Ohh, nihayet bir otopark yapıyoruz - İsmet Çiğit

Ohh, nihayet bir otopark yapıyoruz


İzmit şehir içindeki trafik sorununu anlatmaya sanırım gerek yoktur. Yaşanan bu trafik çilesinin en önemli nedenlerinden biri, şehrimizde araç sayısının fazla ama otopark sayısının azlığıdır. 

Özellikle İzmit’in doğusunda , M.Alipaşa, Bekirdere, Yeşilova bölgesinde otopark büyük ihtiyaç... 

Otopark olmadığı için araçlar caddelerin üzerinde, sokak aralarında bırakılıyor ve trafik daha da içinden çıkılmaz hale geliyor. 

İzmit’in en büyük açık hava otoparkı sahilde, Büyükşehir Belediyesi’nin arka bölümünde bulunuyor. Üstelik ücretsiz olan bu dev otoparkta gün içinde bazen bir araçlık yer bulmak bile çok zor. 

Şehir merkezindeki kapalı otoparklar çok pahalı ve onlarda da yer bulunamıyor. 

En büyük, en uygun konumlu otopark alanlarından biri eski Perşembe Pazarı alanıydı. Hangi akla hizmetse, o alanı da  “Millet Bahçesi” yapmak için bozduk. 

Kadıköy Mahallesi’nde yaptırılan büyük kapalı otopark gerektiği gibi kullanılamıyor. Kocaeli Devlet Hastanesi önündeki otopark yetersiz kalıyor. 

İzmit şehir merkezinin acil yeni otopark alanlarına ihtiyacı var. Yeterli otoparkı yaparsanız, cadde üzerinde sokak aralarında gelişigüzel park eden araçlara da ceza kesmeye hakkınız olur. 

Aylar önce boşaltılıp, Derince’ye taşınan İstiklal Caddesi üzerindeki eski maliye binasının yerinde otopark yapılması planlanmıştı.

Nedense bu projeden de vazgeçildi. 
……………….
Şimdi, yeni bir haber var…

Malum, ilimizin M.Alipaşa bölgesinde şehir içi trafiğini çok aksatan bir konumda bulunan  M.Alipaşa Camii kamulaştırıldı ve yıkıldı. 

Büyükşehir Belediyesi, camiden boşalan 2 dönümlük alanda yeni bir proje hazırlamış. Ne mutlu ki, bu kez “Millet bahçesi” yapılmıyor. 

M.Alipaşa Camii’nden boşalan alan, kent meydanı ve  otopark olarak kullanılacakmış. 

M.Alipaşa Camii’nden boşalan alanda yapılacak projede, toplam 34 araç kapasiteli bir otopark planlanıyor. Kapasite düşük gözükse de o bölge için böyle bir otoparkın çok gerekli olduğuna inanıyorum. 

M.Alipaşa Camii’nin yıkılmasıyla kazanılan alan sayesinde bölgede yeni bir trafik düzeni sağlanabilir, ortaya çıkacak 2 dönümlük boşluk bölgedeki trafik akışını düzene sokmak için kullanılabilir. 

Büyükşehir Belediyesi; yeni proje için 17 Ekim’de ihaleye çıkıyor. İhaleyi kazanan firmanın 180 gün içinde bitirmesi istenecek. 

Umalım ki bu bölgedeki inşaat sırasında  trafik daha fazla etkilenmez. Ama proje bitince, M.Alipaşa Meydanı hem nefes alınacak bir alan, hem de çok ihtiyaç duyulan bir otopark kazanmış olacak. 

İzmit’te yeni otoparklar yapmalıyız. İstiklal Caddesi’nde maliye binasının yerine katlı otopark mutlaka yapılmalı. 
Kadıköy Mahallesi’ndeki kapalı otoparkı kullanmak zorunlu hale getirilmeli…

Bu kentte artık minibüs duraklarında bile özel araçların park yaptığını görüyoruz. Çünkü insanların arabalarını koyacak yer bulunmuyor. 

Bu açıdan bakıldığında yıkılan M.Alipaşa Camii’nin yerinde küçük de olsa bir otoparkın yapılacak olmasını kent adına olumlu bir proje olarak görüyorum. 

Ayrıca İzmit’te çocukların koşup oynayabilecekleri alanlar, mini spor tesisleri de yapmak zorundayız. 

Bu kentte araçlar park yapacak, çocuklar oyun oynayacak yer bulamıyor. Bu tablo da İzmit’te zaten zor olan hayatı daha da sıkıntılı ve sorunlu hale getiriyor. 

Umuyor ve diliyorum ki, 17 Ekim’de ihale yapıldıktan sonra M.Alipaşa Camii’nden boşalan alan üzerindeki proje, planlandığı gibi gerçekten 180 günde (hadi bilemediniz 200 günde) bitsin ve İzmit’in doğu kesimi küçük de olsa bir otoparka sahip olabilsin. 
 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 2

  • İsmet Babaya | 28 Eylül 2022 12:09

    Sen şaka mısın 34 araçlık otopark nedir ya. Sen koca camiyi 34 araçlık otoparknicin mi yıktın. 1 araç 6 metrekare yer kaplasa 34x6 204 m2 yapar. Orda 2 donümden fazla alan var. Eski caminin taban alanı 1500 m2 idi. Neden orda 340 araçlık değil de 34 araçlık bir otopark yapılıyor. Anlaşılabilir bisey değil. Yanlış karar. Tahir başkan bu karardan dönmeli

  • Kurmay 41 | 28 Eylül 2022 05:40

    ismet amca millet bah esine koyunsporlular.gitsin biz izmitli fuarımızı trenimizi denizimi geri istiyoruz millet bahçesi nedir? bir ara arena ve park moda idi d100 de trafik felç carrefour köprüsü yetmiyor transat yetmiyor METRO yerine millet bahçesi izmitde hiç piknik alanı yok değil mi? sen bilirsin mesire yerlerini yaz bi pazar öğrenelim! Deprem kuşağıyla yaşıyoruz deprem için acil toplanma yeri yok ev yıkılsa nereye çadır kuracağız perşembe pazarının altına neden otopark yapılmaz acaba tabii müteahit izmitli değil ki gene gümüşhane rize trabzon şeytan uchenundeihale! tahsin reyiz artık ekşin millet bahçesine domates biber cacık her yer beton oldu

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Ekm

ZİRVE’de veda yazısı 

27Ekm
26Ekm
25Ekm

200 TL ne kadar değersizmiş!

24Ekm