Tahsin  Keskin

İngiltere'den Corona için şok karar!

Tahsin Keskin

Çin'den bütün dünyaya yayılan coronavirüs (Covid-19) ile ilgili ölüm haberleri gelmeye devam ederken İngiltere’den gelen haberler adeta ezber bozuyor.

İngiltere Hükümeti’nin aldığı kararlar hem kendi ülkesinde hem de dünyada şok etkisi yaratırken alınan kararlar da bilim adamları tarafından tartışılmaya başlandı.

İngiltere'de koronavirüsün zaman içinde nüfusun büyük kısmına bulaşması, böylece halkın 'sürü bağışıklığı' geliştirmesi planlanıyor.

Hükümet, böylece halkın her yıl mutasyona uğrayarak grip gibi tekrar hasta etme ihtimali bulunan bu virüse bağışıklık geliştirmesini umuyor.

İngiliz hükümetine göre virüsün yayılmasını engelleyen ülkelerde halk böylesi bir bağışıklığa sahip olmayacak.

Hükümetin İngiltere'de odaklandığı nokta, virüsün tüm halka bir anda değil yavaşça bulaşması, böylece sağlık hizmetlerinde bir anda yüklenme yaşanmaması.

Fakat bazı kaynaklara göre alınan önlemlerin bulaşma hızını yavaşlatacağının kesin olmadığını, İngiltere'nin Covid-19 politikasının sıkı karantina önlemlerine kıyasla daha fazla ölüme yol açacağının kesin olduğu düşünülüyor.

İngiltere'de yaşayan 200'den fazla bilim insanı da 14 Mart akşamı yayınladıkları açık mektupta hükümeti derhal daha sert önlemler almaya davet ederken hükümetin kararından vazgeçme yönünde adım atmayacağı öğrenildi.

Hükümetin açıkladığı 'makul en kötü senaryoya' göre 66 milyonluk İngiltere nüfusunun yüzde 80'i virüs kapacak ve öldürücülük oranı yüzde 1 bile olsa 500 binden fazla insan ölecek.

Bu İngiltere'de bir yılda ölen kişi sayısına denk.

İngiltere Hükümeti’ne göre okulları açık bırakma kararının arkasındaki nedenlerden birin de kilit öneme sahip sağlık çalışanlarının evde çocuklarına bakmak yerine işlerine devam edebilmesini sağlamak olduğu belirtiliyor.

Hükümet, koronavirüsü durdurmak için atılacak sert adımların, bu önlemler hafifletildikten sonra aynı sorunların oluşmasına yol açacağını düşünüyor.

Bu yüzden ülke için en az zarar verici sonucun yönetilen ve yavaşça büyüyen bir salgın olduğunu düşünüyorlar.

Hükümet salgının en kötü noktasının 10-14 hafta sonra gerçekleşeceğini düşünüyor.

Bütün bunlarla birlikte aklımıza bazı sorular geliyor.

Örneğin modern dünyada eşi benzerinin olmadığı bu küresel sağlık krizinde İngiltere hükümetinin virüsü toplumun yüzde 60'ına yayma planının diğer ülkelerin uygulamalıyla çelişmeyecek mi?

Bu durum İngiltere'nin dünyanın geri kalanıyla ilişkisini etkilemeyecek mi?

Birileri İngiltere’ye dur demezse bu sağlık krizi çok daha uzun zaman dünyayı tehdit etmeye devam eder.

Bakalım zaman İngiltere Hükümeti’ni mi yoksa diğer dünya ülkelerini mi haklı çıkartacak?

Yazarın Diğer Yazıları