İsmet Çiğit

Kitaplar arasında kaybolmak!

İsmet Çiğit

Beni tanıyanlar ruh halimi biliyorlar.. Günümüz Büyükşehir Belediyesi yönetiminin yapmak istediği her işi yüzüne gözüne bulaştıracağı konusunda bir ön yargıya sahibim.. 

İzmit Yürüyüş Yolu konusunda yanıldım…

Kocaelispor konusunda yerden göğe kadar haklı çıktım. Keşke o konuda da yanılmış olsaydım!

Şu sıralar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 12’nci Kitap Fuarı organizasyonu devam ediyor… Daha önceki 11 kitap fuarının hepsine gitmiş, kitaplar arasında dolaşıp, kaybolmaktan büyük keyif almıştım. 

Birilerine kitap imzalatayım, birilerinin konuşmalarını dinleyeyim falan gibi bir amacım yok.

Kitaplar arasında dolaşayım, ilgimi çeken kitabı ya da yazarını sevdiğim bir kitabı elime alayım, giriş sayfasına, fiyatına bakayım, kitap yabancı bir yazara aitse çevireninin kim olduğunu öğreneyim, en fazla beklentim de onbinlerce kitap arasında dolaşırken,  benim için en değerli parfüm kokusu anlamına gelen kitap kokusunu içime çekeyim.. 
……………………………
Tahsin patron beni önceki gün Kitap Fuarı’na götürdü. Yazının başında da belirttim, “Bunlar bu işi de becerememişlerdir” önyargısını taşıyarak gittim. 

Bu kentin çok büyük, çok mükemmel bir Fuar Merkezi binası varken bunu yıkıp,  düğünler, konserler, kongreler için inşa edilmiş bir merkezde bu fuarı yapıyor olmaları zaten beni gıcık ediyordu. 

Ancak gidince gördüm ki becermişler… 12’nci Kocaeli Kitap Fuarı, Kocaeli Kongre Merkezi’ne yakışmış. 

Tahsin Keskin ile kitaplar arasında dolaştık… Hem salonlar kalabalık, hem dışarıdaki hava alma alanları cıvıl cıvıl… 

Zaten bu Kitap Fuarı’nı güzel yapan en önemli unsurlardan biri de bu kent insanının gösterdiği ilgidir.. 

Doğru dürüst bir kitapçı dükkanı bile olmayan İzmit’in insanları kitap fuarını özlemiş.. 

Kitap fuarının önemini, değerini içselleştirmiş. Çoluk çocuk, genç yaşlı, kadın erken Kongre Merkezi’ne koşmuş.. 

Aslında bu kitap fuarı, kitapseverler için çok önemli bir fırsat... Fuardaki stantlarda kitap fiyatları çok uygun. Öyle sanıyorum ki fuar dönemi bittikten sonra aynı fiyatları herhangi bir kitapçı dükkanından iki katı fiyata alabilirsiniz. 

Tahsin Keskin, “Abi sana bir kitap alayım” diye tutturdu. 

Ama almayı önerdiği kitapların hepsi  ya sağcı yazarların kitapları ya da dini bilgiler ve tavsiye içeren kitaplar... 

Almaya önerdiği bütün kitapları, “Sağol Tahsin. Elimde okuduğum kitap var. Boşuna para harcama. Bunlar benim okuyacağım türden kitaplar değil” diye reddettim. 

Ben sigara içmek için salon dışına çıktığımda, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının hayatını anlatan bir kitap almış, arabada bana hediye etti, bunu kabul ettim. 
…………….
Kitap Fuar’ındaki stantlarda çalışanlarla sohbet etti. Fuara katılanlar, gösterilen ilgiden son derece memnun…

Pazar gecesi İzmit’teki Fuar bitince tezgahları Gaziantep’e taşıyacaklarmış. 

Kitap evi yetkilileri, “Türkiye’nin pek çok ilinde bu tür fuarlara katılıyoruz. Bizim izin en verimlilerinden biri bu fuar oluyor” dediler. 

Fuar alanı çok büyük... Yüzlerce stant var. Benim gibi yaşlı, yürüme sorunu olan insanlar için, kapalı alanda şöyle beş dakika oturup bacakları dinlendirecek bir oturma grubu göremedim. 

Tamam, dışarısı, açık alan oturma gruplarıyla, yiyecek-içecek satıcılarıyla dolu… Ama kapalı alanda biraz dinlenmek isteyenler için de oturma gruplarının bulunması gerekiyordu. 

Önümüzde hala 3 gün var.. Kitap Fuarı’nı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim. 

Cumartesi günü Yılmaz Vural, Zafer Algöz, İclal Aydın, Mario Levi; pazar günü Hüseyin Hatemi, İlber Ortaylı, Ahmet Mümtaz Taylan ve daha pek çok konuk fuara gelecekler. 

O fuar ortamında, kitaplar arasında dolaşmak, kitaplar arasında o mükemmel kitap kokusu içinde adeta kaybolmak çok güzel bir duygu…

Dediğim gibi, bu fuar döneminde son kez kitabı ucuz alma imkanınız da var. Bu fırsatı kaçırmayın, kitap okuyun. 

12’nci Kocaeli Kitap Fuarı için emeği geçen herkesi kutlar, çok sevdiğim şehrim ve şehrim insanları adına teşekkür ederim. 
 

Yorumlar 8
İznikmit 20 Mayıs 2022 22:07

Yorumlara bakınca güzel bir özdeyiş aklıma geldi: "Nice ışık saçanlar, yangın çıkarmakla suçlanmışlar."

can selim 20 Mayıs 2022 10:53

ismet bey bu fuarlar kartepe zirveleri kadın şurası aile şurası vs vs bunlar yeni indıra gandi yapma yöntemi.bu adamlar ucunda para ve oy olmayan hiçbir şey yapmazlar

NO ŞERİAT 20 Mayıs 2022 10:30

En son kitap fuarına gittiğimde kÖŞE YAZARI İsmet çiğit' in de orada olduğunu öğrendim. Sevinmiştim .Köşe yazılarında ki gibi, ülkenin durumu hk. sayın çiğit'in görüşlerini öğrenmek için bir iki soru sorarız umuduyla yarım saat bekledim. Beraber çıktıkları gazetecinin açı klamasıyla şok oldum !!! - "Seyircilerden SORU ALMAYACAĞIZ " açıklamasıyla orayı terk ettim.İsmet çiğit ,SORU ALMAYACAKSA NEDEN ORADAYDI ??? ismet bey neden dut yemiş bülbül kesilmişti Daha sonra kafamdaki sorunun cevabını buldum.Tam karşısında bir zebani oturuyordu. sebep oymuş meğerse.....O GÜN BU GÜNDÜR.BU fuarda benim yerim olmadığına karar verdim.

İzmitli 20 Mayıs 2022 10:19

abi eski yeri güzeldi yazık oldu interteks fuar alanına.ben diyorum ki tahir başkan orayı modern bir yaşam alanı yapıp ülkenin ünlü restoran zincirlerini gurme restoranları alkol sorun etmeden getirtir mi oraya ne dersin

fuat41 20 Mayıs 2022 09:59

ismet abi bırak allahın aşkına kitap fuarınamı gittik cemaat toplantısınamı gittik belli değildi.ayrıca okulların getirilmesi iyi güzel ama curcuna olmtu ortalık

kazım t 20 Mayıs 2022 09:24

10 tane aydın sanatçı serpiştirip 90 tane hükümetin kadrolu savunucularını cumhuriyet düşmanlarını fuarda katılımcı olarak davet etmek amacından çıkartmaktır fuarı

tansu 20 Mayıs 2022 09:11

kitap fuarı iktidar partisinin yandaşlarınca edebiyat temelli bir yapıdan çıkıp siyasi bir vücut kazanmış.eşimle üzüldük ve fazla duramadık.

İzmitli 20 Mayıs 2022 01:01

Eksikleri eleştir yaz başımız gözümüz üstüne.Yapılan güzel işleride tebrik et canımızı ye ha şöyle işte. İzmitin yaşlı ve güzel adamı seni.

Yazarın Diğer Yazıları