İsmet Çiğit

İzmit'in boş günleri 

İsmet Çiğit

İzmit için bir takvim yılını ikiye bölerim. 

1- Okulların açık olduğu dönem... Yılın 8-9 aylık bölümüdür.
2- Okulların kapalı olduğu dönem... Yılın 3-4 aylık dönemidir. 

Bu hafta başı itibariyle birinci dönemden ikinci döneme geçtik. İlkokul, ortaokul, liseler tatile girdi. Ortaokul mezunları ve lise mezunları için hayati önem taşıyan sınavlar yapıldı, bitti. Üniversitemiz de tatile çıktı.. 

Hemen, dün sabah itibariyle, öncelikle İzmit trafiğinde büyük bir tenhalık ve rahatlama  sanırım herkes tarafından hissedildi. Trafik rahatladı, toplu taşıma rahatladı. 

İzmit, dünyada en küçük alanda en fazla insanın yaşadığı, hareket halinde olduğu illerden biridir. Okulların tatile girmesiyle başlayan bu dönemde, şehrin nüfusu neredeyse yarı yarıya azalır. 

Elbette ticari açıdan bir durgunluk dönemidir. Kafeleri, çay bahçelerini eskisi kadar kalabalık, hareketli göremezsiniz. 

Minibüslerin, taksilerin, marketlerin, içkili mekanların da işleri yavaşlar.. 

İlimizde Değirmendere ile Karamürsel arasındaki bölgenin, Maşukiye ile Sapanca arasındaki bölgenin nüfusu bu dönemde biraz artar.

Ama geri kalan bölgelerde sokaktaki insan sayısının dikkat çekecek biçimde azaldığını fark edersiniz. 

Özellikle Kurban Bayramı tatili döneminde şehrimizin daha da tenhalaştığını mutlaka fark edeceksiniz. İzmit içinde arabanızı park edecek otopark yeri bulmakta bile zorlanmayacaksınız. 
……………….
Bu tenha dönem, İzmit içinde pek çok işi yapıp bitirmenin, pek çok arızayı düzeltmenin, kimi konularda “Deneme-yanılma” yöntemlerini denemenin de zamanıdır. 

Belediyelerin daha çok, daha verimli çalışması gerekir. 

Okullar 12 Eylül’de açılacak. Yani İzmit, 12 Eylül’den sonra yeniden dolup taşacak. 

O döneme kadar, Büyükşehir Belediyesi’nin örneğin Kuruçeşme’ye uzanacak olan tramvay yolunu bitirmesi gerekir. 

İzmit Belediyesi’nin, artık Fethiye ve İstiklal Caddeleri’ni tamamen bitirmiş olması gerekir. 

İzmit’in yeniden yükünü tutacağı döneme kadar, toplu taşıma güzergahlarında yenilikler yapmak, çok aksayan bölgeler için yeni kararlar almak gerekir. 

Herhalde yıl sonuna doğru Şehir Hastanesi hizmete girecek. Oraya ulaşım konusunu çözmek gerekir. 

Bu sakin dönemde İzmit’te sıcaktan bunalanlar, kendilerini serin Karadeniz’e atmak için Kandıra sahillerine akın edecektir. İnşaat halindeki Kandıra yolunu mutlaka güvenli hale getirmek gerekir. 

Tenhalaşan İzmit’te sayıları her geçen gün artan dilencilerin varlığı çok daha fazla dikkat çekecektir. Titiz önlemler almak gerekir. 

Tenhalaşan İzmit’te, başıboş sokak hayvanlarının varlığı da çok daha fazla dikkat çekecektir. Belediyelerin dikkatli olması gerekir. 
…………
Bu dönem İzmit’in daha çok biz  “Hakiki İzmitliler’e” kaldığı dönemdir. Çok düğünümüz, cemiyetimiz olacak. Yolbağı çetelerine önlem almak, düğünlerce, cemiyetlerde gelişigüzel silah atanlara karşı tedbirli olmak gerekir. 

Özellikle temmuz-ağustos aylarında çok sıcak günler yaşayacağız. Termometrelerin gölgede 40 dereceyi geçtiği bunaltıcı günler olacak. 

İlimizin bazı bölgelerinde hala çok ciddi elektrik şebekesi sorunları var. Uzun sürebilecek elektrik arızalarına karşı, SEDAŞ’ın ekiplerini takviye etmesi, bu yaz günlerinde  sorun bulunan bölgelerde şebeke çalışmalarının bitirilmesi gerekir. 

Şimdilik, sineksiz bir yaz geçecek gibi görünüyor. Bu konudaki önlemleri aksatmadan sürdürmek gerekir. 

Köy yollarını mutlaka elden geçirmek, tarla-bağ-bahçe yollarında bakım ve onarımlar yapmak gerekir. 

Özetle, İzmit’in neredeyse yarı yarıya boşaldığı bu dönemde yan gelip yatmak değil, çalışmak ve 12 Eylül’den sonra başlayacak yeniden çok hareketli günler için  hazırlık yapmak gerekir. 

Bakın, bu yaz bittikten sonra, tam anlamıyla seçim havasına gireceğiz. Belediyeler yine yan gelip yatacaklar…

Bu yaz biraz eğlenmemiz, dinlenmemiz, sakinleşmemiz gerekir. İzmit’in çok kalabalık olduğu dönemlerde yapılamayan veya yapılması zor olan bütün işleri şimdi bu dönemde hızlandırmak ve gerçekten bu kent için gönül vererek çalışmak gerekir. 

Her yıl yaz mevsimi bitip okullar açıldığında, üniversite yeniden derslere başladığında  İzmit’in nüfusu bir önceki yıla göre katlanarak artar. 

Trafikte daha çok sıkıntı, toplu taşımada daha çok sorun ortaya çıkar. Gelecek yıllar için İzmit’i biraz rahatlatmak istiyorsak, bu yaz döneminde mutlaka bir şeyler yapmak gerekir. 

Umarım, bu kentteki bütün belediye başkanları bu yıl yaz mevsiminde yan gelip yatmak yerine, bu kent için biraz hizmet üretmek adına biraz daha istekli ve başarılı olsunlar.. 
 

Yorumlar 1
Fg41 22 Haziran 2022 12:51

Çok doğru tespitler. Özellikle sokak hayvanları konusu hep gözardı ediliyor. Acil çözüm bulunmalı

Yazarın Diğer Yazıları