Cevizoğlu: Alternatif BM kurulması gerektiğini düşünüyorum

Kitap Fuarı'na katılan Cevizoğlu ve Yalçın, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekerek, küresel güçlerin dünyayı ateşe attığını kaydetti

Dünyada yaşanan zulüm ve acılara dikkat çekmek amacıyla bu yıl “Savaşın ve Acının Edebiyatı” temasıyla gerçekleştirilen 14. Kocaeli Kitap Fuarı, temasına anlam katan söyleşiyle ilgi topladı. AK Parti İstanbul Milletvekili ve gazeteci-yazar Doç. Dr. Hulki Cevizoğlu ile AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Başkanı ve akademisyen Prof. Dr. Hasan Basri Yalçın, Gazze'de yaşanan zulme sessiz kalan dünyaya dikkat çekerek bu yöndeki birbirinden önemli fikirlerini Kocaelili okurlarla paylaştı. Söyleşide küresel güçlerin dünyayı ateşe atmak için hiçbir şeyden çekinmeyecekleri vurgusu yapıldı. Cevizoğlu, “BM'nin yapısını değiştirmek mümkün değil. Çünkü bir üye veto etse istediğinizi yapamıyorsunuz. Alternatif bir Birleşmiş Milletler kurulması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

BATI KATLİAMLARA GÖZ YUMUYOR

Kocaeli Kongre Merkezi'nin Akçakoca Salonu'nda gerçekleştirilen söyleşide konuşan Yalçın ise Hitler'in 2. Dünya Savaşı öncesinde yaptığı katliama yakın bir katliamın İsrail tarafından yapıldığını söyledi. Büyük güçlerin İsrail'i durdurmak için hiçbir adım atmadığını söyleyen Yalçın, “Katliamlara göz yumuyorlar. Bu katliamı yaşatanları ABD kongresinde alkışladılar. Şimdi ise “Bu savaş daha çok yayılır mı? İran'a saldırılar mı?' konusu tartışılmaya başlandı. Hitler diye bir katil çıktı. Durdurulmadı ve dünyanın başına bela oldu. Sonucunda Avrupa'da 50 milyon insanın ölümüne sebep olan 2. Dünya Savaşı çıktı. Aynı şekilde bugün Ortadoğu'da benzer süreç yaşanıyor. Adım adım her yere sataşan, bulaşan bir yapı var” dedi.

BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ VAR

İsrail'in dengelenmediği için tehdidin artarak devam ettiğini söyleyen Yalçın, “Cumhurbaşkanımız, ‘İsrail sadece Gazzellilere düşman değil. Aynı zamanda Türkiye ve diğer ülkeler için bir tehdittir' dedi. Bu korkutmak için söylenen bir söz değil. Bu saldırganlığa hazırlıklı olmaktır. İç dinamikleri diri tutmak için Cumhurbaşkanımız sesleniyor. ‘Bir olalım, diri olalım, kardeş olalım” diyor. Bunun altını kalın bir çizgi ile çiziyor. Bölgemizdeki çatışmalar birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olduğunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.

GAZZE BİZİM NEYİMİZ OLUR?

Yalçın, “‘Gazze bizim neyimiz olur?' diye soranlar var. Gazze bize 4-5 saat araba sürme mesafesindedir. Ve bu yüzden önemlidir. Bu fuarın temasının Gazze gibi insan haklarının ihlal edildiği bir yerin olmasını çok önemli buluyorum ve yetkililere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ÖYLE BİR SİSTEM KURMUŞLAR Kİ

Aynı söyleşide Cevizoğlu da görüşlerini dile getirdi. “Kendileri dışındaki herkese barbar diyen Avrupa devletleri ve Amerika var” diyen Cevizoğlu, “Kasap devletler bunlar. Cumhurbaşkanımız ‘Dünya 5'ten büyüktür' ve ‘Adil bir dünya mümkün' diyor. BM'nin 5 daimi üyesi var. Öyle bir sistem kurmuşlar ki biri ‘hayır' derse olmuyor. Buna da demokrasi diyorlar. 4 üye faşist İsrail'i durduralım derse Amerika ‘hayır' diyor” şeklinde konuştu.

ALTERNATİF BİR BM KURULMASI GEREKİYOR

“Dünya, bu beş devlete mahkûm olmasın, esir olmasın” diyen Cevizoğlu, “BM'nin yapısını değiştirmek mümkün değil. Çünkü bir üye veto etse istediğinizi yapamıyorsunuz. Alternatif bir Birleşmiş Milletler kurulması gerektiğini düşünüyorum. Bu tahakkümden kurtarmamız lazım dünyayı. Avrupa bugün faşizmin beşiğidir. Hitler Avrupa'dan çıktı, Mussolini Avrupa'dan çıktı. Netanyahu'yu Avrupalı devletler koruyor. Avrupa'nın demokrasinin beşiği olduğu koca bir yalan ve safsatadır. Amerika İsrail'i durdursun diyorlar. Ama durdurmaz. İsrail ve Amerika aynı ülke. Buradaki adı İsrail. ABD, Japonya'da sivillerin üzerine atom bombası attı. İsrail de bugün Gazze'de sivilleri katlediyor” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme