İsmet Çiğit

Bekar bir insanın yaşama maliyeti 

İsmet Çiğit

Türkiye ekonomisindeki rakamlar gerçekten hiç iç açıcı değil. 

Sayın Cumhurbaşkanı, aynı zamanda bir “Ekonomist” olarak,  uygulanmakta olan yeni Türkiye Ekonomisi programı konusunda ısrar ediyor. 

Halen 12 olan Merkez Bankası Politika faizinin yıl sonuna kadar tek haneli rakamlara düşeceğini, böylelikle enflasyonun da aşağıya ineceğini savunuyor. 

Ama Sayın Cumhurbaşkanı dışındaki bütün ekonomistler  ülke ekonomisinde izlenen yolun doğru yol olmadığını iddia ediyorlar… 
…………..
Ülkemiz insanlarının  dikkati sürekli olarak terör olaylarına, terörle mücadeleye, Yunanistan’ın ÜBER desteği ile adaları silahlandırmasına yöneltiliyor. Elbette bunlar da mücadele edilmesi gereken önemli konular. 

Ama Türkiye’de yaşayan insanlar, giderek çok daha zor yaşam koşulları içine sürükleniyorlar. 

Türk-İş Türkiye’nin önemli ve büyük kurumlarından biri. Hiç kuşkusuz Türk-İş’in siyasetin bir muhalif olmadığını söyleyebiliriz. 

Türk-İş için belki “Yandaş ve candaş” demek de haksızlıktır ama Türk-İş yönetiminin en azından mevcut iktidar ile iyi geçinme gayreti içinde olduğunu belirtebiliriz. 

O Türk-İş, her ay ekonomideki gidişat ile ilgili çok önemli veriler açıklıyor. Kuşkusuz uzmanlar tarafından titiz bir araştırma ile bu rakamları açıklıyorlar. 

Türk-İş’in son araştırma sonuçlarına göre,  ülkemizde yaşayan 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı  7.345 TL’ye, yoksulluk sınırı 23.600 TL’ye yükselmiş. 

TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon rakamı yüzde 80... Ama Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırı rakamının bir yıllık artış oranı yüzde 130’u buldu. 

Bu tablo, korkunç bir tablo.. 

4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı 23.600 TL… 

Düşünün bu dört kişilik ailenin bütün fertleri  asgari ücretle çalışıyor olsun. Bu durumda bile bu aile yoksulluk sınırı içinde yaşıyor. Bu ailenin belki şimdilik karnı doyuyor ama, hiçbir sosyal ve insani faaliyet içine giremiyor. Yaşadığı hayattan keyif alacak  hiçbir  etkinlik içinde bulunamıyor. 
………….
Diyelim ki, gerçekten bu ekonomi politikaları başarılı olacak, bütün ekonomistler yanılacak, Sayın Cumhurbaşkanı haklı çıkacak. Diyelim ki, yeni yolla birlikte enflasyon düşecek.. 

Şimdiki resmi enflasyon yüzde 80’in üzerinde…

Diyelim ki, yeni yılda bu enflasyon yüzde 60’a düşecek. Enflasyonun yüzde 80’den yüzde 20’ye düşmesi, hayatımızın yüzde 20 ucuzlaması anlamına gelmeyecek. Yine yediğimiz içtiğimiz herşeyin fiyatının yüzde 60 daha yükseldiği anlamına gelecek. 
………..
Belki çok küçük bir vatan haini azınlığın dışında hiç kimse bu ülkenin kötülüğünü istemiyor. Hiç kimse bu ülkedeki insanların daha fazla yoksullaşmasını da istemiyor. 

Ülkeyi yönetenlerin dünyayı biraz daha iyi tahlil etmeleri, ekonomi alanındaki uzmanların görüşlerine biraz daha saygı duyulmasını istemek ve beklemek herkesin hakkı olsa gerektir. 

Önümüzdeki kış, çok kolay ve çok haksız para kazanan küçük bir azınlık dışında herkes için çok zor geçecek. 

Bakın, Türk-İş’in açıkladığı rakamlarda 4 kişilik ailenin açlık ve yokluk sınırları çok konuşulurken, bir başka önemli rakam dikkatlerden kaçıyor. 

Türk-İş’in yaptığı hesaba göre, tek başına yaşayan  bekar bir genç insanın aylık yaşama maliyeti 9.470 TL’ye yükselmiş. Bu korkunç bir rakam... 

Tek başına yaşayan insan aylık en az 10 bin TL kazanıyor olmalı ki, bu ülkede insan gibi yaşayabilsin... 

Bu sıkıntılar, bu rakamlar sadece  yaşamsal sıkıntıları ifade etmiyor. Bu sıkıntılar, bu rakamlar yüzünden ülkemizde  can güvenliği  hızla azalıyor. Her yerde cinayet, her köşede kavga dövüş var. Trafik kazaları bile hızla artıyor. 

Çete yapılanmaları, mafyamatik tipler yeniden hortluyor. 

Fuhuş patlıyor.. Uyuşturucu kullanımı artıyor.. Toplum düzeni bozuluyor. 

Geçen sabah bir taksi ile işe geliyorum. Aracına bindiğim taksici gece nöbetçi kalmış…

“Gece iş oluyor mu?” diye sordum.

“Allah bereket versin . Bu gece üç güzel iş oldu” dedi. Taksicinin konuşlandığı bölgede gece 24.00 ile 03.00 saatleri arasında üç iş çıkmış... 

Üçü de taksiciden kendilerini telefonla arayıp çağıran müşterilerine götürmesini isteyen hayat kadınlarıymış.. 

“Ellerindeki telefonla konum gösteriyorlar. Oraya götürüp bırakıyorum kadınları. Üstelik bu tür müşterilerin bahşişi de çok oluyor “ diye anlattı  geceden sabaha uykusuz kalmış taksi şoförüm.. 

Türkiye yoksullaştıkça, Türkiye’nin yaşam biçimi değişiyor. 

Bir kişinin insanca yaşaması için ihtiyaç duyduğu aylık para miktarı neredeyse 10 bin lira. 

4 kişilik ailenin insanca yaşaması için  gereken aylık para miktarı  24.600 TL. korkunç rakamlar bunlar. 

Mantıklı, bilimsel, gerçekçi çözümlerle bu yaranın kanını durdurmak gerekiyor. Bu rakamlar yakın gelecekte daha da kötüye giderse, bu toplamda kimsenin can ve mal güvenliği kalmayacaktır. 
 

Yorumlar 2
Kadir YILDIRIM 30 Eylül 2022 11:10

İsmet bey Efes Pilsen şişe birada zamlardan etkilendimi son durum nedir

İzmitli 30 Eylül 2022 01:36

İsmet bey 70 lik yeni rakı uzun demlemenin güncel fiyatı nedir

Yazarın Diğer Yazıları