'Açık Veri Platformu' geliyor

Büyükşehir, Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle yürürlüğe giren 'Ulusal Yapay Zeka Stratejisi' kapsamında 'Açık Veri Platformu' çalışmalarına başladı

PAYLAŞ
Kocaeli Zirve - Burcu Nazlı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, gizlilik özelliği taşımayan ve kişisel veri barındırmayan Açık Devlet Veri Platformu oluşturma çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Büyükşehir’de ilgili daire başkanlıkları ve bağlı iştiraklerden temsilcilerin katıldığı toplantı yapıldı. Bilgi paylaşımının yapıldığı toplantıda veri toplanması ve açık veri platformunun oluşturulmasında izlenecek harita şekillendirildi.

AKILLI ŞEHİR KAPSAMINDA

Büyükşehir, Stratejik planlamasında yer alan görevlerini gerçekleştirmek ve Kocaeli’nin verisini değere dönüştürmek için “Açık Veri Platformu” çalışmalarına başladı. Büyükşehir Belediyesi toplantı sonunda gerçekleşen açık veri platformunun tanıtımının yapıldığı toplantıya Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. İsmail Gülsoy, Akıllı Şehirler ve Kent Bilgi Sistemleri Şube Müdürü Mehmet Yunus Tekel, Akıllı Şehirler ve Kent Bilgi Sistemleri Şefi Yüksek Elektronik Mühendis Hafize Kılıçaslan katıldı. Toplantı belediyenin çeşitli birimlerinde akıllı şehircilik çalışmalarında görev alan personelle iştiraklerin katılımıyla gerçekleşti.

HANGİ VERİLER PAYLAŞILACAK

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile yürürlüğe giren Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planında, yerel yönetimlerin sorumlu olduğu ‘Akıllı Şehirler’ çalışmaları kapsamında Kocaeli için de “Açık Veri Platformu” çalışması düzenlendi. Bu platform, gizlilik özelliği taşımayanlar, kişisel veri barındırmayan ve yayınlanmasında sakınca olmayan kamusal verilerle veri sahiplerinin açık veri olması konusunda uzlaştıkları veri setlerinden oluşacak.

ORTAK AKILLA YÜRÜTÜLECEK

Verilerin açık hale getirilmesiyle Kocaeli’nin verilerinin bilgilendirici ve teknik anlamda kullanılabilir olması sağlanacak, vatandaşların kamusal hizmetlerde elde edilen verilere ulaşmasını kolaylaştıracak. Bununla birlikte akademik araştırma yapan eğitimciler, girişimciler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının faydalanması, farklı veri setlerinin bir araya getirilmesi sayesinde Kocaeli’nin verilerine dayalı ürün ve hizmet geliştirilmesi sağlanarak, sosyal ve ekonomik fayda üretilecek.

YEREL YÖNETİMLERDE YAYGINLAŞACAK

Şehirlerde çalışmaları yürütülen Açık Veri Platformu sayesinde, akıllı şehir kabiliyetlerini geliştirmek için Yerel Veri Paylaşım platformları geliştirilmiş olacak. Aynı zamanda bu ortamların sağladığı kolaylık ile verinin açık veri olarak sunulması sağlanacak. Böylelikle verilerin değere dönüşmesine yönelik bilgi paylaşımı ve işbirliği arttırılmış olacak. Büyükşehir toplantı salonunda gerçekleşen bilgi toplantısında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ulusal Yapay Zeka Stratejisi 2021-2025’’de kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim imkanlarını genişletmek için Açık Devlet Verisi çalışmaları tüm merkezi ve yerel yönetimlere yaygınlaştırılmasının amaçlandığının bilgisi verildi.

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN