KAF’ta tehlikeli hareket! - İsmet Çiğit

KAF’ta tehlikeli hareket!


Başımızda çok fazla dert var. 

Elektrik ve gaz faturaları, marketlerde düşmeyi bırakın hala yükselen fiyatlar, pazarda meyve-sebze fiyatlarının el yakıyor olması elbette başlıca sorunlarımız…

Yerelde Kocaelispor’un hali içimizde büyük bir yara… 

Böylesi bir ortamda yeni sıkıntı veya tehlikelerden söz etmek, elbette hiç akıl karı değil… Ama çok yakından ve büyük endişe ile takip ettiğim bir konuda okurlarımı uyarmayı da görev kabul ediyorum. 
……………………….
Malum, bizim yaşadığımız şehir, dünyanın en riskli deprem kuşağında, Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) üzerinde bulunuyor. Kuzey Anadolu Fay Hattının bizim ilimizden geçen, Arslanbey’den girip, Karamürsel’den çıkan bölümü 17 Ağustos 1999 tarihinde 7.4 büyüklüğünde korkunç bir deprem üreterek kırılmıştı. Ama yine bu hat üzerinde, ilimize çok yakın konumda, büyük olasılıkla İstanbul ile Tekirdağ arasında yeni ve yine 7 şiddetinin üzerinde bir depremin beklendiği biliniyor. 

Bu riskler ortadayken, komşumuz Yunanistan’ın Anadolu’ya bakan Ege kıyılarında son günlerde en büyüğü 5.9 şiddetini bulan depremler yaşanmaya başladı.

Ülkemizdeki “Deprem uzmanları” içinde en çok takdir ettiğim ve en yakından takip ettiğim kişi olan İTÜ Maden Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Naci Görür, Yunanistan’daki depremleri yorumlarken çok önemli uyarılarda bulundu. 

Prof. Dr. Naci Görür’e göre, Yunanistan’daki son deprem fırtınası, ülkemizi boydan boya geçen ve bir bölümü bölgemizde bulunan Kuzey Anadolu Fay hattının batı ucunda yaşanıyor. 

Prof. Dr. Naci Görür, şu değerlendirmeyi yapıyor: 

“-17 Ağustos 1999’daki büyük deprem, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldi. Bu depremden hemen sonra Yunanistan’da yine Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan ve bugünlerde depremlerin yaşandığı bölgede de kuvvetli depremler olmuştu. Şimdi fay hattının batı ucu kırılıyor. Bu durum, aynı fay hattının Tekirdağ-İstanbul arasındaki bölümünde enerji birikimine yol açabilir. Kuzey Anadolu Fay Hattının ülkemizdeki bölümünde yeni büyük depremler yaşanabilir.” 
……………………….
Prof. Dr. Naci Görür’ün bu uyarısını çok dikkate almak gerekiyor. Zaten şu sıralar sadece Yunanistan’da değil, dünyanın pek çok bölgesinde önemli depremler kaydediliyor. Dün sabah Kayseri depremini, Afganistan depremini duyduk. Dünyanın yer kabuğunda bir hareket var ve sık sık yanardağ patlamalarını duyuyoruz. 

KAF’ın bizim ilimizin bulunduğu bölgedeki bölümü 17 Ağustos 1999’da kırıldı. Hem de çok şiddetli bir depremle kırıldı. Artık KAF üzerinde, merkezi Kocaeli olan çok büyük bir deprem, en az 70 yıl daha beklenmiyor. Ama yakın çevremiz öyle değil… 17 Ağustos 1999’da fay hattının İstanbul Adalar bölgesine kadar olan bölümü kırıldı. Adalar bölgesinden başlayıp, Tekirdağ’a kadar olan bölgede potansiyel deprem riski her geçen gün artarak devam ediyor.

Prof. Dr. Naci Görür’e göre, Yunanistan’ın Türkiye’ye bakan kıyılarında son günlerde meydana gelen depremler de fay hattının ülkemizdeki bölümünde enerji birikimine neden oluyor. 

Sizler, 17 Ağustos 1999’u bu kentte yaşamış insanlarız. Bu büyüklükteki bir depremin ne denli büyük bir felaket olduğunu yaşadık, biliyoruz. Bu büyük felaketten bizim kentimizdeki bütün binalar yorgun çıktılar. 

Belki KAF üzerindeki yeni ve büyük bir depremin tam merkezi biz olmayacağız. Ama İstanbul merkezli 7 büyüklüğündeki bir depremden en çok biz etkileneceğiz. Bu kentteki yorgun, darbeli binalar ve özellikle 1999’dan buyana onarılmamış hasarlı binalar büyük olasılıkla yıkılacak.

Bu kentte hala İnönü Caddesi üzerinde, her gün çevresinden binlerce insanın geçtiği bölgede ağır hasarlı metruk bina duruyor. Bu kentin pek çok yerinde ağır hasarlı yıkılmamış, orta hasarlı onarılmamış binalar bulunuyor. Bu binaların büyük bölümünde insanlar yaşıyor. Bölgemizi etkileyecek olası bir büyük deprem halinde bu kentte 17 Ağustos 1999 felaketinden çok daha büyük kayıplar olabileceği öngörülüyor. 

Ama biz hiçbir şey yapmıyoruz. İzmit’in hala olası bir deprem halinde “Toplanma yerleri” bile belli değil. 17 Ağustos 1999 büyük felaketi sonrası büyük heyecanla kurulan gönüllü kurtarma ekipleri dağılmış durumda… Kızılay’ın deposu yağmalanmış, olası bir felaket halinde bu kentte çadır kuracak yerimiz bile yok…

Siz siz olun, evinizde deprem çantanızı mutlaka hazır bulundurun. Oturduğunuz binanın ne kadar sağlam, güçlü olduğu konusunda mutlaka bir araştırma yapın. 

Prof. Dr. Naci Görür, deprem konusunda boş konuşmaz. 

Şahsen ben korkuyorum. Siz de biraz korkun. 

KONGRE MERKEZİNDE TİYATRO 
 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin AKP döneminde bana göre bu kente kazandırdığı en önemli ve kalıcı eser Yenidoğan Mahallesi’nde, eski Mannesmann arazisinde yapılan Kongre ve Kültür Merkezi olmuştur. Bu muhteşem kongre ve Kültür Merkezi hizmete açıldığından buyana bu tesiste pek çok düğün, nikah töreni yapıldı. Siyasi partilerin toplantıları, kongreleri yapıldı. Şimdi sanırım ilk kez bu merkez bir tiyatro gösterisine hazırlanıyor. 

1 Şubat gecesi saat 20.00’da, ülkemizin önde gelen sanatçılarından Yasemin Yalçın ve eşi İlyas İlbey’in tiyatro topluluğu, Kongre ve Kültür Merkezi’nde “Emlakçıyı Beklerken” isimli oyunu sahneleyecekler. 

İzmit çok uzun süredir özel tiyatroların gösterilerine hasret kalmıştı. Sabancı Kültür Merkezi kullanılamıyor. SDKM’yi Şehir tiyatrosu başka kimseye vermiyor. İzmit çok uzun yıllardır özellikle bu mevsimlerde tiyatro ile yaşayan bir kentti. 

Son yıllarda özel tiyatro grupları oyun sahneleyecek salon bulamadıkları için İzmit’e gelmiyorlardı. 1 Şubat’ta Yasemin Yalçın Tiyatrosu’nun İzmit’teki oyununu önemli bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. 

Kongre ve Kültür Merkezi’nin muhteşem salonunda yaz aylarına kadar pek çok yeni ve güzel oyunu izleme şansı bulmamızı umuyorum. 

Biletlerinizi Biletix’ten de almayı sakın unutmayın!!!

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Ekm

ZİRVE’de veda yazısı 

27Ekm
26Ekm
25Ekm

200 TL ne kadar değersizmiş!

24Ekm