ABD'den ilk yaptırım uyarısı geldi

Visa ve Mastercard'a alternatif ödeme sistemi olarak Rusya Merkez Bankası tarafından geliştirilen Mir, Türkiye'deki bazı bankalar tarafından askıya alındı.

Financial Times (FT), ABD ve AB'nin Rusya'ya yaptırımlar konusunda Türkiye'ye baskıyı artırdığını, Türk bankacılık sektörünün yasa dışı finansmana arka kapı işlevi görme potansiyeliyle ilgili endişeler bulunduğunu yazdı.

FT'ye konuşan ve ismi açıklanmayan Batılı iki yetkili, ABD'nin, Rus iç ödeme sistemi Mir'e entegre olan Türk bankalarını mercek altına aldığını, Brüksel'in ise duyulan endişeleri Türk yetkililere doğrudan aktarmak üzere bir heyet göndermeye hazırlandığını kaydetmişti.

İŞ BANKASI MİR'İ ASKIYA ALDI

Tam bunlar konuşulurken İş Bankası Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı.

Bloomberg'in haberine göre, banka, ABD Hazinesi’nin konu hakkındaki açıklamasını gördüklerini ve değerlendirdiklerini belirterek, sistemin kullanımını askıya aldıklarını bildirdi.

ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC) geçen hafta Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurmuştu. 

Türkiye, Moskova’nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rus kurumlarına uygulanan yaptırımlara dahil olmazken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 5 Ağustos’ta yaptığı görüşmenin ardından Mir sisteminin iki ülke arasındaki turizmi kolaylaştırdığını söylemişti.

DENİZBANK'DA ASKIYA ALDI

Reuters, İş Bankası'nın ardından DenizBank'ın da Mir operasyonunu askıya aldığını duyurdu.

Financial Times'ta geçen hafta yer alan haberde, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB), 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'ya uygulanan yaptırımlar konusunda Türkiye üzerindeki baskıyı artırmaya hazırlandığı belirtilmişti.

Türkiye'nin en büyük bankalarından Vakıfbank, Ziraat Bankası, İş Bankası, Denizbank ve Halkbank Mir sistemine dahil olan bankalar arasında yer alıyorlar.

Mir, Rusya Merkez Bankası tarafından Visa ve Mastercard dışında bir alternatif olarak geliştirilmişti.

Bilindiği üzere, ABD ve AB, Rus MIR ödeme sistemine dahil olan bankaları bir süredir yaptırımla tehdit ediyordu.

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme