlerle buluştuğu Kocaeli Kitap Fuarı'na, Kocaeli'nin yanı sıra çevre illerden de ziyaretçiler geldi. Birbirinden seçkin yazar ve şairlerin katılımı ile 750 panel, söyleşi ve imza etkinliğinin düzenlendiği fuarı bu yıl 988 bin 444 kişi ziyaret etti. Fuarın son gününde bir kez daha stantları dolaşan ve yayınevlerini ziyaret eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kitap Fuarı, 2009 yılından başladığı günden bu yana her sene bir önceki senenin rekorunu kırarak devam etti. Her sene sayısal iyileşmenin ötesinde nitelik yönünden bir iyileştirme oldu. Fuara katılan, kitap imzalayan, söyleşi yapan yazarlarımız ile yaptığımız sohbetlerde bir kez daha fark ettim ki, Kitap Fuarı, Türkiye'nin gerçekten kendi alanında en iyi kitap fuarı olma niteliği kazandı” dedi.
“ŞEHRİMİZİN BÜYÜK BİR KAYNAĞI”
Gençlerin Kitap Fuarı'na katılımından duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Büyükakın, “Gençlerin katılımı kitap fuarını zenginleştirdi. Onların çok ciddi ilgisini gördük. Bu bile başlı başına bir güzellik oldu. Gençlerimizin yanında kentin kültür hayatında bizzat var olan katılımcıların fuara ilgisini gördük. Bütün bu güzellikler kentin yaşamına büyük bir zenginlik kattı. Hem kültürel anlamda zenginleştik, hem renklendik, hem de kentin markası oldu Kitap Fuarı. Birçok yazar ve konuktan Kocaeli Kitap Fuarı'nın Türkiye'nin en iyi kitap fuarı olduğu değerlendirmesini bizzat dinledim. Bu şehrimiz için büyük bir gurur kaynağı. Bu organizasyonun düzenlenmesinde arkadaşlarımızın emeği, yayınevlerinin katılım gayreti oldu. Şehrim adına misafirlerimize teşekkür ediyorum. Şehrimizin insanına Kitap Fuarı'na göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkürü bir borç biliyorum. Daha güzel Kitap fuarlarında buluşmak dileğiyle bir sonraki daha güzel olacak iddiasıyla ve temennisiyle herkese saygılarımı sunuyorum” dedi.
5 DAKİKADA 5 BİN KİTAP TOPLANDI
13. Kocaeli Kitap Fuarı renkli görüntülerle başladı. 6 Ekim Cuma sabahı erken saatlerinde Cumhuriyet Bulvarı'na gelen vatandaşlar, ağaçlara asılan 5 bin kitabı dakikalar içerisinde topladı. Aynı günün akşamı “Şehri Okuyan İnsan” adlı özel bir gösteri düzenlendi. Gösteride Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu koro şefi İhsan Özer'in yönetimindeki orkestraya Hakan Aysev, Dilek Türkan, Ayfer Vardar eşlik etti.
“ŞEHİRLERİN IŞIĞI” ETKİNLİKLERİ ÇOK BEĞENİLDİ
Bu seneki kitap fuarı kapsamında iki tematik program organize edildi. Bunlardan ilki “Şehirlerin Işığı” temalı etkinlik oldu. Bu bağlamda 07 ile 14 Ekim tarihleri arasında Kocaeli Kongre Merkezi'nde her gün akşam 20.00'de müzikle, şiirle ve sohbetle şehirlerin hikâyeleri konuklara dinletildi. 07 Ekim Cumartesi akşamı Ahmet Selçuk İlkan'ın “Bu Şehir ve Sen” başlıklı şiir dinletisi ile başlayan Şehirlerin Işığı etkinliklerinde piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu, Sedat Anar ve Büyükşehir Belediye Konservatuvarı Oda Orkestrası konser verdi.
“YABANCILARIN GÖZÜNDEN KOCAELİ”
Ayrıca TRT'de yayımlanan ”Vapurda Çay Simit Sohbetleri” programının yapımcısı ve sunucu Ömer Öztürk ile ünlü oyuncu Mehmet Özgür'ün “Şehrin Raconu” adlı sohbeti okurlarla buluşurken, moderatör Engin Şahin'in yönettiği “Yabancıların Gözünden Kocaeli” adlı buluşmada ise Kocaeli'nde yaşayan 5 yabancı konuk, kendilerinin gördüğü Kocaeli'ni ve deneyimlerini aktardı. Şehirlerin ışığı etkinliği kapsamında çekimleri Ormanya'da yapılan Gamonya: Hayaller Ülkesi” filmi özel gösterimi 13.Kocaeli Kitap Fuarı'nda yapıldı. Çocuklar, Ormanya'nın sihirli dünyasıyla tanıştı. Şehirlerin Işığının son etkinliği Abur Cubur Show oldu. Şovun oyuncuları kitap fuarı için hazırladıkları ve “Sayfalarca Kahkaha” adını verdikleri özel içerikle Kocaelileri güldürdü.
ŞEHİR KONUŞMALARI KEYİFLE DİNLENDİ
Fuar boyunca her gün bir buluşmayla Türk edebiyatının güçlü yazarlarından kültür, sanat, şiir, futbol, tarih, gençlik ekseninden şehirler aktarıldı. Söz konusu etkinlik kapsamında Kemal Sayar, “Şehir İnsanın Anlam Arayışını”, Prof. Dr. Erol Göka ise “Türk'ün Göçebe Ruhu ve Şehir” başlıklı bir sohbet gerçekleştirdi. Şef Mehmet Yalçınkaya, şehrin yemek kültürü ve gastronomi üzerindeki etkilerini paylaşırken, sanatçı Yücel Arzen “Şehrin Şarkıları” başlıklı söyleşisinde mekân ve şarkılar arasındaki bağları okurlarına anlattı. Şehir Konuşmaları altında ayrıca Beyhan Budak “Mutlu Şehir, Mutlu İnsan”, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu “Kadim İlim Şehirleri”, Celalettin Çelik “Mekanın Telkini: Müzikten Mimarlığa Poetik Seyahatler”, Beşir Ayvazoğlu ise “Dünyayı Güzelleştirmek: Turgut Cansever” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.
TİYATRO-ŞEHİR İLİŞKİSİNDE MUHTEŞEM ANILAR
Türk tiyatrosunun çınarları Ayla Algan ve Mehmet Atay, Kocaeli Şehir Tiyatroları Sanat Yönetmeni Aydın Sigalı moderatörlüğünde geçmişten bugüne tiyatronun şehir hayatındaki rolünü, tiyatro-şehir ilişkisini muhteşem anılar eşliğinde paylaştı.
750'DEN FAZLA SÖYLEŞİ VE İMZA GÜNÜ
Bu iki tematik programın yanı sıra Kocaeli Kitap Fuarı'nda 750'den fazla söyleşi ve imza günü gerçekleşti. Sevilen tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ahmet Ümit, Saliha Erdim, Sevil Atasoy, Nurullah Genç, Ender Saraç, Mim Kemal Öke, Hande Fırat- Zafer Şahin, Turgay Güler, Hakan Çelik, 13. Kocaeli Kitap Fuarı'nda söyleşi ve imza günü düzenledi.
BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ SERGİLER
13. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında yapay zekâ, minyatür ve kadim esnaflar gibi önemli sergiler de izleyenlerin beğenisine sunuldu. 7'den 70'e herkese okuma alışkanlığı ve kitap sevgisi kazandıran Büyükşehir Belediyesi'nin bu yılki fuara özel olarak hazırlayıp, yapay zekâ ile tasarladığı “Roman Kahramanları” sergisi büyük ilgi gördü. Sergide, Dünya ve Türk Edebiyatının önemli eserlerindeki kahramanların gerçek hayatta yaşasalardı nasıl görünebileceğini gelişmiş yapay zekâ uygulaması ile tasarlandı.