İsmet Çiğit

Dikkat edin, düşmeyin!

İsmet Çiğit

Geçen yaz aşırı sıcaklarda bunalırken, ormanlarımız cayır cayır yanarken, günlerce bir damla yağmur yağmazken, klimalar kapalı ortamları bile serinletemezken, “Ah şu havalar bir serinlese, biraz yağış olsa” diye dua ediyorduk.

Bu nedenle şimdi hiç kimse, “Bu kadar soğuk olur mu, donuyoruz” diye sızlanmasın.

O çok sıcak günlerde meteoroloji uzmanları, “Önümüzdeki kış çok sert geçecek” diye uyarmışlardı. Yani şu sıralar içinden geçtiğimiz ağır kış şartları sürpriz değil. Uzmanlar ön görmüşlerdi, bekleniyordu. 
………………………
Aslında bu soğuklar ve kar yağışı neresinden bakarsanız bakın çok faydalı... Dünyanın en önemli sorunu “Küresel ısınma” olarak gösteriliyor ve hala kar yağıyorsa buna sevinmek gerekiyor. 

Bu kar, barajları, gölleri dolduruyor, dereleri besliyor. Önümüzdeki yaz aylarında bir damla suya muhtaç kalmamızı engelliyor. 

Tarım ürünleri, meyve ağaçları için de son derece faydalı... Çünkü, tam zamanında soğuklar geldi ve kar tam zamanında yağıyor. 

Bu nedenle içinden geçtiğimiz soğuklar nedeniyle fazla sızlanmamak, hatta memnun olmak gerekiyor. 

Meteorolojinin son raporlarına göre bu sabah donmuş İzmit’e uyanmış olacağız. Yerler jilet gibi kayıyor olacak. Bugün ve yarın sıcaklık biraz yükselecek, en çok 5 dereceli görecek. Bugün ve yarın yağış beklenmiyor ama, cumartesi ve pazar günü daha derin soğuk ve çok daha yoğun kar yağışı uyarısı yapılıyor. 

Ne mutlu tesadüf ki, tam bu zamanda cuma gününden itibaren okullar yarı yıl tatiline girecek. İki hafta süreyle, okullar kapalı olduğu için trafik biraz rahatlayacak. Öğrenci çocuklar ve gençler soğuk nedeniyle salgın hastalıklara yakalanma riskinden biraz uzaklaşmış olacaklar. 
…………………

Havanın bu kadar soğuması, kar yağması güzel ve faydalı da özellikle İzmit’te çok dikkatli olmak lazım. Kar tutmuş, donmuş caddelerde özellikle araç sürücülerinin çok dikkat etmesi, mutlaka kış lastiği kullanması, herkesin emniyet kemerini takması şart. 

Yayalar da büyük risklerle karşı karşıya... İzmit’te pek çok bölgede kaldırımlar çok kaygan… Yaya kaldırımlarının üzerine döşenmiş SEDAŞ’a ait elektrik alt yapısı metal kapaklarının üzeri öyle bir kayıyor ki anlatamam. Yaya köprülerinin merdivenleri donmuş halde... Bazı bölgelerde kaldırım taşları ıslanınca çok kayganlaşıyor. 

Yürüyüş yolumuz bir türlü tamamlanamadı. Yürüyüş Yolunun özellikle bazı bölgelerinde çok sıkıntılar var. Büyükşehir Belediyesi’nin bu Yürüyüş Yolundaki işleri de bir an önce tamamlaması gerekiyor. 

Trafikte ve yaya olarak bu kentte yürürken, bu havalarda olağanüstü dikkatli olmalısınız. Aman düşmeyin, bir yerlerinizi kırmayın. Zaten hastaneler korona salgını nedeniyle dolu ve riskli… Ayrıca özellikle devlete ait sağlık kurumlarında ortopedik tıbbi malzeme konusunda ciddi sıkıntı var. 

Tıbbi malzeme tedarikçileri, paraları çok geç ve kesintili ödendiği için kamuya tıbbi malzeme vermiyorlar. Maazallah düşer de bir yerinizi kırarsanız, özel hastaneye gitmek ve basit bir operasyon için bile çok yüklü paralar ödemek zorundasınız.

Bu karlı buzlu havalarda İzmit’te sokakta, Yürüyüş Yolunda yürüyorsanız, koşar adım gitmeyin. Bebek adımları ile attığınız her adım öncesinde bastığınız yere bakarak yürüyün. Elleriniz ısınmak için paltonun cebinde değil, açıkta olsun ki, maazallah bir kayma halinde dengenizi koruyabilin. 

Evinizde donmamak için elbette kalorifer yakacaksınız. Ama gaz fiyatları da malum... 

Gelecek ay faturalar geldiğinde hepimiz “Yandım Allah” diye bağıracağız. Ama soğuk nedeniyle hastalanıp, tedavi için büyük paralar ödemektense, evlerdeki yaşam alanlarında en azından 19-20 derece ısıyı koruyabilmek için kaloriferleri de yakmayı ihmal etmeyin. 

Uzmanlar, “Nasıl olsa evde değilim” diyerek kombileri gün içinde zaman zaman kapatmak yerine, en düşük ayarda sürekli yanık tutmanın daha ekonomik olduğunu söylüyorlar.

Bu mevsimde sokak hayvanlarını, kedi, köpek, kuşları biraz daha kollayın. Sokaklarda yatıp kalkan pek çok evsiz, garip insan var. Böylelerini görürseniz, mutlaka ilgili makamlara bilgi verin.

Şimdi daha çok dayanışma, yardımlaşma zamanıdır, hiçbir olumsuzluk karşısında, “Bana ne“ demeyin. 
……………..
Demek istiyorum ki; “Bu havalar ne kadar soğudu, ne çok kar yağdı, üşüyoruz, donuyoruz. Keşke biran önce sıcaklar gelse” diye sızlanmayın. Bu yağışlar ve bu hava mevsim şartlarının doğal sonucudur. Doğa için de, insanlık için de faydalıdır. 
Toprak kara doyuyor. 

Barajlar, dereler suyla doluyor. 

Zamanıdır, iyi ki kar yağıyor. 

Sızlanmak yerine dikkatli olmak; şartlara uyum sağlamak için çaba harcamak gerekiyor. 

Şunun şurasında birkaç ay kaldı. Yine çok sıcak yaz günleri yaşayacağız. 

Şimdi havayı da, toprağı da temizleyen bu karlı günlerin tadını çıkartalım. 

Keşke şu yıllardır sözü edilen teleferik sistemimiz tamamlanmış olsaydı, bir de hafta sonunda Kartepe’ye çıkar, karlar üzerinde yuvarlanıp dururduk. 


 

Yazarın Diğer Yazıları