İsmet Çiğit

6'lı masa, keşke dağılsa!

İsmet Çiğit

Eylül ayını da bitirmek üzereyiz. Gelecek hafta, ekim ayı başında TBMM’nin tatili bitecek. Türkiye çok daha sert, çok daha karmaşık bir seçim kavgası  dönemine girecek.. 

Ekonomik sorunlar bir tarafta... 

Türkiye’nin bozulan devlet yapısından kaynaklanan sorunlar öbür tarafta… 

Bu ülkenin vatandaşları her geçen gün daha fazla sıkıntıya göğüs germek zorunda kalıyor. 

Bu tablonun tek sorumlusu ülkeyi yönetenler mi? Bence hayır. 

Bu tablonun en az ülkeyi yönetenler kadar sorumlusu muhalefettir. 

Bir türlü vatandaşın kalbine giremiyorlar. Bir türlü bu ülkenin bugünden daha iyi yönetilebileceğini, bu ülkedeki insanların bugünkünden daha mutlu yaşayabileceğini, bunun mümkün olduğunu sokaktaki vatandaşa anlatamıyor, vatandaşın kalbine giremiyorlar. 

Bir de siyasetimizde meşhur “Altılı masa”mız var. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tevazuu, hoşgörüsü, her görüşe saygı duyan yapısı  sayesinde kurulmuş 6’lı masa... 

Ama oy oranı yüzde 30’larda olan CHP’nin Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu masada oy oranı yüzde 1’lerde olan partilerin genel başkanları ile kendisini eşit tutuyor. Pek çok konuda alttan alıyor. 

Diğer 5 liderin hiç biri Kılıçdaroğlu’nun yarısı kadar bile çalışmazken, masadaki tek sosyal demokrat lider olun  CHP Genel Başkanı hemen her konuda taviz vermek zorunda kalıyor. 

Ben, önümüzdeki seçimlerde (bundan önce de olduğu gibi) oyunu CHP’ye kullanmaya kararlı bir sosyal demokrat olarak artık bu tabloyu içime sindiremiyorum. 

Biz CHP’liler günün birinde seçim kazanmak için mutlaka  sağ görüşlü partilere, sağ görüşlü seçmenlere taviz vermek, mutlaka onların da oyunu almak zorunda mıyız?

Bugünün Türkiye’sinde 20 yıldan bu yana ülkeyi yöneten Sayın Recep Tayyip Erdoğan elbette tekrar Cumhurbaşkanı adayı olmayı hak ediyor. 

Ama, en az Erdoğan kadar, bu ülkede ana muhalefetin lideri olan ve tek başına gerçekten büyük özveri ile çalışan Kemal Kılıçdaroğlu da aday olmayı hak ediyor. 

Gel gelelim, 6’lı Masa denilen yapıda sürekli çatlak sesler var. 

Kimisi, “Efendim, Kılıçdaroğlu ile olmaz. Mansur Yavaş aday olsun” diyor. 

Kimisi, “Kılıçdaroğlu’na mezhebi nedeniyle benim seçmenim oy vermez. Başkası olsun” diye tutturuyor. 

AKP’liler de haklı, her fırsatta “Bu zillet ittifakı adayını bile belirleyemez” diye alay ediyor.
……………………..
Tamamen, yapılacak ilk seçimlerde oyunu CHP’ye ve CHP’nin adayına vermeye kararlı bir seçmen sıfatıyla ve içimden gelerek yazıyorum. 

Yapılacak ilk 6’lı masa toplantısından sonra  Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Ben bu masayı dağıttım” demesini bekliyor ve istiyorum. 

Türkiye’nin sosyal demokrasiyi, sosyal demokrasi ilkelerini yalın ve çıplak haliyle görmesi, tanıması gerekiyor. 

Çok seçim gördüm, biliyorum. Bugün ittifak içindeymiş gibi görünen sağ görüşlü partilerin tabanı, seçmeni, siz ağzınızla kuş tutsanız, CHP’nin adayına, CHP’nin Genel başkanına, Kılıçdaroğlu’na oy vermez. 

Oy veriyormuş gibi gözükür, o seçim sandığının başına geldiği zaman “Altı ok”lu amblemi görünce eli gitmez, gidip “Ampul”ün altına mührü basar. 

CHP seçim kazanmak için neden sağ görüşlü partileri, onların liderlerini yanına almak zorunda kalsın.. CHP neden seçim kazanmak için sağ görüşlü seçmenin oyuna muhtaç kalsın. 

Zaten böyleyse, CHP’nin iktidara gelmesi için sağ görüşlü, muhafazakar seçmenlerin oylarını alması zorunluysa, bırakın CHP iktidara falan gelmesin. 

Bu koşullarda iktidara gelince zaten pek çok taviz vermek zorunda kalmayacak mı? 
…………

CHP’nin kendisini iyi anlatması lazım. Sosyal demokrat felsefeyi, sosyal demokrat olmanın erdemlerini iyi anlatması lazım. 

CHP’liymiş gibi görünen, kendi çıkarları için  her türlü sağcı iktidarla işbirliği yapan içindeki safraları temizlemesi lazım. 

Bugün Türkiye’de başka solcu partiler, liberal partiler de var. Üstelik bunların kimisi,  6’lı masada bulunan kimi partilerden çok daha güçlü ve büyük. 

CHP gitsin onlarla ittifak yapsın. Bu ülkede legal statüde bulunan siyasi partilerle gizlemeden, açık açık işbirliği yapsın.. 

Önümüzdeki ilk seçimde Recep Tayyip Erdoğan elbette tekrar aday… 

6’lı masanın CHP dışındaki beş partisi, kendi yapılarına uygun kendi adaylarını bulup çıkartsın…

CHP de göğsünü gere gere lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday olarak ilan etsin. 

Seçim yarışı üç adaylı yapılsın... 

İkinci kura hangi iki aday kalırsa, ittifak görüşmeleri ondan sonra yapılsın… 

6’lı masa, o masadaki 5 partiye itibar kazandırırken, o masadaki en büyük parti olan CHP’yi ve genel başkanını her geçen gün biraz daha yıpratıyor.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kazanacak veya kaybedecek olması çok önemli değil ama önümüzdeki ilk seçimlerde aday olmayı fazlasıyla hak ediyor. 

Kılıçdaroğlu aday çıkmak için yanına bazı sağ partileri de almaya mecbur bırakılmamalıdır. 

Diğer sol partilerin desteğiyle çıksın.. Bu ülkedeki bütün demokratik güçlerin açık desteği ile çıksın.. 

Bu millete biraz güvenmek lazım... 

Bu milletin doğruyu yanlışı çok iyi ayırt edebileceğine inanmak lazım... 

Türkiye’de sağ partilerin en güçlü olduğu 1970’li yıllarda Bülent Ecevit çıktı, tek başına seçim kazandı. Bülent Ecevit ki, İsmet Paşa gibi çok karizmatik bir ismi devirerek CHP’nin başına geçmişti. 

Dürüstlüğünü halka anlattı. Fakir fukaradan yana olduğunu, haram yemeden ülkeyi yöneteceğini halka anlattı, inandırdı, seçim kazandı. 

CHP’lilerin bu ülkenin halklarına, bu ülkenin insanlarına güvenmesi lazım. 

CHP’lilerin “Biz seçim kazanmak için mutlaka sağ seçmeni9n oyunu almaya mecburuz” korkaklığından artık kurtulması lazım. 

CHP’lilerin sosyal demokrat olmanın erdemlerini bu büyük millete doğru yöntemlerle anlatması lazım. 

Bu nedenle diyorum ki;
“Altılı masa keşke biran önce dağılsa. 

Birbirinden çok farklı görüşlerdeki liderler halkın önüne çıkıp, “Bakın biz ne güzel birlikteyiz. Ne güzel aynı masa etrafında birleşiyoruz” masalı anlatacağına, herkes kendi yoluna gitse... 

Tamam, seçim güvenliği konusunda birleşin. 

Tamam, seçimi muhalefet kazanırsa güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş konusundaki ortak kararınızın arkasında durun. 

Ama artık CHP’nin, Kemal Kılıçdaroğlu’nun sırtından sağ görüşlü siyasi partilerin prim yapma dönemi geride kalsın. 

Biz demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına, çağdaş Türkiye gerçeğine inanmış CHP’liler olarak kendi yolumuzda ilerleyelim. 
 

Yorumlar 10
Şaşırmadım. 26 Eylül 2022 21:52

KÖRLE YATAN ŞAŞI KALKARMIŞ!!!

abc 26 Eylül 2022 14:59

kensinlikle haklısınız, babacanın davutoğlunun olduğu masaya oy moy yok zaten, davutoğluna verecegim oy RTE ye verilmiş demektir ne farkları var arada? kim onlar chp ye yön vermeye kalkıyorlar? bugun davutolğlutyla babacanla ittifak yapan yarın reislede yapar,

Truva 26 Eylül 2022 14:27

Ecevit tek başına iktidar olmamış,1977 de gven oyu alabilmek adına Güneş Motel (11 ler olayı) hadisesini Türk siyaset tarihine kara bir leke olarak yazdırmıştır.Sen ve senin gibi Sosyal fakat demokratlığı rüyasında görenler Chp nin tarihe geçen Kocaeli Milletvekillerinin mali durumlarını incelerseniz gerçekleri görebilirsiniz.Saygılarımla.....

yenidoğanlı 26 Eylül 2022 12:16

İsmet Bey 6'lı masa ile Millet İttifakı'nı karıştırmışsınız. 6'lı masanın ortak paydası parlamenter sistem, CB adayı değil. O sebeple dağılmaması önemli. Zaten farklı adaylar çıkaracaklar. Türkiye bir dönem daha daha Saray rejimi ile yönetilirse artık seçim sandık herkes unutsun. Hüsnü Mübarek'li Mısır'a döneriz.

SÖZÜM YILMAZ A 26 Eylül 2022 12:08

Görmek istemeyen kadar kör,duymak istemeyen kadar sağır.Beyni yıkanmış kadar gerzek olmaz..Kulağına fısıdanıp olmayan beynine kazınanları değil,20 yıldır yaşananları hatırla.Kaseti doldurmuşlar tekrar kayıt yapamaz ki.

İLHAN BEY'e CEVAP 26 Eylül 2022 11:58

Türkiye'nin talibanın inancıyla alakalı ters bir yanı yok' sözü her şeyi anlatıyor.Afganların ülkeden kaçmak, canlarını kurtarmak için uçağa nasıl sarıldıklarını , kalkışta uçaktan nasıl düştüklerini gösteren video yu tekrar tekrar izle.aklın başına gelir belki .Televizyon haberlerinde iran;daki vahşeti görmedin herhalde.

Cenk Cemil 26 Eylül 2022 11:44

Sayın Çiğit, Hiç kusura bakma ama, çok acemi bir siyasetçi gibi sözler sarfetmişsiniz ! Partin CHP, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlıkalrını nasıl kazandı bundan hiç haberin yokmuş gibi konuşmuşsun ! Bu başkanlıklarda aday senin gibi halis-muhlis solcu olsaydı acaba bu metropoller kazanılabilir miydi ? Şimdi kalkmış, Millet ittifakını dağıtmaya çalışıyorsun ! Herhalde AKP'ye ve İktidara bundan daha iyi bir destek sağlanamaz diye düşünüyorum. 20 yıllık AKP iktidarından kurtulmanın yolu anacak ve anacak, bu iktidara karşı olanalrın beraber hareket etmelerinden geçiyor. Bunu çok ama çok iyi bilelim diyorum.

Murat Yılmaz 26 Eylül 2022 10:59

İsmet dede Chp halkın örf adetlerini gelenek göreneklerini dini değerlerini benimsemediği sürece altılı değil yirmi altılı ittifakta yapsa seçim kazanamaz bu iş bu kadar basit. Muharrem İnceye kulak verin bu gidişle Chp EN AZ 200 yıl iktidar olamaz demişti adam boş konuşmuyor. Bu arada masa altılı değil yedili. Masanın altında Hdp var. Masanın altında olduğu için fazla gözükmüyor bilgilerine sunulur.

İlhan Günay 26 Eylül 2022 08:29

İsmet Çiğit senden ivedilikle Erdoğan bir seçim daha kazanırsa ne olur başlıklı bir yazı bekliyorum !

SEÇİCİ SEÇMEN 26 Eylül 2022 07:56

Ben parti başkanımın Zeki, Çevik, Gerçek Diplomalı ve Güzel Ahlâklı'sını severim.Ona göre oyumu veririm.

Yazarın Diğer Yazıları